Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Liga majstrov má rovnakého víťaza ako pred rokom: Sparte nepomohol ani gól Cingela

PRAHA - Hokejisti Frölundy Indians obhájili titul v Lige majstrov. V utorkovom finále v domácej aréne v Göteborgu dokázali dvakrát zmazať jednogólové manko a napokon v dramatickom súboji zdolali Spartu Praha 4:3 po predĺžení. Víťazný gól strelil v čase 61:27 min. Niklas Lasu.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Český zástupca tak nepremenil premiérovú finálovú účasť na celkové prvenstvo, nepomohol mu ani gól Lukáša Cingela po asistencii Andreja Kudrnu. V drese Sparty sa predstavili aj ďalší dvaja slovenskí legionári Martin Gernát a Juraj Mikuš, ako i Brian Ihnačák, syn bývalého československého reprezentanta Petra Ihnačáka.

Prečítajte si aj: VIDEO Budaj dostal debakel aj od Tampy, Tatar s Jurčom zbierali iba mínuska

Najužitočnejším hráčom LM 2016/2017 sa stal kapitán "indiánov" Joel Lundqvist, ktorý si po víťaznom finále prevzal cenu MVP. Najlepším strelcom sa stal jeho spoluhráč Casey Wellman, Američan nastrieľal v tomto ročníku osem gólov, z toho dva dal vo finále. Obaja boli s 15 bodmi najproduktívnejšími hráčmi súťaže.

Aj po treťom ročníku LM tak trofej poputuje do vitríny švédskeho klubu. Premiérovú edíciu európskej klubovej súťaže ovládla Lulea aj s dvojicou Slovákov Christánom Jarošom a Petrom Cehlárikom, keď si vo finále poradila práve s rivalom z SHL Frölundou. Tá si napravila chuť vlani po víťazstve nad fínskym Kärpätom Oulu, teraz pridala druhý triumf.

V tretej edícii LM sa predstavili v súťaži aj dva slovenské kluby. Úradujúci šampión HK Nitra ako i HC Košice dokázali postúpiť zo základnej skupiny a zhodne vypadli v 1. kole play off. Nitra nestačila na české Vítkovice (0:7, 0:5), Košičania na švajčiarsky Fribourg-Gottéron (1:1, 1:4).

Trojica Gernát, Cingel a Kudrna sa vo štvrtok pripojí k slovenskej reprezentácii pripravujúcej sa na domáci turnaj Slovakia Cup v Nitre, do prípravného súboja v Nových Zámkoch proti olympijskému výberu Ruska však ešte nezasiahnu. Štvrtý slovenský "sparťan" Mikuš sa ospravedlnil trénerom národného tímu, keďže si potrebuje doliečiť zranenie.

Frölunda Indians - Sparta Praha 4:3 pp (2:2, 1:0, 0:1 - 1:0)
Góly: 8. Wellman (Sundström, Tommernes), 13. Lundqvist (Tommernes, Olofsson), 28. Wellman (Olofsson, Donovan), 62. Lasu (Rosseli-Olsen, Donovan) – 3. CINGEL (Kalina, KUDRNA), 11. Vrána (Hlinka), 47. Klimek (Švrček, Pech). Rozhodovali: Kaukokari, Fonselius (Fín.) – Kaderli, Kovacs (Švajč.), vylúčenia: 2:3 na 2 min., navyše Forman 5 min.+DKZ za seknutie, Řepík (obaja Sparta) 10 min. osob. trest za narazenie zozadu, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:1, strely na bránku: 35:36, 6044 divákov.

