Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Osemnástku čaká zápas roka, Javorčík: Priorita je eliminovať ruské zbrane

POPRAD - Stretnutie, ktoré rozhodne o úspechu alebo neúspechu, zápas roka.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Štvrťfinálový duel Slovenska s Ruskom má mnohé prívlastky a mladí Slováci by mu radi dali ďalší - víťazné. Domáci reprezentanti túžia po účasti v semifinále a tréner Norbert Javorčík verí, že dôležitý zápas zvládnu.

Prečítajte si aj: Ruská legenda navštívila juniorský šampionát: Člen Tripple gold klubu si zamiloval atmosféru aj Tatry

Slovákom stojí v ceste do semifinále nenápadný favorit turnaja. V základnej B-skupine, ktorej dejiskom bola Spišská Nová Ves, tvrdili muziku Američania, ktorí vyhrali všetky štyri zápasy. Najmä o nich sa hovorí ako o najväčšom ašpirantovi na celkový titul, no na zlato myslia aj Rusi. Tí prehrali iba s USA, zvyšné tri stretnutia dotiahli do víťazného konca. Na Slovensku túžia po medailovom úspechu, ruská "osemnástka" naň čaká už šesť rokov. Zatiaľ poslednou medailou bol bronz z MS 2011, majstrami sveta sa mladí Rusi stali naposledy pred desiatimi rokmi.

V Spišskej Novej Vsi zdolali Švédov, Bielorusov aj Čechov a trápili aj Američanov, ktorým podľahli 4:5. Je zrejmé, že Slovákov nič ľahké nečaká. "Určite to bude zápas roka. Spravíme všetko pre to, aby pre nás nebol posledný na turnaji. Rusi budú veľmi náročný súper. Sú výborne fyzicky pripravení, k tomu sú skvelí korčuliari a mimoriadne zruční hráči. Hovorilo sa o nich, že sú to veľkí individualisti, ale v mládežníckych tímoch hrávajú veľmi kolektívne. Bude našou prioritou eliminovať ich zbrane ako sú kvalitná individuálna zručnosť alebo výborné korčuľovanie," uviedol tréner SR Norbert Javorčík na margo najbližšieho súpera Slovákov.

Domáci reprezentanti mali v stredu na programe deň najmä emocionálneho oddychu, aby sa správne nastavili na kľúčový zápas turnaja. Tréner Slovákov bude mať pred štvrťfinále príjemné starosti určiť brankára, ktorý bude čeliť ruskému tímu. Jakub Kostelný vychytal čisté konto proti Lotyšsku a podržal aj v súboji s Kanadou. Juraj Sklenár zase zaujal istým výkonom proti Švajčiarom. "O tom, kto pôjde do bránky, sa ešte porozprávame. Naším zámerom pred Švajčiarskom bolo dať príležitosť Jurajovi, pretože do štvrťfinále chceme ísť s dvomi kvalitnými brankármi. Som rád, že proti Švajčiarom podal kvalitný výkon a teší ma, že máme dvoch brankárov, ktorí vedia podržať tím," poznamenal Javorčík pre TASR.

Kormidelník SR by mal mať k dispozícii kompletný káder a na štvrťfinálovej súpiske by okrem dvoch brankárov mali byť siedmi obrancovia a trinásti útočníci.

Mladí Slováci sú radi, že sa vo štvrťfinálovom turnaji vyhli tímu USA, ktorý sa zdá byť nezastaviteľný. "V šatni sme si vraveli, že chceme každého okrem Američanov, ktorí sú najväčšími favoritmi turnaja. Na súperov sa však nepozeráme, iba na svoju hru. Určite to nebude jednoduché. Bude to štvrťfinále a kto prehrá, vypadáva. Bude to oveľa náročnejšie než zápasy v skupine. Musíme poriadne zregenerovať a pripraviť sa na zápasy. Verím, že to vyhráme," povedal obranca Martin Kupec.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články