Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Superhviezdy sú pripravené odísť na ZOH, Fasel varuje vedenie NHL

NHL
BRATISLAVA - Vedenie NHL stále neoblomné,Fasel chce definitívu do konca apríla
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel verí, že spoločne s vedením NHL nájde kompromis v rokovaniach o účasti hráčov z profiligy na ZOH 2018 v Pjongčangu.

"Verím, že sa všetko vyrieši do dvoch-troch týždňov. Najneskôr do konca apríla musíme vedieť, či sa hráči z NHL na olympiáde zúčastnia alebo nie," povedal Fasel pre agentúru AP. Šéf IIHF dodal, že jednotliví predstavitelia národných tímov vrátane Ruska a Kanady musia poznať konečný verdikt najneskôr budúci mesiac, aby mohli začať zostavovať prípadný plán B.

Prečítajte si aj: Halák sa teší z návratu do NHL: Budem sa snažiť urobiť maximum

Komisár NHL Gary Bettman dal jasne najavo, že majitelia profiligových klubov nechcú znovu prerušiť sezónu na tri týždne a riskovať, že sa im zrania najväčšie hviezdy. Neochotní boli aj v minulosti, NHL sa napriek tomu podieľala na každých zimných olympijských hrách od roku 1998. Tentoraz sa však zdá, že rokovania skončia v slepej uličke.

Po tom, čo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) uviedol, že neprispeje na pokrytie nákladov, dopravu a poistenie hráčov z NHL do Kórejskej republiky, ako tomu bolo v minulosti, ponúkla IIHF sumu desať miliónov dolárov na pokrytie výdavkov. To sa však predstaviteľom NHL nezdá dostatočné. Liga chce viac, vrátane televíznych práv zo ZOH, ziskov z webových stránok a sociálnych sietí. "Vzhľadom k tomu, že k dohode stále neprišlo, hráči z NHL nebudú súčasťou zimných olympijských hier v roku 2018," uviedol zástupca komisára NHL Bill Daly v e-maili pre agentúru AP.

Šéf hráčskej asociácie NHLPA Don Fehr však vyhlásil, že hráči chcú na olympijskom turnaji štartovať. Verí, že NHL využije otvárajúce sa obchodné možnosti v Ázii, ktorá bude hostiť nasledujúce dve zimné olympiády. "Hrať na zimných olympijských hrách je zásadne odlišné, než hrať na iných turnajoch, pretože je to príležitosť reprezentovať svoju krajinu na svetovej scéne pod dohľadom množstva fanúšikov, ktorí inak nemajú možnosť sledovať hokej na takej úrovni," povedal Fehr a dodal: "Je to pre hráčov aj veľmi silný vlastenecký faktor, a to je niečo, čomu by sme mali tlieskať a byť na nich hrdí. Ak by sme im túto príležitosť nedali, bolo by to nanajvýš nešťastné."

Prečítajte si aj: Skvelé správy do Švédska, v Štokholme uvidia dvojzápas NHL

Vedenie NHL priznalo, že nie je nadšené z obchodných možností v Kórejskej republike, ale má záujem o ZOH 2022 v Číne. "Ak nechcú ísť do Pjongčangu, bude pre nich veľmi ťažké ísť do Pekingu," povedal Fasel. "NHL určite viac stratí ako získa v prípade, že jej hráči neprídu do Pjongčangu. Pokiaľ sa to stane, sami sa izolujú. Fanúšikov to bude bolieť a hráči nebudú spokojní. Potom by som im iba zaželal veľa šťastia pri rokovaniach o účasti na ZOH v Pekingu," dodal prezident IIHF.

V prípade, že NHL nevytvorí plán na budúcu sezónu s olympijskou prestávkou, je kanonier Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin pripravený reprezentovať svoju krajinu na ZOH aj bez ligového súhlasu. Má v tom aj podporu majiteľa klubu Teda Leonsisa. Rovnakým spôsobom uvažujú aj ďalší profiligoví hráči. "Každý chce, aby tam mohol ísť," povedal Ovečkin vo štvrtok.

"Naše podmienky ohľadne účasti na ZOH sú veľmi jasné a boli témou rokovaní po dobu niekoľkých mesiacov," napísal Daly v e-maili. "Stručne povedané, drvivá väčšina našich vlastníkov je proti a nevidím vyhliadky na prerušenie ligy na tri týždne vo februári budúceho roka. Majitelia nevidia žiadny podstatný prínos plynúci z našej účasti na týchto olympijských hrách," uzavrel Daly.

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články