Frölunda Indians: Gustafsson – Nörstebö, Tommernes, Donovan, Nyberg, Sigalet, Larsson, Dahlin – Rosseli-Olsen, Lasu, Stalberg – Sundström, Figren, Grundström – Carlsson, Bergenheim, Wellman – Hjalmarsson, Ehn, Lundqvist – Olofsson

Sparta Praha: Pöpperle – Gernát, Mikuš, Švrček, Kalina, Nedomlel, Eminger, Barinka – Řepík, Vrána, Hlinka – Forman, Klimek, Deveaux – Ihnačák, Pech, Kumstát – Kudrna, Cingel, Uher – Procházka

Diváci vo vypredanom Frölundaborgs isstadione boli od úvodu svedkami svižného, dynamického zápasu, v ktorom nebola núdza o pútavé momenty. Sparta dokázala otvoriť skóre už v 3. minúte zásluhou štvrtého útoku s dvojicou Slovákov, ktorý totálne zamotal hlavy súperovým obrancom. Šance Kudrnu sa ešte neujali, ale dorážka Cingela po delovke Kalinu už áno. Odpoveď nenechala na seba dlho čakať, v 8. min. dorazil v presilovke zblízka puk do siete Američan Wellman - 1:1. Následne Forman dostal 5 min. plus DKZ za seknutie a Frölunda mala dlhú početnú výhodu. Radoval sa však pražský tím, keď rýchle prečíslenie využil Vrána a strelil tak už piaty gól Sparty v oslabení v tomto ročníku LM. Frölunda opäť dokázala bleskovo zareagovať, tvrdú strelu Tommernesa od modrej čiary usmernil ľahkým tečom do siete najproduktívnejší hráč "indiánov" Joel Lundqvist. V druhej tretine sa snažilo domáce mužstvo tvoriť hru a neúnavne búšilo do súperovej obrany,

Sparta sa zamerala ešte viac na protiútoky. V 28. min. sa Frölunda prvýkrát v stretnutí ujala vedenia, keď sa pred Pöpperleho predral cez pravé krídlo Wellman a parádne zavesil pod hornú žŕdku.

Úradujúci český vicemajster začal tretie dejstvo mohutným náporom a hneď v jeho úvode zahodil dve veľké šance slovenský obranca Mikuš. Následne neuspeli v presilovke ani Kumstát, Cingel a Kudrna, vyrovnať sa podarilo až po jej uplynutí Klimekovi, ktorý šikovne tečoval do siete prudkú prihrávku Švrčeka. Sparta zrýchlila pohyb a pred Gustafssonom bolo naďalej rušno. Tlak Pražanov vrcholil v závere tretiny, dve a pol minúty pred koncom zlyhal v koncovke Pech. Duel tak dospel do predĺženia, ktoré sa hralo 3 na 3. V jeho druhej minúte rozhodol o triumfe domáceho tímu Lasu po prihrávke Rosseli-Olsena.

Niklas Lasu, autor víťazného gólu Frölundy: "Samozrejme, je úžasné tu stáť a byť súčasťou víťazného tímu. Sú to príjemné pocity. Už pred víťazným gólom som mal pocit, že to zíde dnu."

Johan Gustafsson, brankár Frölundy: "Sparta je bez pochýb jeden z najkvalitnejších a najsúťaživejších tímov, na aké sme v tejto sezóne narazili. Prinútili nás siahnuť na dno síl. Keď na nás v tretej tretine vybehli, spoluhráči predo mnou tvrdo bojovali, aby mi pomohli a zblokovali neuveriteľné množstvo striel. Za to im veľmi vďačím."

Jiří Kalous, tréner Sparty: "Každá prehra mrzí. Bolo to v predĺžení a tú chybu sme bohužiaľ urobili my. Nepodarilo sa nám získať puk späť, neodrazil sa k nám, nemohli sme do útoku. Okrem druhej tretiny, keď nás dostali domáci pod tlak, sme odohrali výborné stretnutie. Veľmi ma mrzí záver, v tretej tretine sme riadne tlačili a boli lepší než Frölunda. Lenže na to sa nehrá - prevahu musíme využiť gólovo. Síce sme vyrovnali, to bola paráda, ale jeden gól nám nakoniec chýbal. Síce to malo horký koniec, ale som na chlapcov hrdý za tú neuveriteľnú cestu, ktorú prešli."

Lukáš Pech, útočník Sparty: "Samozrejme, sme sklamaní, lebo sme chceli vyhrať. Došli sme ďaleko, je škoda, že sme to nevybojovali."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články