Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Prelomí Martin večnú smolu proti Košiciam? Nakročené má náramne

BRATISLAVA - Martičania sú zatiaľ príjemným prekvapením play-off Tipsport ligy. Vo svojich rukách majú vyradenie jedného z najväčších favoritov na celkový triumf!
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

23. Január 1998. Od tohto zápasu medzi Košicami a Martinom sa vkradli do martinských hokejok zakliati škriatkovia, ktorí dlhé roky nedokázali nájsť recept na Košickú hradu – podarilo sa to až na 39. pokus, kedy 02. 10. 2012 vyhral Martin prekvapujúco s nie príliš hviezdnym kádrom 1:3. Od tohto momentu uspeli Turčania v metropole východu ešte raz 06. 01. 2015, teda pred dvomi rokmi

Mizéria vzájomných zápasov z pohľadu Martinčanov

Ak by sme predelili éru martinského hokeja na dve časti, staršiu po r. 2003/2004, kedy Martin vypadol do 1. ligy, a potom by sme vybrali obdobie od 2005/2006 a pozreli sa na štatistiku, zistili by sme že vzájomné zápasy Košíc s Martinom nesú v sebe niečo zaujímavé. Za posledných dvanásť rokov odohrali medzi sebou tieto dva celky 81 zápasov – z toho 8 krát vyhrali Martinčania a 73 zápasov vyhrali Košičania. Z toho teda vyplýva, že Košice pre Martin nie sú nielen neatraktívny súper na východe, ale aj doma. Martinčania sa v histórii svojej existencie dokázali nabudiť k heroickým výkonom proti Slovanu Bratislava či Dukle Trenčín, kedy tieto dva kluby dominovali spolu s Košicami.

Iste je ale potrebné poznamenať, že kým Košičania bojovali v histórii svojej existencie vždy o vrchné priečky a titul, Martinu zasa jeho možnosti dovoľovali bojovať v strede tabuľky a nižšie. Aj tak je však do oči bijúce, ako sa hokejistom z Turca na východe nedarí – veď od r. 1998 do r. 2015 vyhrať za devätnásť rokov len dvakrát je dosť veľké sústo aj pre outsidera, akým Martin poväčšine v Košiciach bol.

Čo aktuálne rozhoduje o tom, že Martin vedie 3:1?

S určitým nadhľadom by sme mohli tvrdiť, že Martinčania, ktorí prehrali aj nejeden zápas proti Košiciam – či už doma alebo aj vonku – aj po riadnej hracej dobe, si proste vypili svoj kalich horkosti do dna a odrazili sa od druhého zvládnutého zápasu sedem-míľovou čižmou dopredu, pretože každý vedel, že v Martine boli vždy Košice atraktívne, aj keď diváci vedeli že ich miláčikovia väčšinou nezvládli zápas, o to viac nabudilo víťazstvo v Košiciach domáce MHC, ktoré sa zomklo, hráči v prvom stretnutí vyštartovali na svojho súpera a za pomoci fantastického publika urobili prvý krok k tomu, aby urobili z tejto série niečo výnimočné.

Prečítajte si aj: VIDEO Crosbyho škaredo sekol: Takmer utrhol prst súperovi!

Jakub Suja pôsobil určité obdobie aj v Martine. "Domáci v prvom zápase strelili dôležité góly, ktoré ich dostali na koňa, my sme potom boli z toho v kŕči a keďže sme neboli efektívni, nemohli sme pomýšľať na úspech." Hokejový duel je občas ako nepredvídateľný film. Kto strelí prvý gól, dostane sa väčšinou doma do pohody a tlaku, z ktorého dokáže za pomoci elektrizujúcej atmosféry značne profitovať. Martinské trénerské duo naznačovalo, že doma nebude MHC chcieť iba brániť, ale aj útočiť. Domáci vyhrali prvú tretinu 2:0, a keďže ostatné dve tretiny neukázali výraznejší odpor Košíc, zverenci trénera Paukovčeka dokázali v každom dôležitom okamihu toho stretnutia chytiť opraty zápasu do vlastných rúk pevne a ujať sa tak vedenie v sérii 2:1. "Nemôžme povedať, že nás Martin prekvapil, bojovali hrali to čo mali hrať a podarilo sa im to. Pokúsime sa dať v ďalšom zápase do útočného snaženia aj srdce a veríme, že budeme úspešní," rozhovoril sa s nádejou zmýšľajúci Suja, ktorý sa snažil prípadný neúspech v tejto sérii hodiť do outu a vôbec naň nemyslel.

