Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Dánsku senzáciu ukončili Rusi, USA malo so Švajčiarskom namále

MONTREAL - Hokejisti Ruska narazia v semifinále MS hráčov do 20 rokov v Montreale rovnako ako vlani na reprezentantov USA. Američania sa vo štvrťfinálovom zápase natrápili so Švajčiarmi, ktorých zdolali tesne 3:2, "zborná" si poradila s Dánmi jasne 4:0. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Švédi a Kanada.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

"Tri korunky" vystavili po roku opäť stopku Slovákom, ktorých zdolali vysoko 8:3 (vlani 6:0). Severania mali navrch vo všetkých herných činnostiach a až na necelú desaťminútovku zo záveru druhej a začiatku tretej tretiny, keď sa zverenci trénera Ernesta Bokroša dotiahli z 0:5 na 3:5, mali zápas pevne vo svojich rukách. Slovákom tak patrí konečná ôsma priečka.

Prečítajte si aj: Tipérsky špeciál: Máme tu prvé kolo v novom roku, ktoré tímy do neho vyštartujú pravou nohou?

Oveľa ťažší zápas zohrala Kanada s húževnatými Čechmi, ktorých zdolala 5:3. "Javorové listy" síce mali od úvodu viac z hry, ale prvú tretinu napriek jasnej streleckej prevahe prehrali 0:1. V druhej sa im vďaka trom gólom podarilo otočiť na 3:2, no definitívne sa dokázali odtrhnúť až vďaka dvom gólom hrdinu Juliena Gauthiera v záverečnej tretine. Na ten prvý dokázali Česi ešte odpovedať z hokejky Šimona Stránského, no ďalší kontaktný gól už nedali. "V prvej tretine nás trochu zachvátila panika, no nakoniec sme dosiahli veľké víťazstvo," povedal Gauthier.

"Kolíska hokeja" získala zlato naposledy v roku 2015, no vlani a aj v rokoch 2013 a 2014 ostala bez medailí. Pred rokom Kanaďania nestačili vo štvrťfinále na neskorších majstrov z Fínska (5:6). "Je to rozhodne lepšie ako vlani. Je dobrý pocit byť po štvrťfinále na víťaznej strane. Ešte sme nesplnili náš cieľ, ale je to krok správnym smerom," povedal kapitán Dylan Strome. Teraz ich čakajú nezdolaní Švédi. "Majú dobrý tím a musíme si dávať poriadne pozor. V ofenzíve sú rovnako rýchli ako my," dodal. "Ak nastúpime proti Kanade desaťkrát, môžeme vyhrať možno jeden či dva zápasy," stroho skonštatoval tréner Česka Jakub Petr.

Rusi v Toronte zvládli úlohu favorita a nad Dánskom triumfovali 4:0. Už v prvej tretine si vypracovali dvojgólový náskok a v záverečnej ho ešte zvýšili. Dvoma gólmi sa prezentoval líder tabuľky strelcov šampionátu Kirill Kaprizov, ktorý je s desiatimi bodmi aj druhý najproduktívnejší hráč turnaja. Dáni mali šance najmä v presilovkách, ale nedokázali premeniť ani jednu zo šiestich. "Je zlé, že sme mali toľko vylúčených. No pred zápasom sme sa zamerali na zlepšenie našich oslabení. Veľa striel sme zblokovali a nepustili sme ich k množstvu šancí," povedal pre oficiálnu stránku turnaja obranca Ruska Sergej Zborovskij.

"Na náš tím som veľmi hrdý. Mali sme fenomenálny turnaj, no dnes sme nemali také šťastie ako v predchádzajúcich dueloch. Myslím si, že sme sa tento rok opäť posunuli dopredu," povedal Olaf Eller, tréner Dánska, ktoré v základnej A-skupine zdolalo Fínov i Čechov a obsadilo druhú priečku.

O tesnom triumfe Američanov v Toronte rozhodol Jordan Greenway presilovkovým gólom v 47. minúte. Zámorskí hokejisti síce viedli po prvej tretine 2:0, no "Helvéti" dokázali vyrovnať. USA podržal najmä brankár Tyler Parsons, ktorý kryl 19 z 21 striel súpera, jeho náprotivok čelil len 17. "Tribúny im fandili a ich to poriadne povzbudilo. No Parsons predviedol v bránke skvelý výkon," pochválil ho útočník Jeremy Bracco. "Boli lepší, no kvalitné mužstvá si nájdu cestu za víťazstvom. Náš brankár bol vynikajúci. Nepripravili sme sa tak, ako sme mali. Poučíme sa z toho a na Rusov si už dáme pozor," pridal sa Colin White.

"Zle sme začali, no potom sme sa rozprávali, že budeme posielať viac pukov na bránku a to sme aj spravili. Stále sme verili, že môžeme vyhrať. Máme dobrú skupinu chalanov a odohrali sme dobrý turnaj. Nikdy sa nevzdávame. Bolí to," povedal Nico Hischier.

Obe semifinálové stretnutia sa hrajú na štadióne Bell Centre v Montreale. Prvé medzi USA a Ruskom je na programe v stredu 4. januára o 21.00 SEČ, druhé medzi Švédskom a Kanadou vo štvrtok o 1.30.

Dánsko – Rusko 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)
Góly: 9. Polunin (Vorobjov), 20. Kaprizov (Vorobjov, Trenin), 48. Karnauchov (Gurjanov, Kvartaľnov), 56. Kaprizov (Polunin)

Švédsko - Slovensko 8:3 (3:0, 2:2, 3:1)
Góly: 2. Eriksson Ek (Asplund, Karlström), 17. Söderlund (Wingerli, Gunnarsson), 18. Grundström (Nylander, L. Carlsson), 27. Nylander (Dahlen, Asplund), 34. Karlström (Ahl, Asplund), 43. Söderlund (G. Carlsson), 45. Andersson (Larsson, Lööke), 58. Eriksson Ek (Asplund, Kylington) - 36. Bodák (Sloboda), 37. Struška (Černák), 42. Ružička

USA - Švajčiarsko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Góly: 9. Bracco (Thompson, Terry), 11. Kunin (Greenway, Bracco), 47. Greenway (McAvoy, Keller) - 31. Hischier (Siegenthaler, Riat), 46. Hischier (Thürkauf)

Kanada - Česko 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)
Góly: 24. Speers (Stephens, Joseph), 28. Stephens (Cirelli), 34. Chabot (Stephens, Cirelli), 44. Gauthier (Roy, Clague), 47. Gauthier (Clague, Chabot) - 17. Kaše (Musil, Hronek), 29. Šoustal, 46. Stránský (Nečas, Zbořil)

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články