Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Jasný zápas aj infarktový záver: Do finále šampionátu postúpili tímy zo zámoria

MONTREAL - Vo finále majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov sa stretnú hokejisti USA a domácej Kanady. Američania si v stredajšom dramatickom súboji poradili s Ruskom 4:3 až po samostatných nájazdoch a po štyroch rokoch si opäť zahrajú o zlaté medaily.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Kanaďania sa v druhom semifinále v Montreale rozbiehali pomalšie, po dvoch rýchlych inkasovaných góloch striedali brankárov, napokon však zdolali švédskych rovesníkov aj vďaka dvom zásahom Juliena Gauthiera 5:2. Hráči z "kolísky hokeja" sa do finále prebojovali po ročnej pauze, v noci na piatok zabojujú o svoj 17. titul z juniorských MS.

Prečítajte si aj: Tipérsky špeciál: Dnes nastúpi Slovan proti nováčikovi KHL, podarí sa mu exotický tím poraziť?

Americkí hokejisti tak odplatili "zbornej" vlaňajšiu tesnú semifinálovú prehru 1:2. Vtedy obsadili nakoniec bronzovú priečku. Zlato získali zatiaľ trikrát v histórii - v rokoch 2004, 2010 a naposledy 2013. Okrem toho majú na konte aj jedno striebro a päť bronzových medailí.

"Nikdy som nebol súčasťou niečoho takého. Je to bláznivé. Neuveriteľné, že sme vyhrali a zajtra zabojujeme o zlato," vyznal sa najproduktívnejší americký hráč na MS Clayton Keller, ktorý prispel k triumfu dvomi asistenciami. Rusi prišli o šancu na piaty triumf v histórii, vlani im to tiež nevyšlo, keď prehrali vo finále s domácimi Fínmi. "Bol to super-rýchly a emotívny duel," zhodnotil semifinálový súboj obranca zbornej Michail Sergačjov. "Žiaľ, mali sme príliš veľa vylúčených hráčov. Podržal nás brankár, ktorý predviedol niekoľko bláznivých zákrokov. Naši útočníci sa vypli k najlepšiemu výkonu, dokázali sme premieňať šance, no nevyhli sme sa chybám v obrannom pásme."

Stredajší zápas odštartovali aktívnejšie zámorskí hráči, ktorí si v úvode vypracovali niekoľko možností. Najlepšiu mal v 10. minúte Troy Terry, keď sa rútil na Samsonova, ale ten si s jeho bekhendom poradil. O dve minúty prišla veľká chvíľa Rusov. Tí sa ujali vedenia vďaka Kirillovi Kaprizovovi, ktorý šikovne zasunul puk do siete spoza bránky. Favorizovaní Američania však nepoľavili a v závere prvej tretiny vyrovnal tečom Colin White - 1:1.

V druhej časti sa hrala vyrovnaná partia. Rusi išli opäť do vedenia v 22. minúte zásluhou Denisa Gurjanova, ale o desať minút neskôr vyrovnal po peknej akcii v presilovke Luke Kunin - 2:2. Hráči USA prvýkrát viedli (3:2) zásluhou druhého gólu Whitea a v 46. minúte mohli definitívne zlomiť duel, no Keller nepremenil trestné strieľanie. Platilo pravidlo nedáš - dostaneš a o 50 sekúnd neskôr svietilo na ukazovateli 3:3, o čo sa zaslúžil opäť Gurjanov. V riadnom hracom čase ani v desaťminútovom predĺžení už gól nepadol a tak o triumfe a postupe USA rozhodol až v siedmej sérii samostatných nájazdov Terry.

Útočník z denverskej univerzity skóroval v nájazdovej dráme až trikrát a napodobnil tak kúsok Kanaďana Jonathana Toewsa, ktorý dosiahol rozstrelový hetrik v semifinále juniorských MS 2007 proti USA pri víťazstve 2:1 sn. "Troy potvrdil, že je to nadaný hráč so šikovnými rukami. V žilách mu koluje ľad, dnes to dokázal," povedal na adresu nájazdového hrdinu jeho spoluhráč Charlie McAvoy. "Je to neuveriteľné. Zvlášť, keď sme postúpili do finále takýmto spôsobom," povedal po infarktovom zápase Keller. "Je to pre nás veľmi krutá prehra. Chceli sme vyhrať, urobili sme pre to všetko, no v nájazdoch sme ťahali za kratší koniec. Chcel by som sa poďakovať chlapcom za skvelý výkon," uviedol pre oficiálny web podujatia Sergačjov, ktorý už nazrel do NHL v drese Montrealu Canadiens.

USA – Rusko 4:3 pp a sn (1:1, 2:1, 0:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 20. White (Keller, Jones), 31. Kunin (Greenway, Bracco), 37. White (Anderson, Keller), rozh. nájazd Terry - 12. Kaprizov (Vorobjov), 22. Gurjanov (Kudako, Karnauchov), 47. Gurjanov. Rozhodovali: Burchell (Kan.), Linde (Švéd.) - Kohlmüller (Nem.), Suchánek (ČR), vylúčení: 1:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 11.576 divákov.

