Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Fantázia pod Tatrami: Slováci po famóznom výkone s druhou výhrou

POPRAD - Slovenskí mladíci postupujú do štvrťfinále po víťaznom zápase.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Slovenskí hokejisti do 18 rokov postúpili do štvrťfinále majstrovstiev sveta z 3. miesta v základnej A-skupine. Rozhodlo o tom ich víťazstvo 2:1 nad Švajčiarskom, o ktoré sa gólmi postarali Fafrák a Baláž. Slováci nastúpia na štvrťfinálový zápas vo štvrtok 20. apríla o 17.30 proti Rusku, ktoré obsadilo druhú priečku v tabuľke B-skupiny.

MS hráčov do 18 rokov, A-skupina:

Švajčiarsko - Slovensko 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Góly: 33. Kurashev (Hischier) - 32. Fafrák (Ružička, Liška), 42. Baláž (Korenčík). Rozhodovali: Holm (Švéd.), Thomson (USA) - Caillot (Fr.), Ondráček (ČR), vylúčení: 1:1 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0.

Švajčiarsko: Schmid - Le Coultre, Matewa, Berni, Geisser, Gross, Barandun, Schupbach - Kurashev, Eggenberger, Hischier - Simic, Sigrist, Weibel - Petrig, Leuenberger, Dopfner - Patry, Müller, Riat - Kohler

Slovensko: Sklenár - Fehérváry, Ivan, Kupec, Žiak, Dúžek, Korenčík, Demo - Fafrák, Ružička, Liška - Hrehorčák, Roman, Krivošík - Urbánek, Köver, Baláž - Havrila, Stacho, Regenda - Pospíšil

V prvej tretine kládli obe mužstvá veľký dôraz na defenzívu. Jednotlivé formácie sa nepúšťali do bezhlavého útočenia, naopak, skôr vyčkávali na chybu súpera. Slováci prvýkrát zamestnali brankára Schmida v 5. minúte, keď sa k strele dostal obranca Kupec, ale nenamieril presne. Krátko na to si Urbánek vytvoril sľubnú streleckú pozíciu, no v nej namiesto strely zvolil nepresnú prihrávku. V bránke slovenského tímu dostal príležitosť Sklenár, ktorý v 9. minúte zmaril nebezpečnú šancu Sigrista. Hokej plný nasadenia a aktívneho korčuľovania vydržal až do konca prvej tretiny, brankári však nemuseli riešiť vážnejšie situácie. Aj preto bol po prvej časti pomer striel 5:4.

Druhá časť priniesla ofenzívnejší hokej v podaní oboch tímov. V 21. minúte dostal Švajčiar Hischier krížnu prihrávku pred Sklenárovu bránku, ale tiesnený nezakončil ideálne. V 27. minúte sa do šance dostal aj Fafrák, ale narazil na pripraveného Schmida. V čase, keď sa hra prelievala z jednej strany na druhú, gólovo udrel slovenský tím. Liška v útočnom pásme obetavo získal puk, Ružička ho následne posunul pred bránku a tam Fafrák zblízka prekonal Schmida - 0:1. Náskok slovenského tímu však nemal dlhé trvanie. Už o 44 sekúnd ukázal Švajčiar Nico Hischier, prečo patrí k najväčším švajčiarskym talentom. V útočnom pásme si poradil s dvojicou slovenských obrancov a jeho ponuku pred odkrytú bránku nemohol Kurashev premrhať - 1:1. Zápas nabral na obrátkach a bolo sa na čo pozerať. V 34. minúte sa v dvoch sľubných príležitostiach ocitol Švajčiar Patry, Slováci kontrovali šancou Fafráka i pokusom Ružičku.

Druhá prestávka rozdelila prvú slovenskú presilovku na dve takmer rovnaké polovice. V jej druhej časti si Ružička vytvoril dobrú pozíciu, ale spomedzi kruhov namieril nad bránku. Čo sa nepodarilo jemu, vyšlo v 42. minúte Jozefovi Balážovi. Útočník, ktorý sa v prvých dvoch zápasoch nezmestil do zostavy, dokorčuľoval puk do rohu klziska, odkiaľ lišiackym pokusom nachytal Schmida - 1:2. Švajčiari pridali v ofenzíve, zodpovednosť sa na seba snažil vziať najmä Hischier, ktorý v 45. minúte dvakrát strieľal nepresne. Náskok Slovákov sa v 48. minúte snažil zvýšiť Liška, jeho strela spomedzi kruhov sa však iba obtrela o ľavú žrď. Slováci sa v zostávajúcich minútach sústredili na ubránenie tesného náskoku a do ofenzívy sa príliš nepúšťali. Zároveň sa im však darilo držať Švajčiarov v dostatočnej vzdialenosti od brankára Sklenára. Napokon si zverenci Norberta Javorčíka pripísali druhé víťazstvo na turnaji a do štvťfinále postúpili z tretieho miesta v A-skupine.

Ďalšie výsledky:

A-skupina (Poprad):

Fínsko – Kanada 6:3 (1:1, 3:1, 2:1)

Góly: 1. Vesalainen, 21. Vesalainen (Vaakanainen, Heiskanen), 27. Heiskanen, 33. Virtanen, 42. Engberg (Kotkaniemi), 59. Vesalainen (Engberg) – 4. Studnicka (Brook), 39. Woo (Entwistle, Strome), 52. Entwistle

B-skupina (Spišská Nová Ves):

Švédsko – USA 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)

Góly: 40. Westerlund (Brannstrom, Elvenes) – 9. Dhooghe (Pastujov, Cockerill), 20. Wahlstrom (Mismash, Gildon), 23. Farabee, 51. Poehling (Dhooghe), 59. Wahlstrom (Hughes)

Česko - Rusko 4:5 pp (1:1, 1:1, 2:2 - 0:1)

Góly: 18. Kvasnička, 34. Zadina, 45. Hrabík, 49. Kern - 11. Rubinčik, 30. Šaškov, 44. Svečnikov, 58. Maximov, 65. Muranov

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články