Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ženský hokej či slovenské Kocúrkovo? Namiesto boja o bronz krutá facka pre Martin!

SHL
MARTIN - Ženská hokejová liga začína pripomínať známe Kocúrkovo. Celá kauza začala tretím semifinálovým zápasom proti Popradu.
Zdroj: koláž hokejovýsvet.sk
Zdieľajte:

Úvodné buly nedeľného duelu totiž z plánovaných 13.30 h nepochopiteľne preložili až na 20.15 h, s čím klub z Turca nesúhlasil. Veď v prípade predĺženia a samostatných nájazdov by súboj skončil tesne pred jedenástou. Nasledujúci týždeň sa však udiali veci, ktoré martinský klub poriadne šokovali. Súťažná komisia Slovenského zväzu ľadového hokeja totiž vylúčila MHK Martin zo súťaže pár hodín pred začiatkom súbojov o bronz proti Spišskej Novej Vsi, pričom im vedenie dalo prísľub, že k tejto situácii nedôjde. O situácii nás informoval zdroj blízky martinskému ženskému hokeju.

Prečítajte si aj: V Tipsport Lige už ide o všetko: Sledujte NAŽIVO všetky zápasy play off!

"Rozpis súťaží je zverejnený na webovom sídle SZĽH od začiatku sezóny aj s časmi, kedy sa zápasy majú odohrať. Ak sa niečo zmení, musíme byť informovaní min. 48 hodín pred začiatkom stretnutia o takejto zmene. Nám ju nikto neoznámil. Dozvedeli sme sa o nej náhodnou návštevou na spomínanej webovej stránke. Už tam teda vznikol prvý problém. Obvyklý a štandardný postup predpísaný smernicami SZĽH je ten, že keď zmením úradný začiatok zápasu tak musím požiadať protistranu, čiže druhý klub na predpísanom tlačive (Žiadosť o zmenu začiatku, alebo termínu stretnutia) a až keď ten druhý klub súhlasí, dá sa to na vedomie súťažnej komisii SZĽH a tá urobí následné opatrenia. Vtedy nadobudne táto žiadosť právoplatnosť. Požiadali sme Poprad najprv telefonicky, aby mali zdravý rozum a nenútili nás končiť v noci o trištvrte na jedenásť. Povedali nám, že to preveria u správcu štadióna v Poprade, telefonicky nám následne povedali, že sa tento zápas nedá vymeniť. Tak sme sa obrátili oficiálne na riaditeľa všetkých súťaží pána Pukaloviča a zástupcu súťažného oddelenia pána Remžíka, nech nám pomôžu toto riešiť, pretože rodičia nám nechceli pustiť deti na zápas, z ktorého sa niektoré vrátia až okolo štvrtej hodiny ráno," uviedol exkluzívne pre hokejovysvet.sk prezident klubu Vladimír Polakovič.

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO V istom okamihu uvažoval o konci kariéry: Dnešným oslávencom skúsený center Baranov!

"My ten hokej robíme ako dobrovoľní a neplatení funkcionári. Ráno vstávame do roboty a je nemysliteľné, aby sme po zápase spali dve-tri hodiny a vstávali do práce, resp. dievčatá do školy, tie staršie takisto do práce, alebo s malými deťmi do predškolských zariadení. Chceme, aby deti, mládež a ženy žili zdravým spôsobom života. Rešpektujeme želanie rodičov, ktorí nám ich zverili do opatery. Záleží nám na ich zdraví, ale aj vzdelaní, raste, výchove po stránke ľudskej, športovej, duchovnej, morálnej, mravnej a etickej. Prečo máme byť za to trestaní?!" pokračuje.