USA: Parsons - Ahcan, McAvoy, Jones, Fitzgerald, Lindgren, Fox, Cecconi - White, Keller, Anderson - Thompson, Roslovic, Bellows - Bracco, Kunin, Greenway - Troy, Harper, Foley - Laczynski

Rusko: Samsonov - Sidorov, Rykov, Kudako, Sergačjov, Zborovskij, Voronkov, Dronov - Kaprizov, Vorobjov, Polunin - Gurjanov, Karnauchov, Kvartaľnov - Urakov, Beľajev, Trenin - Alexejev, Jurtaikin

Švédi po vysokom štvrťfinálovom víťazstve 8:3 nad Slovenskom začali sebavedomo aj proti domácemu výberu. Kanaďanom veľmi nepomohol brankár Ingram, ktorý v 7. minúte inkasoval po strele Johna Erikssona Eka z pravého kruhu v čase, keď "tri korunky" hrali v oslabení. Už o malú chvíľu však hala zaburácala, keď skóroval Stephens, ktorý pohotovo zareagoval v bránkovisku a dostal puk do siete.

Prečítajte si aj: Za necelé dve eurá takmer štyritisíc: Skvelé tikety tipérov poriadne zarábali!

Z vyrovnania sa Kanaďania dlho netešili, v 9. minúte sa po strele Grundströma odrazil puk od Clagueho, čo Ingrama zmiatlo – 2:1. Nešťastník v kanadskej bránke inkasoval dva góly z troch striel a striedal, keď prenechal miesto Carterovi Hartovi. Tento moment nakopol domáci tím. Na konci tretiny pri hre 4 na 4 sa strelou z ľavej strany nádherne presadil Anthony Cirelli – 2:2. Po prestávke hráči krajiny "javorového listu" herne pridali. Cirelli orazítkoval hornú žrď, neskôr Sandström fantasticky zobral tutovku Jostovi.

V čase 32:02 už išli domáci prvýkrát do vedenia, keď Gauthier našiel meedzierku medzi žrďou a betónom švédskeho brankára. V 38. minúte neudržal Hart delovku od Dahlena, puk sa kĺzal za čiaru, podľa videorozhodcu však neprešiel celým objemom. To sa ukázal byť kľúčový moment. V záverečnom dejstve už Kanaďania nepripustili švédsky zvrat, naopak v hre 4 na 4 Strome nachytal Sandströma a poslal Kanadu do finále. Švédi v závere dvakrát odvolali brankára, konečnú podobu výsledku dal Gauthier, ktorý skóroval do prázdnej bránky.

"Mali sme svoj herný plán a ten sme dodržali: vysoko forčekovať, hrať fyzicky, nedávať im veľa priestoru na manévrovanie s pukom, pretože Švédi majú technicky vyspelých hráčov," vyslovil sa kanadský center Anthony Cirelli (v zápase 1+1). "Hrali sme tvrdšie, oproti predošlým zápasom sme spravili veľa vecí inak. Myslím si, že máme v tíme skvelú chémiu a to je dôvod, prečo sme dokráčali až do finále," pochvaľoval si dvojgólový Gauthier. "Hrali sme typický kanadský hokej. Využili sme našu rýchlosť, aby sme získali priestor na skórovanie, a hrali sme tvrdo, do tela," komentoval duel tréner domáceho tímu Dominique Ducharme. Ten plánuje vo finále nasadiť od začiatku do bránky Harta. "Má za sebou úžasný zápas. Naskočil zo striedačky na rozbehnutý vlak, no hneď po príchode predviedol niekoľko parádnych zákrokov. Cítil sa dobre, jeho výkon gradoval, bol jednoducho perfektný."

Kanaďania tak majú po ročnej pauze šancu dobyť juniorský titul. V noci na piatok si prvýkrát od roku 2010 zahrajú vo finále s rivalmi z USA, v Saskatoone vtedy zvíťazili v pútavom, na góly bohatom derby Američania. "Vieme, že nás čaká silný súper. Motivácia nie je tím, proti ktorému nastúpite, hráme o zlato, to je dostatočná motivácia. Musíme myslieť na nás, nie na súpera," zdôraznil Ducharme. Na Švédov zostal po semifinálovej prehre iba boj o bronz. "Začali sme výborne, vypracovali sme si niekoľko šancí na tretí gól, no nevošlo nám to dnu. Naša rýchlosť a technické prednosti nám nestačili, aby sme sa vyrovnali s vysokým napádaním súpera," priznal tréner severanov Tomas Monten.

Švédsko - Kanada 2:5 (2:2, 0:1, 0:2)
Góly: 7. Eriksson Ek (Söderlund), 9. Grundström (A. Nylander) – 8. Stephens (Cirelli), 19. Cirelli (Clague, Chabot), 33. Gauthier (Dubois), 48. Strome (Juulsen, Bean), 59. Gauthier (Strome, Jost). Rozhodovali: Salonen (Fín.), Stricker (Švajč.) – Davis (USA), Goljak (Biel.), vylúčení: 6:4 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 13.456 divákov.

Švédsko: Sandström – J. Larsson, Gunnarsson, Bernhardt, L. Carlsson, Kylington, G. Carlsson, Dahlin – Ahl, Andersson, Lööke – Dahlen, Asplund, Pettersson – Grundström, Eriksson Ek, A. Nylander – Ohlsson, Wingerli, Söderlund – Karlström

Kanada: Ingram (9. Hart) – Chabot, Clague, Bean, Juulsen, Lauzon, Fabbro – Dubé, Cirelli, Stephens – Dubois, Roy, Gauthier – Joseph, Barzal, Raddysh – Jost, Strome, Speers – McLeod

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články