Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Stály účastník slovenskej najvyššej súťaže odchoval množstvo skvelých hokejistov, výrazného úspechu sa však nedočkal

BRATISLAVA - Po krátkej prestávke sa opäť vraciame s našim už pravidelným magazínom, v ktorom sa vraciame do minulosti slovenských klubov. Dnes nahliadneme do histórie klubu MHC Martin.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Tak ako väčšina klubov na Slovensku, má aj tento bohatú históriu, ktorú píše už 85 rokov. Založenie celku Slávia Martin sa datuje už v roku 1932. Prešiel si viacerými zmenami v názve od Sokol Martin, ŠK Martin, ZŤS Martin, Hutník Martin až do roku 2000, kedy prišla posledná zmena s názvom MHC, tá v Martine zostala dodnes.

Prečítajte si aj: Vyrastala tu brankárska legenda aj mnoho reprezentantov, toto je hokejový tím zo Zvolena

Hneď v úvodnej extraligovej sezóne zažil Martin skvelú premiéru, keď sa do play off dostal z posledného postupového 4. miesta. Nanešťastie ich hneď vyradil budúci majster Dukla Trenčín. V boji o tretie miesto však Martimex ZŤS Martin zdolal úspešne Slovan Bratislava a získal bronzové medaily.

Martin sa môže popýšiť skvelý publikom

Po tomto úspechu však prišla odmlka, ba dokonca vypadnutie v roku 1999. V nižšej súťaži však bielomodrí strávili len jednu sezónu, ktorú ovládli a vrátili sa späť do najvyššej súťaže. Podobný scenár sa udial aj v roku 2004, kedy opäť MHC Martin vypadol. Po roku sa však znova vrátil, vďaka odkúpeniu licencie od tímu HK Spartak Dubnica nad Váhom.

Prečítajte si aj: Motivátor Slota ich dostal až do finále, nikdy si už v ňom nezahrali

Výraznejší úspech prišiel opäť až v sezóne 2008/2009, kedy obsadili Martinčania prvé miesto na Kontinentálnom pohári. Nakopnutí úspechom na medzinárodnej scéne sa hokejisti Martina v ďalšej sezóne radovali zo zisku bronzových medailí.

Aj keď sa tento tím nemôže pýšiť výraznejšími úspechmi, vychoval množstvo skvelých hráčov a v najvyššej slovenskej súťaži si Martin odkrúca už svoju 22. sezónu! O dve viac majú odohraté v našej lige už len Košice, Trenčín a Poprad.

Prečítajte si aj: Klub s veľkou históriou, s aktívnym rekordérom, no bez titulu

Slávni rodáci:

Zdeno Cíger:

Rodák z Martina sa v seniorskom klube nikdy nepredstavil, no to preto, že bol neskutočne talentovaný. Vo svojej druhej seniorskej sezóne v drese Dukly Trenčín bol v Česko-slovenskej lige vyhlásený za najlepšieho nováčika. So Slovanom Bratislava získal 4 majstrovské tituly, následne ako tréner s tým istým tímom získal ďalšie dva. Predstavil sa aj v NHL, hral aj po boku Petra Šťastného a momentálne trénuje slovenskú hokejovú reprezentáciu.

Róbert Švehla:

Legenda zadných radov sa narodila práve v Martine. Švehla odohral niekoľko sezón v drese Floridy bez vynechania jediného zápasu, a tak bol označovaný ako železný muž. Taktiež je historicky najproduktívnejším obrancom tohto klubu.

Ďalší slávni rodáci: Peter Smrek, Oto Haščák, Richard Pánik, Radovan Somík, Peter Bartoš, ...

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejový svet

Diskusia

Podobné články