Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

FOTO Svojou bojovnosťou získali prvý titul, ženský hokej na Ukrajine? Žiadna rarita!

BRATISLAVA - Ukrajina získala nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1991. Športových príležitostí pre ženy je v krajine málo. Napriek tomu majú ženský tím, ktorý nedávno získal v Ukrajine svoj prvý titul.
Zdroj: koláž/hs
Zdieľajte:

Stali sa nimi dámy oblečené vo fialovom drese so žltou korunou vpredu. Kúzelníčky na ľade, ktoré korčuľujú ako blesk - Dnipro Queens.

Keď ju zbadajú muži vo výstroji, pýtajú sa jej, prečo hrá hokej. "Si dievča, mala by si byť v kuchyni" spomína na príhody jedna z najlepších hráčok Dnipro Queens 20 - ročná Valery Manchak. Korčuľovať sa naučila ako malé dievča, proti vôli svojej matky. Hrávala s chlapcami a už v mladosti snívala o tom, že bude reprezentovať Ukrajinu na medzinárodnej úrovni. V tejto sezóne strelila 18 gólov

Prečítajte si aj: Rosandič chce z Česka do ešte lepšej ligy, Slovan už nerieši: Mosty za sebou však nepálim

Ako 13 - ročná musela s hokejom skončiť, pretože v krajine nebol žiadny ženský klub a hrať s mužmi bolo pre dievčatá veľmi nebezpečné. Bola síce sklamaná, ale ani to ju neodradilo a začala sa venovať boxu. Ľadový hokej bol pre ňu aj naďalej veľkou láskou. Keď sa pred dvomi rokmi dozvedela, že bol zriadený tím v Dnepropetrovsku, hneď sa k nemu pripojila.

"Ľudia majú predsudky o ženách, ktoré hrajú ľadový hokej, ale keď vidia, aké sme dobré, zmenia názor a začnú mať o hokej veľký záujem, začnú nás rešpektovať" V septembri 2016 bola na Ukrajine zapísaná ženská hokejová liga, ktorá má len päť tímov. Naopak ruská má osem. Najväčším problémom však bolo nájsť dostatok hráčok. Väčšina zo 166 registrovaných hráčok v lige nikdy predtým nehrali ľadový hokej. Zo začiatku trénovali na klzisku v miestnom nákupnom stredisku. Výsledok tvrdej práce sa však čoskoro ukázal a titul bol na svete.

Prečítajte si aj: VIDEO Päť slovenských dotykov so Stanley Cupom, dlhodobo si v NHL zahrali len Hossa a Nagy
Vo finále hrali proti tímu Kyiv Ukrainochka
Zdieľajte:
Zdroje informácií: wikipedia.org, edition.cnn.com

Diskusia

Podobné články