Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Peter Gápa: Bola to moja najlepšia univerziáda, Kazachstan nás šokoval

Odchovanec popradského hokeja sa tento rok zúčastnil už na svojej tretej univerziáde a radí ju vo všetkých smeroch na prvé miesto. O nej ale aj o jeho pôsobení vo švédskom Asele IK (Division 2) sa dozviete v tomto rozhovore.
Zdroj: Peter Gapa archív
Zdieľajte:

Čo pre teba znamenalo reprezentovať Slovensko na tohtoročnej univerziáde?

Reprezentovať slovensko pre mňa vždy znamená veľa. Beriem to ako česť nosiť dres s dvojkrížom na hrudi. Je jedno o aké podujatie ide, reprezentujem svoju krajinu rád.

Podmienkou účasti na tomto podujatí je aktívne štúdium. O čo konkrétne ide v tvojom prípade?

Momentálne som vo štvrtom ročníku na Katolíckej vysokej škole v Ružomberku. Študujem tam odbor manažment a ekonomika podniku.

Na turnaji ste skončili na piatom mieste. Dá sa hovoriť o spokojnosti?

Piate miesto je síce pekné, ale tento tím mal určite naviac. Veľmi nás mrzí zápas s Českom vo štvrťfinále, ktorý sme prehrali až po nájazdoch. Tam je to vždy viac menej o šťastí. Spokojnosť tam ale určite je, keďže sme v každom zápase odovzdali zo seba maximum a bolo to aj vidieť. Nikto z nás sa nemá za čo hanbiť. To piate miesto je nám asi súdené, keďže už na tretej univerziáde po sebe sme skončili rovnako.

Aká bola úroveň zápasov? Dá sa to prirovnať napríklad k našej prvej lige?

Úroveň zápasov bola dobrá. ťažko sa to porovnáva, no niektoré by som zaradil skôr k extralige. Veď taká Kanada mala vo svojom kádri sedem draftovaných hráčov v NHL. Dobré mužstvá mali aj Kazachstan či Rusko, ich hráči majú skúsenosti s KHL. Úroveň proti týmto tímom spĺňala všetko, čo hokej má mať. Hrali sme aj také duely, ktoré sa naopak nedajú porovnať ani s našou prvou ligou, ako napríklad proti Číne či Veľkej Británii.

Ako na teba zapôsobilo dejisko univerziády čo sa týka podmienok či prostredia?

Bol som milo prekvapený. Bola to moja tretia univerziáda a radím ju na prvé miesto. Prostredie bolo výborné, veľmi sa mi páčila aj olympijská dedina. Boli sme prísne chránení a celá organizácia bola na špičkovej úrovni. Úprimne som šokovaný, ako sa v posledných rokoch dokázali Kazachstan či mesto Almaty posunúť vpred.

Dá sa pri univerziáde hovoriť aj o nejakom olympijskom duchu?

Určite sa to dá takto povedať. Je to vlastne olympiáda ale pre vysokoškolákov. Prebieha to veľmi podobne ako na tej klasickej, od otváracieho ceremoniálu, cez olympijskú dedinu až po záverečnú slávnosť.

Prečítajte si aj: Nikola Gápová: Za úpadok reprezentácie môže aj "baby boom" v šatni

Navštívil si aj nejaké iné športové podujatia?

Bol som sa pozrieť na rýchlokorčuľovanie v Medeu, čo je najvyššie položené klzisko na celom svete. Boli sme povzbudiť našich reprezentantov v krasokorčuľovaní a samozrejme som si nenechal újsť aj zápasy iných hokejových mužstiev.

Momentálne pôsobíš v ďalekom Švédsku. Ako ti vyhovuje tunajší hokej či podmienky v meste a klube?

Vo Švédsku som veľmi spokojný. Ľudia sú tu veľmi priateľský. Samotný hokej mi vyhovuje, chalani v šatni sa správajú super, navyše sa nám darí ako tímu. Podmienky v klube sú na vysokej úrovni, mám všetko čo potrebujem. Čo sa týka mesta, je síce menšie ale o to viac si to užívam. Sme tu ako jedna veľká rodina, kde sa každý medzi sebou pozná. Navyše miestni ľudia majú hokej veľmi radi. Je to niečo nové v mojom živote ale som rád, že môžem byť súčasťou toho všetkého.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články