Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Šampionát vyvrcholil drámou s víťazným koncom pre USA

MONTREAL - Hokejisti USA si vybojovali zlaté medaily na svetovom šampionáte do 20 rokov. V piatkovom zámorskom finálovom derby v Montreale zdolali kanadských reprezentantov tesne 5:4 po predĺžení a samostatných nájazdoch.
Zdroj: worldjunior2017.com
Zdieľajte:

Ten rozhodujúci premenil vo štvrtej sérii Troy Terry, ktorý zariadil aj nájazdový triumf (4:3) v semifinále nad Ruskom.

Prečítajte si aj: Tipérsky špeciál: Príchody a odchody hráčov, zmena trénera, skončí sa nepriaznivá séria Trenčína?

Američania, ktorí prehrávali v zápase dvakrát o dva góly, sa tak tešia zo svojho štvrtého zlata na juniorských šampionátoch. Predchádzajúce tri triumfy prišli v rokoch 2004, 2010, keď vyhrali rovnako v Kanade nad domácim výberom, a 2013. Okrem toho získali aj jedno striebro a päť bronzových cenných kovov. "Javorové listy" nerozšírili svoju zbierku šestnástich titulov, naposledy sa z neho tešili pred dvomi rokmi, vlani skončili až na šiestom mieste.

V súboji o bronz triumfovalo Rusko nad Švédskom 2:1 po predĺžení. Slovenskí hokejisti obsadili ôsme miesto, keď vo štvrťfinále podľahli "trom korunkám" 3:8.

Po úvodnom oťukávaní si vypracovali prvú vážnejšiu šancu domáci hokejisti, keď Stephens trafil žŕdku. Z ďalšej akcie Kanady už padol gól. V 5. minúte predviedla rýchlu kombináciu v protiútoku, Barzal poslal krížnu prihrávku na ľavú stranu, Joseph prenechal puk Chabotovi a ten trafil do odkrytej časti bránky - 0:1. Američania reagovali zvýšenou aktivitou smerom dopredu, no pozorná defenzíva súpera ich do väčších šancí nepúšťala. Naopak, domáci pridali v 10. minúte druhý gól, keď sa puk dostal k Lauzonovi, ktorý si ho stiahol medzi kruhy a presnou strelou prekonal Parsonsa - 0:2. V ďalších minútach si oba tímy zahrali po jednej presilovke a vytvorili si niekoľko zaujímavých šancí, ale góly do prestávky už nepadli.

Kým v prvej tretine boli aktívnejší domáci, v úvode druhej sa to otočilo. Američanom sa podarilo streliť dôležitý kontaktný gól už v 24. minúte, keď predviedli peknú akciu s rýchlym prechodom do útočného pásma. Tam dostal puk do jazdy voľný McAvoy a spomedzi kruhov vymietol šibenicu Hartovej bránky - 1:2. V 30. minúte už bolo vyrovnané.

Presilovkový gól si pripísal na konto Bellows, keď šikovne tečoval Thomsponovu strelu od modrej - 2:2. "Javorové listy" mohli odpovedať počas ďalších dvoch početných výhod, ale ani v jednom prípade sa nedokázali na dlhšie usadiť v pásme a Američania sa ubránili.

Podarilo s im to až na štvrtý pokus v 42. minúte, keď Roy namieril presne z ľavého kruhu - 2:3. Kanada sa dostala opäť do dvojgólového trháku už o tri minúty neskôr vďaka úspešnému samostatnému úniku Josepha. Netrvalo však ani 40 sekúnd a Američania dokázali znížiť, na konci peknej kombinácie sa presadil svojím druhým gólom v zápase Bellows - 3:4. Domáci svoj náskok rýchlo premárnili a v 48. minúte sa začínalo odznova. O vyrovnanie sa postaral tečom White. V závere si Kanada vypracovala dve veľké šance, no Strome ani Barzal neuspeli a tak nasledovalo dvadsaťminútové predĺženie.

