Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Vyrastali tu bratia Hudáčkovci, včera tu ukončila kariéru legenda - toto je tím zo Spiša

Po týždni sa k vám vraciame opäť s magazínom, v ktorom vám približujeme históriu slovenských klubov. Dnes si priblížime históriu hokeja na Spiši.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Na Slovensku sa začína hrať ľadový hokej v roku 1924. O 10 rokov neskôr prichádza tento šport aj na Spiš a v Spišskej Novej Vsi vzniká hokejový klub AC Spišská Nová Ves. Počas vojny však hokej tak ako aj v iných mestách stagnuje. Po skončení vojny sa tento šport len pomaly rozbiehal.

S výstavbou umelej hracej plochy sa začalo až na jar v roku 1972, no už 18. decembra toho istého roka sa dočkali fanúšikovia hokeja jeho dokončenia.

Počas spoločného štátu si výraznejší úspech “spišiaci” na svoje konto nepripísali. Do najvyššej súťaže sa nikdy nedostali a v 1. slovenskej národnej hokejovej lige obsadili najlepšie 2. miesto a to až v roku 1991, kedy ich o titul a baráž obral ŠKP Poprad.

Po rozpade Česko-Slovenska sa predstavila Spišská Nová Ves hneď v premiérovej sezóne slovenskej extraligy. V tej si zahrala 8. ročníkov, z ktorých sa dostala len jediný krát do play off. V 1. lige sa darilo “spišiakov” očosi viac, keďže ju 3 krát vyhrali a 3 krát vďaka tomu postúpili do najvyššej slovenskej súťaže.

Prečítajte si aj: V minulosti nevýrazný klub, teraz myslí len na titul - toto je tím z Banskej Bystrice

Naposledy tomu tak bolo v sezóne 2008/2009, kedy Spišská vyhrala už základnú časť, v ktorej strelila neskutočných 196 gólov. V baráži sa im podarilo zdolať jasne Kežmarok a v Spišskej sa hrala opäť najvyššia súťaž aj vďaka vychádzajúcej hviezde Liborovi Húdačekovi, ktorý v tej sezóne nazbieral 37 bodov a čakal ho hneď prestup do Slovanu Bratislava. Hneď v ďalšej sezóne sa aj vďaka zúženiu súťaže z 12 na 10 celkov podarilo Spišskej Novej Vsi opäť vypadnúť a odvtedy sa naspäť aj vďaka nie veľmi dobrým finančným podmienkam nepodarilo dostať do najvyššej súťaže.

Slávni odchovanci:

Ľubomír Vaic

Slovenský hokejový reprezentant, držiteľ striebornej a bronzovej medaily z MS, držiteľ 2 majstrovských titulov so Slovanom a Košicami sa predstavil krátko aj v NHL. Svoju bohatú kariéru ukončil v drese Spišskej Novej Vsi len včera.

Július Hudáček:

Stále mladý hokejový brankár sa už teraz dá považovať za slávneho odchovanca. Je držiteľom striebornej medaily z MS 2012, s Košicami získal 3 majstrovské tituly. V sezóne 2014/2015 získal v drese Örebra odcenie za najlepšieho brankára v SHL a odcenie za najužitočnejšieho hráča ligy. Vo Švédsku sa preslávil aj vďaka slávnej Hudashow.

Prečítajte si aj: Klub s veľkou históriou, s aktívnym rekordérom, no bez titulu

Libor Hudáček:

Mladší z bratov Hudáčkovcov sa tiež určite už teraz výrazne zapíše do histórie klubu, ktorému pomohol postúpiť do najvyššej súťaže. V sezóne 2011/2012 strelil v siedmom finálovom zápase rozhodujúci gól, po ktorom pred presunom do KHL získal Slovan Bratislava svoj posledný ligový titul. Tieto výsledky ho katapultovali do reprezentácie, v ktorej strelil podobný gól v semifinálovom zápase proti Česku a dostal nás do finále MS. Je tak aj držiteľom striebornej medaily. Momentálne hráva spolu s bratom vo Švédskom Örebre.

Prečítajte si aj: V minulosti nevýrazný klub, teraz myslí len na titul - toto je tím z Banskej Bystrice
Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejový svet

Diskusia

Podobné články