Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Slovensko je svetová veľmoc vo výrobe pukov: Hokejovou esenciou zásobuje Európu aj zámorie

DOLNÉ VESTENICE - Hokej je na Slovensku národným športom, no menej známy je fakt, že je aj najväčším výrobcom pukov na svete.
Zdroj: youtube.com
Zdieľajte:

Výroba puku nie je jednoduchá. Na začiatku sa namiešajú základné suroviny zo sadze, kaučuku a oleja. Tieto suroviny sa následne zmiešajú vo valcovni s inými drobnými chemikáliami. Následne suroviny padajú do nádrže, kde vznikne horúca zmes. Tá sa ochladí a znova zvalcuje. Potom materiál treba zase ochladiť a zvalcovať. V tejto fáze už puky naberajú svoju podobu.

Prečítajte si aj: FOTO Slovensko príde o ďalšiu prestíž, Kanada chce populárny turnaj pre seba

Potom prichádza na rad opäť tepelná úprava a ochladzovanie, spolu v vážením a kontrolou. Po vychladnutí ich treba očistiť a prípadne vytlačiť logo tímu - a puk je na svete. Dve vzorky z každej sady zoberú do laboratória, kde skúšajú odrazovú pružnosť hotových pukov.

Za rok vyrobia v Dolných Vesteniciach 6 až 7 miliónov pukov. Firma Vegum zamestnáva viac ako 700 ľudí, no puky vyrába iba 20 z nich. "S mojimi pukmi hrávali aj bratia Štastný. Za ten čas sme vyrobili nejakých 170 miliónov pukov," objasnil výrobca pukov Vladimír Struhár.

Viac ako polovica pukov smeruje do zámoria. "Na zámorských trhoch predáme 4 až 5 miliónov hokejových pukov, v Európe je to okolo jedného až dvoch miliónov," povedal generálny riaditeľ VEGUM Jozef Trnovec pre tvnoviny.sk

Zdieľajte:
Zdroje informácií: vegum.sk, tvnoviny.sk

Diskusia

Podobné články