Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

"Nováčik" v Tipsport lige vychoval skvelých brankárov, v lige sa však nikdy nedostal ani na 3. miesto

BRATISLAVA - Po krátkej prestávke sa opäť vraciame s našim už pravidelným magazínom, v ktorom sa vraciame do minulosti slovenských klubov. Dnes nahliadneme do histórie klubu MHk 32 Liptovský Mikuláš.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Začiatky hokeja sa v Mikuláši datujú už pred 2 svetovou vojnou. Prvé zmienky sa objavili už v roku 1932, oficiálne sa predstavili pred divákmi ale až v roku 1934 pod názvom Sokol Sv. Mikuláš. Medzi zakladateľov hokeja na Liptove patrí aj Albert Okoličáni, významná postava slovenského hokeja a v jeho šľapajách pokračovali aj jeho synovia.

Po vojne a viacerým zmenách v názve sa pod názvom Iska konečne Mikúlaš prebojoval v sezóne 1962/1963 do 1. slovenskej národnej hokejovej ligy. Po 9 ročnom čakaní sa už tímu ŠK Liptovský Mikuláš podarilo premiérovo získať titul a Liptov čakala baráž o česko-slovenskú ligu. Tá však nedopadla úspešne a v skupine o postup vyhrali zo 6 zápasov liptáci len jediný. O dva roky neskôr sa scenár opakoval. Tento krát vyzval Mikuláš v baráži TJ Gottwaldov (Zlín). Mikuláš však dokázal v štyroch zápasoch opäť zvíťaziť len raz a o postupe naďalej len sníval.

Tretí a zároveň posledný titul získal v tejto lige Liptovský Mikuláš v rušnom roku 1989. Pod vedením skvelého trénera Júliusa Šuplera vyhrali liptáci ligu len o 3 body pred tímom Plastika Nitra. Oba tieto tímy sa zúčastnili opäť aj baráže, v ktorej skončil Mikuláš opäť posledný.

Po rozpade Česko-slovenska sa vďaka 2. miestu v 1. slovenskej národnej hokejovej ligy dostal Mikuláš do novotvoriacej extraligy, kde si odkrútili premiérovú sezónu. Tá bola veľmi vyrovnaná a aj napriek dobrým výkonom skončili Liptáci až predposlední. Nasledujúca sezóna bola však omnoho úspešnejšia a tím zo stredného Slovenska sa umiestnil na skvelom 5. mieste, no v play off ich už vo štvrťfinále vyradil rozbehnutý Poprad. Toto miesto ostalo pre Liptovský Mikuláš maximom, ktoré v najvyššej slovenskej súťaži dosiahli. 5. miesto sa im však podarilo zopakovať v sezóne 2008/2009.

Sezónu nato sa im však podarilo vypadnúť a do ligy sa vrátili až tento rok, vďaka licencii, ktorú odkúpili od Piešťan.

Slávni rodáci:

Ján Laco

Tohto slovenského brankára pozná asi každý fanúšik hokeja. Brankársky zázrak ako ho nazývajú bol priemerným brankárom Slovenskej extraligy, viaceré udalosti ho doviedli dokonca až do druholigovej Detvy, kde si ho však všimol už zaniknutý klub HC Lev Poprad. V KHL nabrala jeho kariéra nečakaný zvrat, pretože sa ihneď stal miláčikom publika a jeho skvelé výkony ho vyšvihli až do reprezentácie. V tej bol opäť bravúrny a s jeho výraznou pomocou sa podarilo Slovensku získať nečakané striebro.

Jerguš Bača

Slovenský hokejový obranca si je držiteľom dvoch bronzových medailí, ktoré získal ešte s Česko-Slovenskou republikou, je držiteľom zlatej medaile z Göteborgu, v Slovenskej lige získal jediný titul s Košicami. Po ukončení kariéry sa stal hokejovým trénerom, ako asistent Vladimíra Vújtka v roku 2012 získal striebornú medailu.

Jaromír Dragan

Slovenský reprezentačný brankár utkvel v pamäti vďaka svojej netradičnej rozohrávke odkopnutím puku. Môže sa však pochváliť aj skvelou kariérou, bronzovou medailou z olympijských hier v roku 1992. Dopomohol sa aj dostať Slovensku z C skupiny.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejový svet

Diskusia

Podobné články