Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Gretzky proti nemu začal kariéru: Prvý cudzinec na striedačke Slovenska oslavuje 60 rokov

VANCOUVER - Prvý cudzinec na poste hlavného trénera slovenskej hokejovej reprezentácie a bývalý brankár, Kanaďan Glen Hanlon bude mať v pondelok 20. februára 60 rokov.
Zdroj: watson.ch
Zdieľajte:

Aj keď sa mu trénerské pôsobenie na striedačke slovenskej reprezentácie nevydarilo, nezanevrel na Slovensko ani slovenský hokej. Po troch rokoch od odchodu priznal, že majstrovstvá sveta 2011, ktoré sa konali v Bratislave a Košiciach, boli pre neho tvrdou skúsenosťou.

Prečítajte si aj: Cehlárikov agent nechce hovoriť o korupcii na Slovensku: Vo Švédsku sa trénuje oveľa rozumnejšie

"Dostal som u vás lekciu, aké ťažké je byť tréner domáceho mužstva. Priznávam, podľahol som vtedy tlaku okolia, hráčov. Turnaj som si neužil. Bratislavu, Slovensko a vašich hokejistov som však úprimne miloval. Atmosféra bola úžasná, naše výsledky, žiaľ, nie," povedal Hanlon pre sport.aktuality.sk.

Glen Hanlon sa narodil 20. februára 1957 v kanadskom Brandone. Odolávať tvrdým strelám a dotieravým útokom hráčov NHL začal v roku 1977, keď ho draftoval v 3. kole zo 40. miesta Vancouver Canucks. Legendárny Wayne Gretzky práve jemu v októbri 1979 strelil svoj prvý gól v NHL.

Vo Vancouveri chytal do roku 1981. Jednu sezónu potom bol v St. Louis Blues (1981 - 1982), odkiaľ prešiel do New Yorku Rangers (1982 - 1986). Posledným brankárskym pôsobiskom Hanlona bol Detroit Red Wings (1986 - 1991). Celkovo v základnej časti profiligy odchytal 477 zápasov a v play off pridal 35.

Svoju trénerskú kariéru začal Hanlon ako asistent v tímoch Vancouver Canucks a Washington Capitals. Hlavným trénerom Washingtonu bol v dvoch obdobiach (2003 – 2004 a 2006 – 2008). Vo Washingtone viedol napríklad aj ruského hokejistu Alexandra Ovečkina v začiatkoch jeho oslnivej kariéry. Počas druhého obdobia sa pod jeho trénerské ruky dostali aj ďalší talentovaní hráči Michael Nylander, Nicklas Bäckström či Viktor Kozlov.

Prestávku medzi anabázami vo Washingtone vyplnil v Bielorusku. V roku 2005 súhlasil s ponukou Bieloruskej hokejovej federácie a tamojšiu reprezentáciu doviedol na MS v Rakúsku do prvej desiatky. Už o rok neskôr s ňou vybojoval na MS v Lotyšsku 6. miesto, čo bolo najlepšie umiestnenie bieloruskej reprezentácie v histórii. Koučoval aj fínsky Jokerit Helsinki (2008 - 2009) alebo Dinamo Minsk (2009 - 2010) v nadnárodnej KHL.

Od 1. apríla 2010 sa stal hlavným trénerom slovenskej reprezentácie. S tímom obsadil na MS 2010 v Nemecku dvanáste a na MS 2011 v Bratislave a Košiciach desiate miesto. Po neúspešnom šampionáte pri mužstve skončil.

Posledným európskym trénerským pôsobením Glena Hanlona bola švajčiarska reprezentácia, ktorú začal viesť v roku 2014, ale už o rok neskôr predčasne z postu hlavného trénera odstúpil.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články