"Súťažná komisia preverovala možnosti v Poprade, odkiaľ im odpísali, že sa zápas nedá v tom čase odohrať. My však trváme na tom, že sa dal, pretože ten rozpis ľadovej plochy sme si stiahli, . Upravili sme ho tak, ako by vyzeral v prípade, že by sa tie zápasy hrali u nás a stopercentne aj na iných štadiónoch. Zrejme všade inde by to šlo. Toto bola obyčajná neochota a neúcta voči súťaži. Odstrčili nás na samý koniec, veď to nejako odohrajte, aj tak nemáte žiadnu vážnosť. Keď nebola ochota odohrať duel v nedeľu v normálnom hracom čase, tak sme požiadali o dohrávku hociktorý deň nasledujúceho týždňa, nakoľko až dnes začínajú súboje o umiestnenie. Mali sme päť dní na to, aby sme zápas odohrali. Overili sme i u správcu ZŠ v Poprade, že napríklad v pondelok tam nemali žiadne zápasy, tak bez problémov sa ten zápas mohol odohrať. Požiadali sme teda Poprad, už treťou žiadosťou, aby nám vyšli v ústrety. Nato nám napísali stroho, len v texte obyčajného mailu, že trvajú na svojom stanovisku. Pochopili sme, že tam nie je žiadna vôľa ani cesta a požiadali sme oficiálnou cestou o preloženie zápasu."

"Na túto žiadosť nám bolo odpovedané mailom v sobotu počas prvého zápasu v Poprade. Konkrétne niekedy po skončení prvej tretiny, o čom som nevedel, pretože počas zápasu logicky nie som pripojený na elektronickú poštu, tak som po zápase volal pánom Pukalovičovi, Remžíkovi a Štamberskému, čo s tým tretím zápasom, pretože stále nemáme odpoveď. Ani jeden mi nezdvihol, neskôr mi pán Pukalovič poslal SMS, že to mám v maily, aby som si to pozrel. Tam sme sa s počudovaní dočítali, že trvajú na tej nezmyselnej dohrávke, napriek tomu, že sme im zaslali stanovisko klubu a rodičov. Cestou domov v autobuse mi zavolal aj pán Štamberský, a počas toho rozhovoru, ktorý počuli ďalší piati ľudia, som mu dal otázku, čo bude nasledovať, keďže nemáme dostatočný počet hráčok a nemáme ako na zápas nastúpiť. Staršie hráčky totiž museli byť pri deťoch, u neplnoletých sme dokonca dostali veľmi tvrdý list od jedného rodiča, stotožnili sa s ním ostatní rodičia a my sme nemali inú šancu," prezradil.

Pôvodne klubu nemali hroziť žiadne sankcie. "Pán Štamberský nám do telefónu sľúbil, že žiadne sankcie nebudú nasledovať, že to nebudú odstupovať ani DK a tým to končí. Že prehráme zápas kontumačne a tým pádom prehráme aj celú semifinálovú sériu 1:2 na zápasy. My sme oznámili už dopredu, že na to uznesenie, ktoré nás nútilo odohrať ten zápas v nedeľu večer, podáme odvolanie, na ktoré máme pätnásť dní. Stále beží naša lehota, radili sme sa aj s právnikom. Uznesenie, že máme hrať v Poprade v nedeľu o 20:15 ešte stále nenadobudlo účinnosť, pokiaľ nerozhodne odvolací orgán druhého stupňa- t.j. Odvolacia DK, tak nás nemôžu nútiť zápas odohrať. Napriek tomu už nás aj následne trestajú. Vo štvrtok nám prišlo ďalšie uznesenie, kde prerokovali našu neúčasť na zápase a uznesenie znelo, že nás trestajú kontumáciou v prospech Popradu, prípad odstupujú na DK SZĽH na doriešenie, ale neuplatňujú ustanovenia článku 7.6.3 Súťažného poriadku, že ak nenastúpi klub na zápas play-off, je vyradený z ďalšej súťaže. Toto sme mali sľúbené od predsedu Súťažnej komisie pána Štamberského a brali sme to tak, že dodržal svoje slovo."

Prečítajte si aj: Aleš Ježek: Vylúčenia boli hlavne za bitky, asi som sa trochu ukľudnil

Súťažná komisia totiž môže udeliť výnimku v súťažiach žiakov a žien a po zvážení všetkých dostupných podkladov a zdôvodnení ich zo súťaže nevylúčila. "Cítili sme krivdu, ale boli sme rozhodnutí nerobiť ďalšie problémy. Chceli sme nastúpiť na zápasy o tretie miesto a dohrať sezónu so cťou," povedal sklamaný prezident klubu.

