Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Majster sveta z pod Urpína oslavuje významné jubileum

Top
BRATISLAVA - Vladimír Országh má dnes veľký deň. Oslavuje svoje okrúhle 40. narodeniny.
Zdroj: koláž/hs
Zdieľajte:

Vladimír Országh

* 24. máj 1977, Banská Bystrica

S hokejom začínal v rodnej Banskej Bystrici. V zámorí pôsobil v IHL v klube Utah Grizzlies. Neskôr skúšal šťastie v AHL v klube Lowell Lock Monsters. Aj keď nebol technický typ hráča, vynikal bojovnosťou a vždy bol pripravený hrať na 100 %.

Draftovaný bol v roku 1995 klubom New York Islanders. V NHL debutoval v sezóne 1997/98. Počas ročníka 2000/01 pôsobil v Djurgårdens IF Hockey vo švédskej Elitserien, bol druhým najlepším strelcom základnej časti, s mužstvom vybojoval majstrovský titul. Pred sezónou 2001/02 prestúpil do Nashville Predators, kde si urobil hokejové meno.

Prečítajte si aj: HC Nové Zámky pracujú na budovaní A-mužstva: Do tímu angažovali trojicu hráčov

Počas lockoutu v NHL hral za HKm Zvolen v slovenskej extralige, klub sa prebojoval do finále play-off, kde prehral so Slovanom Bratislava. V roku 2006 podpísal zmluvu s klubom NHL St. Louis Blues. Nasledujúcu sezónu 2006/07 vynechal kvôli zraneniu kolena, ktoré nefungovalo tak, ako malo. Problémy s kolenom pretrvávali, tak sa napokon v decembri 2009 rozhodol definitívne ukončiť svoju aktívnu kariéru.

Reprezentácia

Na MS 2002 v Göteborgu zažil vrchol reprezentačnej kariéry, keď bol platným členom zlatého tímu. Nezabudnuteľný je najmä jeho gól do vinkľa švédskeho brankára Tommyho Sala, ktorým znižoval v semifinále proti domácim hokejistom na 1:2. Vo vitríne má aj bronzovú medailu z Helsínk 2003. Je ženatý, s manželkou Katkou majú päťročnú dcérku Tiu.

Nezabudnuteľný gól na MS 2002

Súčasnosť

Vedenie slovenského hokejového majstra HC '05 iClinic Banská Bystrica a hlavný tréner Vladimír Országh sa dohodli na predĺžení spolupráce. Banskobystrických hokejistov tak povedie aj v sezóne 2017/2018.

Prečítajte si aj: Slovensko vysmiate v rebríčku sily kvôli dlhodobému úpadku hokeja!

"S Vladom Országhom sme sa dohodli na spolupráci aj na nasledujúcu sezónu. Pre náš klub bol jasným a jediným kandidátom. O jeho kvalitách a prednostiach svedčí fakt, že dokázal priviezť našich hráčov dvakrát za sebou do finále Tipsport ligy. Sme radi, že sa nám podarilo dohodnúť," uviedol pre klubový web riaditeľ klubu Michal Longauer.

Štyridsaťročný Országh nastúpil v Banskej Bystrici do funkcie hlavného trénera v júli 2015. Predtým pôsobil aj ako asistent vo Zvolene.

Tieto legendy hokeja zostanú navždy podpísané pod našim historickým úspechom! #iskra #richardzednik #zednik #michalhandzus #handzus26 #handzus #vladoorszagh #vladimirorszagh #orszagh #hc05 #hc05bb #bbbarani #tipsportliga #hokej #hockey #finale #playoff #banskabystrica #bbonlinesk

Príspevok, ktorý zdieľa BBonline.sk (@bbonlinesk),

Želáme všetko najlepšie!

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, wikipedia.org, youtube.com

Diskusia

Podobné články