Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Mesto, v ktorom najvyššia súťaž rozhodne chýba

SHL
Po týždni sa k vám vraciame opäť s magazínom, v ktorom vám približujeme históriu slovenských klubov. Dnes si posvietime na tretie najväčšie mesto na Slovensku - Prešov.
Zdroj: HC Prešov Penguins FB
Zdieľajte:

Tretie najväčšie mesto na Slovensku začalo s hokejom v roku 1928, kedy vznikajú v Prešove rovno dva hokejové kluby. Už o štyri roky prichádza prvý úspech, kedy sa stáva celok z východu majstrom východoslovenskej župy, víťaz majstrovstiev Maďarského hokejového zväzu a hlavne majstrom Slovenska.

Počas socializmu a spoločnej ligy odohrali najviac sezón prešovčania v 1. slovenskej národnej hokejovej lige. Počas 18 sezón sa však dokázali umiestniť najlepšie na 4. mieste. Po rozdelení spoločného štátu nasledovalo aj rozdelenie spoločnej ligy. V novovytvorenej extralige sa predstavil Prešov už v jej premiérovej sezóne. V tej skončil na 8. mieste, do play off však nepostúpil, keďže systém ligy bol na jej začiatkoch iný a do vyraďovacej časti postupovali len prvé štyri mužstvá.

Prečítajte si aj: VIDEO Toews vychválil Pánika do nebies: Hrou pripomína poloboha z Chicaga

Nasledujúcu sezónu si už Prešov play off zahral, vo štvrťfinále však vypadol s favorizovanými Košicami a umiestnil sa na historicky najlepšom 7. mieste. O sezónu neskôr však z najvyššej slovenskej súťaži Prešov vypadol. Len sezónu trvalo aby sa do ligy tento tím vrátil, no opäť vypadol a odvtedy sa v najvyššej súťaži nepredstavil.

V sezóne 2009/2010 mohol prísť vytúžený návrat, pretože Prešov postúpil do finále 1. ligy, kde sa stretol s Piešťanmi. Kúpeľnému mestu však po 7 zápasoch podľahol. Túto sezónu vypadli "tučniaci" už v semifinále po tom, čo ich prekvapujúco vyradila Skalica.

Je zaujímavé, že v treťom najväčšom meste na Slovensku sa nehrá najvyššia hokejová súťaž už 18 rokov, momentálne hrozí, že prídu aj o najvyššiu futbalovú súťaž. Práve toto mesto by si zaslúžilo asi väčšiu úroveň hokeja, keďže do sveta vyslalo už viacero významných hokejových mien ako Milan Staš, Jaroslav Janus, Jaroslav Obšuť, Marek Zagrapan či bratia Pucherovci.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejový svet

Diskusia

Podobné články