Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slovákov čaká aj Kanada či majstri sveta, ako domáci si veria: Dokážeme hrať s každým súperom

BRATISLAVA - Svetový šampionát hokejistov do 18 rokov sa na Slovensko vracia po dlhých 15 rokoch. Na turnaji sa predstaví desať tímov, v Poprade uvidia fanúšikovia okrem domácej reprezentácie aj výber Kanady, úradujúcich majstrov sveta Fínov, hráčov Lotyšska a Švajčiarska.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

V Spišskej Novej Vsi nájdu domáce prostredie Česi, Bielorusi, Rusi, Švédi a reprezentanti USA. Z každej skupiny postúpia do vyraďovacej fázy štyri najlepšie tímy. Štvrťfinále je naplánované na 20. apríla, súboje o medaily sú na programe cez víkend 22. a 23. apríla. "Ako domáce mužstvo majú Slováci veľké ambície. V sezóne dosahovali veľmi dobré výsledky aj so silnými tímami, čo dáva nádej, že by šampionát mohol pre nás dobre dopadnúť," vyslovil sa Valíček.

Prečítajte si aj: Slovan na víťaznej vlne, zvez sa s ním aj ty: 5 EUR pre každého nového hráča!

Slovenský tím čaká pred samotným šampionátom ešte vystúpenie na tradičnom turnaji Vladimíra Dzurillu. Začiatkom februára sa v Piešťanoch predstaví zostava, z ktorej vznikne základ mužstva pre majstrovstvá sveta. "Viacerí hráči sú momentálne v zahraničí, preto som rád, že uvidím naživo, v akej sú forme. Na turnaj V. Dzurillu sa budeme snažiť nominovať hokejistov, s ktorými už počítame na šampionát. Veľa však bude záležať od ich zdravotného stavu," povedal tréner SR "18" Norbert Javorčík.

Prípravu na MS rozložil realizačný tím do troch fáz. "V rámci prvej sme sa zúčastnili na Memoriáli I. Hlinku a Turnaji olympijských nádejí v Budapešti, kde sme sa snažili najmä budovať správnu identitu založenú na aktívnej, sebavedomej hre. Teraz nastáva druhá fáza, v ktorej nás čakajú ďalšie medzinárodné turnaje. Na nich sa budeme snažiť testovať adeptov na reprezentačný dres a vyskúšame si prejav mužstva v kľúčových herných situáciách. Záverečná fáza prebehne v marci a začiatkom apríla, v prípravných zápasoch bude našou úlohou zostaviť tím pre MS," priblížil kouč.

Prečítajte si aj: Tipérsky špeciál: Slovan má play off na dosah! Budú belasí pokračovať v rekordnej víťaznej sérii?

"Osobne ma veľmi teší, že šampionát bude na Slovensku, lebo domáce prostredie vie správne vyburcovať. Uvedomujeme si dôležitosť tohto turnaja. Pre nás to bude najmä motivácia podávať čo najlepšie výkony, s podporou publika sa budeme snažiť predviesť čo najlepšiu hru a dosiahnuť čo najlepšie výsledky," dodal Javorčík, ktorý nechcel hovoriť o konkrétnych cieľoch tímu.

"Pre nás hráčov je veľká pocta, že sa budeme môcť predstaviť na šampionáte, ktorý sa koná na domácej pôde. Konkurencia v tejto špičke je obrovská, myslím si však, že proti každému súperovi v skupine dokážeme zahrať," povedal za mužstvo útočník Adam Liška.

Štamberský prezradil aj detaily ohľadne finančného zabezpečenia MS: "Rozpočet sa pohybuje na úrovni 620-tisíc eur. V tejto sume sú zahrnuté dotácie z Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), vládnej dotácie na významné športové podujatia. Podotýkam, že šampionát je najvýznamnejšia športová akcia, ktorá sa tento rok bude konať na Slovensku. Zvyšných 50 percent bude pochádzať z práce marketingu a predaja vstupeniek. Polovicu teda chceme vykryť z vlastných zdrojov. Očakávame vyrovnaný rozpočet, ak všetko dobre dopadne, nemali by sme ísť do straty."

Prečítajte si aj: VIDEO Slovensko po 15-tich rokoch privíta juniorskú elitu, pomôže aj Višňovský

Organizátori preberajú arény v dejiskách MS 3. apríla. Ešte pred šampionátom rozložia účastníci na Slovensku svoje prípravné kempy, Bratislava prichýli reprezentácie Fínska, Ruska či Kanady, Piešťany zasa Švajčiarov. V rámci kempov sa uskutoční aj niekoľko prípravných duelov, jeden z najprestížnejších medzi "osemnástkami" Ruska a Kanady by sa mal konať na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Slovenskí reprezentanti odohrajú pred šampionátom dva súboje, 8. apríla s Českom v Žiline a v generálke na MS sa stretnú 10. apríla v Poprade so švédskymi rovesníkmi.

MS hokejistov do 18 rokov (13. - 23. apríla 2017):

dejiská: Poprad, Spišská Nová Ves

A-skupina: SR, Kanada, Fínsko, Lotyšsko, Švajčiarsko

B-skupina: Bielorusko, Česko, Rusko, Švédsko, USA

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články