Druhý zápas v skratke. Martin sa mohol oprieť opäť o vynikajúcu podporu svojho zaplneného štadióna, ktorý domácich hnal dopredu, a tak často vysilených boja-chtivých Martinčanov hnal meter čo meter za pukom fantastický fanúšik. Košice pridali, mali šance ktoré často končili či už vo výstroji brankára Corbeila, alebo boli ztečované mimo bránku či do stredu klziska. Opäť bola výhoda na strane MHC, Košice napriek výbornej prvej tretine doťahovali, v druhej domáci prečkali aj oslabenia a tretiu tretinu načal Pulli prekrásnou strelou a Košice boli v kŕči. Pretože prekonať do posledného dychu bojujúcich Martinčanov so skvelo-chytajúcim Corbeilom bola zaťažkávajúca skúška pre Východniarov, ktorí opäť v Turci nepochodili. 3:1.

Zápas na jednu bránku?

Kapitán Košíc, Marek Bartánus. "Nemôžeme si pripúšťať, že sme prehrali tri stretnutia po sebe. Všetci vieme, že sa hrá na štyri víťazné zápasy, a tak musíme premýšľať aj my. Podľa mňa nám dnes chýbalo šťastie, bol to zápas na jednu bránku len s tým rozdielom, že super bol efektívny. Šance sme nedokázali premeniť a zápas nám ušiel. Nevešiame hlavy, ideme domov a chceme vyhrať. Aj keď ich brankár chytá dobre, všetko vyráža pred seba, vedeli sme to, no musíme ešte viac chodiť do bránky a strieľať predovšetkým do horných častí jeho bránky," poznamenal kapitán hosťujúceho tímu. Aj keď 198 cm vysoký Corbeil skutočne svojou výškou ohromuje, v zápasoch musíme dodať mu enormne pomáhali jeho spoluhráči, ktorí podporovali svojho gólmana či už zblokovanými strelami alebo pozičnou hrou pri dorážkach, kedy často odstavili hostí od puku, a tým pádom znemožnili gólovú možnosť na strane Košíc.

Prečítajte si aj: Cígerova nominácia na reprezentačný zraz: Kvarteto z KHL doplnilo množstvo mladíkov!

Koyš: Vedenie si zaslúžime

V základnej časti bol Patrik Koyš, líder martinského útoku v produktivite, často ojedinelým javom ktorý vedel čo-to vymyslieť v útočnej fáze. Včera a predvčerom ho výborne dopĺňali aj ostatní jeho spoluhráči a mančaft pôsobil kompaktne. "Prekvapenie? Myslím, že pre veľa ľudí je prekvapením, že vedieme už 3:1, no tým ako hráme, ako spolu všetci bojujeme si toto aktuálne vedenie plne zaslúžime. Veríme si, ťaháme všetci za jeden povraz, aby sme postúpili a sme veľmi blízko, no ten najťažší krok je ešte len pred nami. Nechcem povedať, že Košice nehrajú so srdcom a nebojujú, no my sme dokázali dať do zápasu viac energie, vyrovnali sme sa im korčuliarsky, dohrávame poctivo každý súboj. Vyhrávame v sérii a chcem to v Košiciach ukončiť." Ukončil Koyš, ktorý pridal posledný klinec do rakvy hostí keď umne potiahol puk v strednom pásme, keď hrali Košice bez brankára a do prázdnej bránky spečatil víťazstvo domácich 3:0.

Faktory, ktoré podľa nás rozhodli o aktuálnom vedení 3:1 pre Martin:

1. Dôležitý zápas v Košiciach, kým Martinčania sa vyrovnali domácim korčuliarsky a predčili ich v tvrdosti, do domácich hokejok sa vkradla neefektivita.

2. Dva domáce zápasy vo fantastickej atmosfére síce pomohli vedeniu 2:1 a 3:1, no prvý gól vždy rozhoduje o psychike a vytvára akýsi prvý medzník v každom stretnutí. Nabudený Martin a podlomené Košice.

3. Corbeil. 42+34+38 = 114 striel na jeho bránku a len dva góly za tri posledné vychytané výhry pre MHC. Treba však poznamenať, že zverenci trénerov Paukovčeka a Halaja výrazne pomohli svojmu brankárovi, a ten potom zoči-voči Košičanom pochodil a zaknihoval dôležité čisté konto pre svoje sebavedomie.

4. Psychika. Kým domáci Martin dvakrát zdolal hokejistov z metropoly východu, vo štvrtom zápase to mali hostia ťažšie. V radoch košických fanúšikov panovala negatívna atmosféra už väčšiu časť základnej časti, dobre im nepadlo ani odvolanie trénera Čadu, a teraz musia predýchavať spolu s hráčmi martinský lauf.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články