Ani tu však problémy neskončili. MHK Martin totiž donútili vymeniť si domáce prostredie so Spišskou Novou Vsou, keďže sa tam pre blížiaci sa svetový šampionát do 18 rokov rekonštruuje štadión. "Spišská Nová Ves sa na nás obrátila telefonicky a mailom so žiadosťou na výmenu domáceho prostredia. Predbežne sme rokovali s riaditeľom Správy športových zariadení v Martine, či by bolo možné tieto stretnutia odohrať, len sa nám nezdalo fér voči nám, prísť o jedinú výhodu tejto série, že by sme tretí a štvrtý zápas tejto série hrali doma, čiže Spišská Nová Ves by mala problém zabezpečiť si dopravu a ubytovanie, čo aj zdôvodnili aj v tom maily, aby sme sa im dostatočne včas vyjadrili. My by sme logicky mali ten istý problém. Nikto nám totiž nebude držať ubytovanie do pol ôsmej večer s tým, že im zavoláme, že sme vyhrali alebo prehrali 3:0 a vraciame sa domov. Prišli by sme o zálohu a jednoduché nie je ani vybaviť dopravcu zo dňa na deň. Toto bola jediná vec, s ktorou sme mali problém a neoznámili sme im hneď, či súhlasíme so zmenou prostredia," rozpovedal sa o ďalšej vzniknutej situácii.

"Nato nás kontaktovali druhýkrát, že keď sa nemôže hrať v Spišskej, tak oslovili ZŠ v Gelnici, len v sobotu majú pohár primátora a či sme ochotný prísť odohrať zápas od 22:30, čo je nonsens. My rozporujeme zápas so začiatkom o 20:15 a súper nám ponúkne ďalší zápas o takomto čase. Nevedeli sme, či si robia srandu alebo to myslia vážne. Napriek tomu sme to zvažovali. Je to predsa len sobota a niektoré staršie hráčky by možno boli ochotné nastúpiť. Oficiálnu žiadosť mailom však už nezaslali. Kontaktoval nás pán Štamberský, či by sa mohli v Martine odohrať štyri zápasy a až ten piati by sa hral v Spišskej Novej Vsi. Povedali sme, že nemáme s tým problém. Dohodli sme sa so správcom ZŠ v Martine, ktorý nám dokonca blokoval ľad a potvrdíme žiadosť. Napočudovanie prišlo rozhodnutie, že nie všetky štyri zápasy v Martine, ale že si máme vymeniť domáce prostredie. Keď som volal čo sa vlastne udialo, pán Štamberský na mňa podráždene zareagoval, čo vlastne chceme, že sa nám nič nepáči. Že prečo by sme mali mať stále výhodu domáceho prostredia, takto rozhodli a hotovo!"

Prečítajte si aj: VIDEO V okamihu si zničil sľubnú kariéru: Obrovský talent po brutálnom útoku na rozhodcu skončil v base!

"Zase sme museli zraziť opätky, zobrať na vedomie uznesenia, proti ktorému sa môžeme odvolať do pätnásť dní, čiže máme dostatok času na odvolanie. Ale nechceli sme to robiť, chceli sme zápasy o bronz odohrať a dať za touto sezónou bodku a do budúcna rozmýšľať čo ďalej. Pretože to nie je prvýkrát, čo riadiaci orgán rozhodol v náš neprospech. Asi nás nemajú príliš v láske, alebo nevidím iný dôvod," prezrádza.

Martin sa tak začal pripravovať na domáce zápasy. "Oznámili sme správcovi ZŠ, že tu hráme, vybavili sme si videotechnika, lekára, hlavného usporiadateľa a ďalších usporiadateľov, čiže štandardný postup. To uznesenie vo štvrtok prišlo popoludní a o desiatej večer nám prišlo od nášho súpera odvolanie voči tomuto rozhodnutiu. Odvolanie iniciovala slečna Muchová, ktorá je zároveň členkou súťažnej komisie, čiže ona spolurozhodovala o prvých dvoch uzneseniach a teraz ako štatutár hokejového klubu SNV sa odvolala voči rozhodnutia, aby sme neboli vylúčení zo súťaže a trvajú na tom, aby nás vylúčili. Toto už absolútne nechápeme, aký motív mali. Vždy na začiatku sezóny bojujeme o to, aby sme mali čo najviac stretnutí a teraz tím, ktorí mohol odohrať ďalšie minimálne tri kvalitné zápasy, sa dobrovoľne týchto stretnutí vzdá, len aby bez boja získali bronzové medaily. Pritom oni neboli ani účastníkom konania, to sme boli my a Poprad. My by sme sa hanbili takéto medaily zavesiť na krk."

