Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

K sláve ich dotiahol legendárny "Ziggy", teraz bojujú o návrat

Po týždni sa k vám vraciame opäť s magazínom, v ktorom vám približujeme históriu slovenských klubov. Dnes sa pozrieme na mestro kráľov - Skalicu.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

V kráľovskom meste sa história najrýchlejšej kolektívnej hry začala písať v roku 1936. Patrí tak tiež medzi pomerne staré kluby. Do koncu 60 rokov hrávali skaličania na odkrytom zimnom štadióne, ten bol však na prelome rokov zastrešený.

Počas obdobia spoločnej republiky nepatrila Skalica medzi obávané celky. V sezóne 1973/1974 sa dočkali v tomto meste I. Slovenskej národnej hokejovej ligy. Skalica sa však v tejto súťaži nedočkala ani bronzovej medaile a ich najlepšie umiestnenie bolo len 4. miesto, z ktorého nemohli pomýšľať na baráž o postup do spoločnej súťaže.

Po rozpade Česko-slovenska prišiel aj rozpad spoločnej ligy. V novo vytvorenej slovenskej extralige sa vďaka výsledkom z minulej sezóny miesto Skalici neušlo. V 1. lige obsadili v prvej sezóne bronzové medaile, ďalšie dve sezóny nasledoval ten istý scenár. Vo svojej 4. sezóne v 1. lige sa však podarilo získať Skalici 2. miesto a z následnej baráži postúpiť do najvyššej súťaže.

Prvý úspech v slovenskej extralige prišiel v roku 1999, kedy sa mesto “trdelníkov” prebojovalo až do semifinále, v ktorom však natrafilo na skvelé VSŽ, ktoré uhasili Skalici nádeje na finále.

Slávne roky Skalice prišli na západné Slovensko so Žigmundom Pállfym, ktorý sa po ročnej prestávke rozhodol skúsiť to odznova vo svojom rodnom meste. V sezóne 2007/2008 dotiahol Skalicu až do semifinále, kde však bohužiaľ vypadli s Košicami. “Žigo” však získal viac ako 90 bodov a bol o neho neskutočný záujem. On však ostal verný farbám Skalice.

Ďalšiu sezónu tento nadaný hokejový útočník vytvoril ligový rekord, keď získal 126 bodov za 64 gólov a 62 asistencií. Práve on rozhodol dramatickú semifinálovú sériu so Slovanom, keď v predĺžení poslal po skvelej nahrávke Mikúša Skalicu do historicky prvého finále. Víťazstvo nad Slovanom bol veľký úspech aj vďaka faktom, že zdolali hviezdy ako Sasu Hovi, Robert Döme, či Ľubomír Vaic.

Vo finále však natrafila Skalica na nešťastné Košice, s ktorými vypadli minulý rok v semifinále a finále malo podobný scénar. Košice zvíťazili 4:2 na zápasy a stali majstrami Slovenskej republiky.

Nešťastná sezóna 2010/2011 začala najrpv nádejne. Skalica skončila základnú časť na skvelom druhom mieste, no prekvapivo vypadla už v štvrťfinále so Zvolenom. Pálffy získal opäť až 90 bodov. Rok na to prišiel opäť neúspech a Skalica opäť vypadla už v štvrťfinále, tento krát s nováčikom z Piešťan. Táto sedem zápasová séria bola Žigova posledná a po nej sa rozhodol ukončiť kariéru.

Vo februári minulého roka však prišiel šok v podobe odstúpenia “kráľovského mesta” z najvyššej súťaže. Dôvodom bol nedostatok financií a tak sa po 19 rokoch medzi elitou stratili z mapy najvyššej slovenskej súťaže. Návratu sa však Skalica môže dočkať už tento rok, pretože zverenci známeho trénera Petra Oremusa to nečakane dotiahli do finále 1. ligy a je jasné, že si zahrajú baráž a môžu sa tak dočkať nečakaného postupu.

Slávni hráči:

Žigmund Pálffy

Meno, ktoré pozná na záhorí snáď každý. Pálffy vyrastal v Skalici, no neskutočne nadaný útočník neostal nepovšimnutý v NHL. V tej odohral dokopy 684 zápasov, v ktorých získal 713 bodov. V poslednej sezóne v NHL sa rozhodol ukončiť kariéru, po roku sa však na radosť fanúšikov vrátil a to do dresu Skalice, v ktorej hviezdil. Je členom zlatej generácie a na konte má okrem zlata aj bronzovú medailu z MS 2003.

Juraj Mikúš

Juraj začínal s hokejom v Skalici po boku legendárneho Pálffyho, vďaka ktorému hokejovo vyrástol. V sezóne kedy hrali "záhoráci" o titul bola táto dvojica najobávanejšou v lige. Pálffy získal 126 bodov, mladý Mikúš obdivuhodných 113 bodov v 80 zápasoch. Vďaka tomu zamieril do AHL. V nej však odohral len jednu sezónu a vrátil sa do Európy. Člen strieborného mužstva z roku 2012 však od 2014 nehral vďaka zdravotným komplikáciam. Po dvoch rokoch sa však vrátil a v Olomouci rozbieha opäť svoju kariéru.

Tibor Višňoský

Starší brat slávneho Ľubomíra Višňovského síce vyrastal hokejovo v Topoľčanoch, no premiéru v najvyššej slovenskej súťaži zažil práve Skalici. V tej odohral krásnych 16 sezón a až na pár odskokov do Slovana, Dukly a Martina sa dá povedať, že Tibor tu strávil celú kariéru.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejový svet

Diskusia

Podobné články