Hneď v jeho úvode zmaril Hart tutovku Kellerovi, na druhej strane sa po rýchlom brejku snažil prekvapiť Parsonsa Barzal. Kanada vzápätí nepremenila ďalšiu presilovku a na druhej strane sa neujala ani jedna z veľkých šancí USA. O víťazovi a zlatej medaile tak rozhodol až v samostatných nájazdoch jediný úspešný exekútor - Američan Terry.

Troy Terry, útočník a strelec rozhodujúceho gólu USA: "Pred nájazdom som rozmýšľal, že skúsim niečo iné, ako mieriť medzi betóny. No ako som vybehol na ľad, rozhodol som sa, že musím skúsiť namieriť práve tam. Bol to zápas hore-dolu a my sme dvakrát prehrávali o dva góly, no stále sme vedeli, že môžeme vyhrať."

Tyler Parsons, brankár USA: "Na štadióne panovala úžasná atmosféra, mal som z toho zimomriavky. Je neuveriteľné vyhrať niečo takéto pre svoju krajinu."

Colin White, útočník a strelec štvrtého gólu USA: "Neuveriteľné. Neexistuje podobný pocit. Dokázali sme vyhrať ako jeden tím. Sme spolu už štyri týždne a vyhrať zlato je úžasné. Je super, že sme boli celý turnaj takí pokojní. Prehrávali sme včera, dnes dvakrát o dva góly, no zostali sme pokojní a bojovali ďalej."

Thomas Chabot, obranca Kanady a MVP šampionátu: "Som hrdý na to, čo som na tomto turnaji dokázal, no je veľmi bolestivé prehrať tento zápas. Do reprezentácie mojej krajiny som dal všetko, čo som mohol. Síce mám cenu pre najužitočnejšieho hráča, ale mám zlomené srdce."

USA – Kanada 5:4 pp a sn (0:2, 2:0, 2:2 - 0:0, 1:0)
Góly: 24. McAvoy (Greenway, Fox), 30. Bellows (Fox, Thompson), 45. Bellows (McAvoy), 48. White (Fox, Keller), rozh. nájazd Terry - 5. Chabot (Barzal, Joseph), 10. Lauzon (Stephens), 42. Roy (Bean, Jost), 45. Joseph (McLeod, Chabot). Rozhodovali: Salonen (Fín.), Stricker (Švaj.) – Dahmen (Švéd.), Fluri (Švaj.), vylúčení: 6:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 20.173 divákov.

USA: Parsons - Ahcan, McAvoy, Jones, Fitzgerald, Lindgren, Fox, Cecconi - White, Keller, Anderson - Thompson, Roslovic, Bellows - Bracco, Kunin, Greenway - Troy, Laczynski, Foley - Harper

Kanada: Hart – Chabot, Clague, Bean, Juulsen, Lauzon, Fabbro – Jost, Strome, Speers – Joseph, Barzal, Raddysh – Dubois, Roy, Gauthier – Dubé, Cirelli, Stephens – McLeod

Švédsko – Rusko 1:2 pp (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)
Góly: 31. Dahlen - 21. Kaprizov (Vorobjov, Rykov), 61. Gurjanov. Rozhodovali: Burchell (Kan.), Kubuš (SR) - Suominen (Fín), Vanoosten (Kan.), vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0.

Švédsko: Sandström – Larsson, Dahlin, Bernhardt, L. Carlsson, Kylington, G. Carlsson, Gunnarsson – Grundström, Eriksson Ek, Nylander - Dahlen, Asplund, Karlström - Ahl, Andersson, Lööke –Ohlsson, Wingerli, Söderlund

Rusko: Samsonov - Sidorov, Rykov, Kudako, Sergačjov, Zborovskij, Voronkov, Dronov - Kaprizov, Vorobjov, Polunin - Karnauchov, Kvartaľnov, Gurjanov - Urakov, Beľajev, Trenin- Alexejev, Jurtaikin

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články