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Jablko nepadá ďaleko od stromu: Toto sú synovia slávnych hokejistov, ktorí idú v šľapajách svojich otcov

Toto odvolanie postúpili na odvolaciu DK, na ktorú okamžite vedenie Martina reagovalo a poslalo reakciu na ich odvolanie. Spišská Nová Ves nie je účastníkom konania a nemôže sa teda ani odvolávať. Ostatným tímom Extraligy žien bolo totižto zaslané len na vedomie. Preto majú právo len upozorniť súťažnú komisiu na nejaké nezrovnalosti. "Žiadali sme aby odvolanie Spišskej Novej Vsi zamietli. Pán Štamberský mi až na moju urgenciu včera povedal, že odvolacia DK zasadala spôsobom Per-rolam (t.j. hlasovanie e-mailom), že nám v podstate dali za pravdu a vrátili im na dopracovanie to štvrtkové rozhodnutie," vysvetľoval následné kroky Polakovič.

"Na počudovanie však neprepracovali uznesenie v zmysle, že doplnia článok o 4. 2.1.4.5, ktorý hovorí o tom, prečo nebudeme vylúčení zo súťaže, ale dali nanovo hlasovať a viacerí členovia zmenili názor. V pomere osem za a jeden sa zdržal rozhodli, že nás vylučujú zo súťaže. Včera nám prišlo tretie uznesenie, v ktorom sa konštatuje, že súťažná komisia pochybila, znovu hlasovala o našom vylúčení a uplatňujú článok 7.6.3 Súťažného poriadku, na základe ktorého nás musia vylúčiť zo súťaže. Teraz sú na svete tri uznesenie, z ktorých ešte nenadobudlo právoplatnosť ani to prvé, že musíme v Poprade nastúpiť. Ale už nám vo štvrtok poslali druhé uznesenie, na základe ktorého nás trestajú, pričom ešte nebolo rozhodnuté, či sme na ten zápas mali nastúpiť alebo nie. Ide o právny galimatiáš, keďže prvé uznesenie ešte nenadobudlo platnosť, a to štvrtkové, v ktorom nám zápas kontumujú, ale nevylučujú nás nahradili novým. My nevieme čo máme dnes robiť. Nás však netrápi tá právna stránka veci, ale to, že prehral šport, športovkyne a mládež. Tu dostal hokej takú facku, akú nikdy predtým a ani tak skoro nedostane. Ak trvajú na tom, že nepochybili a držia sa svojich pravidiel, treba tie pravidlá riadne prekopať! A ako sa vyjadrili v prvom Uznesení, aj prekopú. Čiže tu ozaj nie je všetko v poriadku."

Podobný prípad nastal aj v minulej sezóne, Martin si prežil podobné sklamanie. "Tri-štyri roky dozadu nám hrozil krach, pretože bývalé vedenie klubu nám nechalo sekeru 70-tisíc eur, čo sú zhruba naše tri až štyri sezónne rozpočty. My sme to museli uhrádzať a nemali sme peniaze prakticky na základné veci. Postavili sme nový tím, štyri roky poctivo pracujeme a jediným našim potešením je to, že si zahráme o medailu, čo je jediný benefit, ktorý v ženskom hokeji máme. Vlani nám to bolo opäť upreté rozhodnutím Ligovej komisie. Pri modely, v ktorom postupovali do play-off len prvé štyri tímy, bol rozhodujúcim zápasom duel proti poľskej Krynici, kde martinčankám stačilo získať jeden bod. Celú sezónu sme sa držali na postupovej štvrtej priečke. Krynica najprv požiadala o preloženie zápasu, ponúkli sme im tri rôzne termíny, no ani s jedným nesúhlasili. Nevedeli sme prečo, tak sme im verili a dohodli sa na dohrávke medzi vianočnými sviatkami. Keď sme nastúpili na rozkorčuľovanie, pochopili sme čo sa deje. Za Krynicu nastúpili tri hráčky, ktoré celú sezónu za nich nehrali, odohrali ho a následne sa vrátili do materského klubu Polonia Bytom. Boli to rozdielové hráčky, posledných sedem minút ani neschádzali z ľadu. Prehrali sme 7:6, pričom všetkých sedem gólov súpera dali práve tieto tri hokejistky. Toto nedovoľuje súťažný poriadok SZĽH, ani IIHF. Keďže Krynicu sme do súťaže pribrali pod podmienkou, že sa budú riadiť našimi poriadkami a smernicami, očakávali sme, že zápas bude kontumovaný v náš prospech. Na počudovanie bolo rozhodnuté opačne, komisia odobrila výsledok z Krynice a my sme nemohli nastúpiť v boji o medaily."

