Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Vyrastala tu brankárska legenda aj mnoho reprezentantov, toto je hokejový tím zo Zvolena

Po novom roku sa vraciame opäť k našej sérii magazínov, kde si posvietime na hokejovú minulosť slovenských klubov. Dnes si ukážeme tú zvolenskú.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Hokej má vo Zvolene veľkú históriu, ktorá sa datuje už od roku 1927, kedy však išlo len o skôr o zimnú zábavu a hokej sa tu pravidelne nehral. 14. februára 1932 odohral ZTK Zvolen svoj prvý oficiálny zápas proti banskobystrickej Slávii. Vďaka nedostatočným finančným prostriedkom sa však ZTK Zvolen viac krát do súťaže neprihlásil.

Po vojne prišli prvé úspechy a Zvolen postúpil do celoslovenskej súťaže. Keď začal vďaka atraktívnejšej súťaži ľudí v meste hokej konečne zaujímať prišla ďalšia kríza, vďaka ktorej sa v roku 1957 prestal hrať hokej.

Návratu sa dočkali fanúšikovia až v 60-tých rokoch vznikom nového klubu Lokomotíva Bučina Zvolen, no do najvyššej slovenskej súťaže sa dostali až o 10 rokov neskôr, vďaka rozširovaniu ligy z 8 na 12 tímov. V prvej sezóne skončili na 6. mieste, čo bol veľký úspech, keďže sa doposiaľ žiadnemu nováčikovi nepodarilo udržať v tejto súťaži. K tomuto výsledku dopomohli aj už legendárny hráči ako Ján Podkonický, či Jozef Houška. V priebehu troch sezón sa podarilo Zvolenu túto súťaž dokonca vyhrať aj vďaka tomu, že tím posilnila legenda Slovenského hokeja Jozef Golonka, ktorý sa stal zároveň najlepším strelcom súťaže. V baráži o Česko-slovenskú najvyššiu súťaž však neuspeli, no naďalej zbierali dobré umiestnenia v 1. slovenskej lige.

Prečítajte si aj: Motivátor Slota ich dostal až do finále, nikdy si už v ňom nezahrali

Po rozpade spoločnej ligy sa Zvolen predstavil v úvodnej sezóne extraligy, ktorá bola však katastrofálna a znamenala vypadnutie. Na prvý ani na druhý pokus sa Zvolenu sa nepodarilo prebojovať do extraligy, no do tretice to vyšlo a od roku 1997 hrá hokejový klub mesta Zvolen najvyššiu slovenskú súťaž. Prvého finále sa dočkali Zvolenčania v roku 2000, no výtužený titul nezískali a po vyrovnanej sérii podľahli Slovanu. Dlho však na “repete” nečakali, pretože v ďalšej sezóne pod vedením Ernesta Bokroša vyhrali suverénne základnú časť a aj finále.

Kvalita mužstva neklesla ani v ďalších sezónach, keďže HKM hralo v nasledujúcich 4 sezónach finále ešte 3 krát a raz získalo bronz. Bohužiaľ titulu sa nedočkali a dva krát prehrali vo finále so Slovanom a raz s Duklou Trenčín.

Návratu medzi elitu sa Zvolen po priemerných sezónach dočkal. V sezóne 2012/2013 pod vedením Petra Mikulu Zvolen vyhral Tipsport extraligu s náskokom 6 bodov a suverénna jazda pokračovala aj v play off, keď vo štvrťfinále vyhrali nad odvekým rivalom z Bystrice 4:1 na zápasy. V semifinále potrápili rozbehnutý Zvolen nováčikovia z Piešťan, ktorí padli až v siedmom zápase. Finále však vzládli bryndziari bravúrne a vypredaný štadión sa z titulu mohol radovať opäť.

Slávni rodáci:

Andrej Podkonický:

Syn taktiež hokejistu a trénera Jána Podkonického je taktiež zviazaný so Zvolenským hokejom, s ktorým získal titul a po ukončení hráčskej kariéry zostal na lavičke Zvolena ako asistent trénera. V NHL odohral 8 zápasov a v reprezentácii 37 zápasov.

Ján Lašák:

Slovenská brankárska legenda pochádza zo Zvolena, kde však odohral medzi seniormi len jedinú sezónu ešte v minulom tisícročí. Lašák sa stal prvým slovenským brankárom v NHL, no v zámori sa nikdy nepresadil a v najlepšej hokejovej lige sveta odohral len 6 zápasov. Fanúšikom ľadového hokeja utkvel v pamäti vďaka bravúrnym výkonom v reprezentácii, keď najprv s juniormi získal v roku 1999 bronz, rok na to už so seniormi striebro, následne zlato aj bronz. V národnom drese odohral 83 zápasov. Stále aktívny brankár háji momentálne farby českého Liberca, s ktorým minulý rok získal titul.

Ladislav Čierny:

Rodák zo Zvolena je taktiež členom zlatej generácie, ktorá získala titul Majstrov sveta v Göteborgu. V obrannej formácii nastupoval na MS v roku 2002 s Jergušom Bačom. Na konte má tento obranca aj bronzovú medailu a účasť na Svetovom pohári v roku 2004. Väčšinu kariéry strávil práve v rodnom Zvolene, no predstavil sa aj na krátko v Českej extralige a Ruskej superlige.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejový svet

Diskusia

Podobné články