Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Mesto zlatých medailistov, odrazový mostík skvelého slovenského centra

Po týždni sa k vám vraciame opäť s magazínom, v ktorom vám približujeme históriu slovenských klubov. Dnes sa pozrieme na minuloročného majstra z Nitry.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Hokejový klub sa v Nitre založil už v roku 1926, čiže sa môže taktiež pýšiť bohatou históriou. Začiatky hokeja v Nitre sa už začínajú v roku 1925, kedy sa na západnom slovensku predstavuje hra bandy hokej.

Počas spoločnej republiky odohrali väčšinu ročníkov “corgoni” v 1. slovenskej národnej hokejovej lige. Prvý krát sa podarilo Nitre túto ligu vyhrať až na začiatku osemdesiatych rokov. Po titule prišla aj vytúžená premiérová baráž, v ktorej však neboli úspešný. Po tomto titule v roku 1984 pridala Nitra na svoje konto ešte ďalšie 4 tituly, no ani v jednom z prípadov v následnej baráži neuspela.

Vytúžený postup do Česko-slovenskej hokejovej ligy však prišiel v roku 1990, kedy sa Nitra umiestnila na 2. mieste, z ktorého sa následne tesne prebojovala do najvyššej súťaže. V tej si však zahrali len jediný ročník, v ktorom by “corgoňom” stačili len 3 body aby sa vyhli zostupu. To sa však nestalo.

Po rozpade spoločnej republiky nastal aj rozpad súťaže. V novo vytvorenej slovenskej extralige nechýbala vtedajšia HC Nitra, ktorá v premiérovej sezóne obsadila pekné 5. miesto. Na prielome tisícročí “corgoňom” nedarilo a 3 ročníky si zahrali v 1. lige, z ktorej sa však dostali a od roku 2003 sú už pravidelným účastníkom najvyššej slovenskej súťaže.

Po odchode Slovana z extraligy v Nitre začali pomýšľať na najvyššie priečky. V prvej sezóne bez zástupcu z hlavného mesta obsadili hráči z Nitry 3. miesto. O rok neskôr to bolo už finále, v ktorom podľahli “oceliarom” až v siedmom zápase. Po ročnej prestávke, kedy Nitra získala “len” bronzové medaile sa minulý rok dočkali konečne aj titulu. Mesto, ktoré sa môže hrdiť asi tou najlepšou diváckou kulisou v Tipsport lige sa v roku 2016 dočkalo zisku historického titulu, po víťazstve v búrlivej sérii nad Banskou Bystricou.

Slávni odchovanci:

Jozef Stümpel

Stále aktívny center je považovaný za jedného z najlepších tvorcov hry. 44 ročný útočník začínal s hokejom v Nitre, z ktorej vyštartoval priamo do NHL, kde mal niekedy len 8 gólov za sezónu, no aj až 50 asistencií. Môže sa pýšiť titulom z MS, taktiež bronzovou medailou. Po návrate na Slovensko sa usadil v rodnej Nitre, z ktorej však po nezhodách odišiel a momentálne ako druhý najstarší hráč ligy (po Krotákovi) oblieka dres Liptovského Mikuláša.

Dušan Milo

Slovenský reprezentant a skvelý obranca väčšinu kariéry strávil práve v rodnej Nitre. Mimo nej si však zahraj aj v Nemeckej DEL lige, či v najvyššej švédskej súťaži. Milo je taktiež členom zlatého tímu z MS 2002 a môže sa pýšiť aj titulom majstra slovenskej ligy, ktorý získal s Nitrou. Práve po tomto titule ukončil tento zadák aktívnu kariéru.

Žigmund Pálffy

Aj keď je toto meno späté so Skalicou, tak tento skvelý útočník začal svoju kariéru medzi seniormi práve Nitre po boku Stümpela, s ktorým bol tímový kolega v NHL a aj v reprezentácii, v ktorej získal zlato aj bronz. V NHL si “Ziggyho” pamätajú vďaka neskutočnej produktivite, ktorá dosahovala až 90 bodov na sezónu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejový svet

Diskusia

Podobné články