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Pohľad do súkromia známych hokejistiek: Sexi telá a netradičné koníčky!

Dve sezóny po sebe tak martinské hokejistky zažili nepríjemné situácie. "Nemá to vyznám, hrať súťaž takto. Ak mám preháňať, tak si pred sezónou hoďme čísla do klobúka a vylosujme, kto skončí na ktorom mieste," navrhol ironicky. Je na mieste, že vedenie klubu pomaly stráca motiváciu. "Tú sme stratili už vlani, boli sme dosť znechutení. Tri roky dozadu, keď sme sa stabilizovali a nemali sme konkurencieschopný tím, aby sme štartovali v extralige, podali sme žiadosť o účasť v Česko-moravskej hokejovej lige. Tam sme si schuti zahrali, zažili sme neporovnateľne iný prístup ku nám, vážili si nás tam a riadiaci orgán nás mal ako rovnocenného partnera," prezradil, pričom spomenul, že klub už uvažoval aj o návrate do tejto súťaže.

Všade vo svete má v posledných rokoch ženský hokej úplne iný cveng ako u nás, kde je odsúvaný na vedľajšiu koľaj. Martin vychováva hokejistky aj pre potreby reprezentácie, na OH vo Vancouveri 2010 hrali až štyri hráčky klubu. Kroky martinského vedenia sa teraz budú odrážať od rozhodnutia, či klub bol povinný odohrať nočný zápas v Poprade. O situácii už informovali prezidenta SZĽH, hlavného kontrolóra SZĽH, hlavného kontrolóra športu SR a iné vplyvné osoby. O všetkých doterajších žiadostiach, prosbách, odvolaniach rozhodovali v podstate tí istí ľudia. Veria, že vyššie odvolacie orgány a autority sa budú problémom seriózne zaoberať a rozhodnú spravodlivo a nestranne v prospech hokeja a hráčok samotných. Veľkú nádej vkladajú aj do nového prezidenta a vedenia SZĽH, ktorí podľa nich priniesli nový vietor a ukázali dlhoročným zamestnancom zväzu, že oni nie sú inkvizítormi a jeho majiteľmi, ale sú tu len preto, aby poskytovali klubom plnohodnotný servis. "Ak to niekto ešte nepochopil, je najvyšší čas. Pretože tvrdošijne trvať na nezmyselných rozhodnutiach, za každých okolností sa držať nedotiahnutých smerníc a poriadkov, ktoré boli pred touto sezónou upravované kvôli novému Zákonu o športe, nie je správna cesta. V stanovách SZĽH sú zakomponované princípy Fair play, princíp rovnosti a rovnakého prístupu ku všetkým členom. Stačí ich teda len naplniť a vždy hľadať riešenie v prospech športovcov. V opačnom prípade sa môže stať, že martinský ženský hokejový klub a spolu s ním aj ďalšie kluby zaniknú," dodal Polakovič.

O celej situácii sa chcú oficiálne vyjadriť počas týždňa na tlačovej konferencii.

Vyjadrenie druhej strany

Tento článok tvorí autentické vyjadrenie od prezidenta klubu MHK Martin Vladimíra Polakoviča a na stanovisko od druhej strany čakáme. Hneď ako budeme mať od nich aktuálne vyjadrenie, budeme to publikovať na našom portály ako pokračovanie tohto článku.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovýsvet.sk

Diskusia

Podobné články