Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slávny klub deväťdesiatych rokov, domov víťazov Stanleyho pohára - toto je Dukla Trenčín

Po týždni sa k vám vraciame opäť s magazínom, v ktorom vám približujeme históriu slovenských klubov. Dnes sa pozrieme na jeden z najlepších - Duklu Trenčín a hlavne na jej slávne deväťdesiatych roky.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Trenčiansky hokejový klub je oproti ostatným klubom v najvyššej slovenskej súťaži pomerne mladý. Založený bol v roku 1962 ako vojenský klub Dukla Trenčín. Rýchlo si však tento klub získal rešpekt a patril medzi najlepšie kluby v celom Československu. Najlepšie roky zažil tento vojenský celok na prelome 90 rokov, kedy z klubu vyšli do zámoria hráči ako Róbert Švehla, Miroslav Šatan či Žigmund Pálffy.

Prečítajte si aj: "Nováčik" v Tipsport lige vychoval skvelých brankárov, v lige sa však nikdy nedostal ani na 3. miesto

Prvý pokus o titul

Písal sa 46. ročník česko-slovenskej hokejovej ligy, ktorej súčasťou boli aj tri slovenské kluby: Slovan Bratislava, VSŽ Košice a vojenská Dukla Trenčín. Po základnej časti to vyzeralo sľubne, keď okrem posledného Slovana obsadil Košický klub piate a Trenčiansky druhé miesto. Oba slovenské kluby postúpili aj zo štvrťfinále a nanešťastie sa stretli v semifinále. To dopadlo ale pomerne jasne v prospech Dukly, ktorá nastrieľala v 3 zápasoch 18 gólov a postúpila bez zaváhania. Bohužiaľ vo finále ich čakali Pardubice, ktoré zažívali neskutočne dobrú sezónu aj vďaka vychádzajúcej hviezde medzi žrďami Dominikom Hašekom. Aj vďaka tejto skutočnosti aj napriek vyrovnanému a bojovnému výkonu “vojaci” prehrali a obsadili len druhé miesto.

Druhý pokus o titul

Po neúspešnom finále bol Trenčín hladný po titule a hneď sezónu nato oňho určite chcel zabojovať. Ligu opustil Slovan Bratislava a slovenskú povesť hájili už len Košice a Trenčín. Opäť to však po základnej časti vyzeralo dobre, keď VSŽ Košice obsadili druhé a Dukla Trenčín tretie miesto. Na prekvapenie však Košice vypadli už vo štvrťfinále s Kladnom. To sa však “vojakom” nestalo a opäť to dotiahli až do finále, kde sa stretli s pražským veľkoklubom Spartou. Opäť sa to však nepodarilo a Trenčínu sa podarilo zvíťaziť len v jedinom finálovom zápase.

Prečítajte si aj: Stály účastník slovenskej najvyššej súťaže odchoval množstvo skvelých hokejistov, výrazného úspechu sa však nedočkal

Túto sezónu poznačila hlavne tragická smrť českého hokejového obrancu Luděka Čajku, ktorý zomrel po nešťastnom strete s Antonom Bartánusom. Tento moment donútil k zmene pravidiel o zakázanom uvoľnení.

Do tretice všetko dobré

Po dvoch účastiach vo finále prišla ročná odmlka, ktorá priniesla “len” bronz. V sezóne 1991/1992 však mala Dukla nabehnutá opäť na finále, keďže ju zdobil najlepšia formácia ligy, v ktorej hral v útoku Róbert Petrovický, Branislav Jánoš a Žigmund Pálffy, obranu istil Róbert Švehla s Milošom Holaňom. Suverénne výsledky dostali Duklu až do finále aj vďaka najproduktívnejšiemu hráčovi ligy, ktorým sa stal len 19 ročný Žigmund Pálffy, ktorý nazbieral neskutočných 74 bodov a z toho 41 gólov, čo ho zaradilo aj medzi kráľa strelcov. Suverenitu potvrdili aj vo finále s Plzňou, ktorú zdolali 3:1 na zápasy a dočkali sa historicky prvého titulu v 1. československej lige.

Skvelé výkony podávali Trenčania aj v novotvoriacej slovenskej extraligy, kde vyhrali hneď úvodnú sezónu, neskôr nasledovali 4 strieborné medaile a 3 bronzové. Posledný tretí titul sa podarilo získať Trenčínu v roku 2004 po víťazstve vo finálovej sérii nad Zvolenom

Mimo veľkých úspechov pochádza asi najviac slovenských reprezentantov práve z Trenčína. Medzi slávnych odchovancov patria víťazovia Stanleyho pohára Zdeno Chára, Marián Hossa a Marián Gáborík, ktorí pochádzajú dokonca z tej istej ulice. Mimo nich však tento klub odchoval aj legendu Pavla Demitru, najlepšieho strelca reprezentácie Miroslava Šatana, skvelého Richarda Lintnera, Róberta Švehlu, Ľubomíra Sekeráša a mnoho ďalších skvelých hokejistov, ktorí sa výrazne zapísali do histórie slovenského hokeja.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejový svet

Diskusia

Podobné články