Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Desať historicky najcennejších hokejových kartičiek

Hokejové kartičky tešia mladých i starších zberateľov už viac ako sto rokov. Všetko to začali tabakové spoločnosti, pokračovalo to „klasikami“ päťdesiatych rokov až sme sa dočkali doby naháňania sa za sadami Alexandra Ovechkina, či iných hviezd NHL. Všetci z nás pravdepodobne vlastnili nejakého Lemieuxa, Gretzkeho či Jágra, avšak, ak sa vo vašom archíve nájde jedna z týchto desiatich kariet, mali by ste pouvažovať nad kúpou bezpečnostného trezoru.
Zdroj: instagram
Zdieľajte:

10. Bobby Orr – 1966 Topps USA Test PSA 7 (10,600 dolárov)

V očiach mnohých odborníkov najlepší hráč histórie patrí medzi ozajstné hokejové legendy. Kolekcia Topps USA Test patrila, v tej dobe, medzi najpredávanejšie. To však platilo len o verzii s „bilingválnym pozadím“, karty s predstavením hráčov, čisto v Anglickom jazyku, sa na zberateľskom trhu objavili vo veľmi obmedzenom počte. Keďže Bobby Orr bol v tej dobe nepochybne najpopulárnejším korčuliarom, dostať sa ku tejto jeho karte hocijakého stavu je takmer nemožné.

9. Jacques Plante – 1955 Quaker Oats SGC 84 (12,000 dolárov)

Vynikajúci brankár „Jake the Snake“ má zastúpenie v tomto rebríčku vďaka karte Quaker Oats z roku 1955. Na rozdiel od tej základnej z produkcie Parkhurst, táto limitovaná sa síce zhoduje v dizajne, avšak nepatrný rozdiel spočíva v odlišnom farebnom pozadí. Karta znázorňuje Jacquesov efektný zákrok bez brankárskej masky. Cenu tejto zberateľskej rarity zvyšuje aj malé množstvo kusov dobrej kvality, pretože tieto karty boli distribuované v kontajneroch spoločnosti Quaker Oats, a tak boli často počas prevozu poškodené.

8. Guy LaFleur – 1971 O-Pee – Chee PSA 10 (12,300 dolárov)

Neskorší člen Siene slávy absolvoval svoju premiéru na kartičkách NHL v roku 1971 tesne po svojej fenomenálnej 130 gólovej sezóne v Quebeckej juniorskej lige. Jeho ojedinelá nováčikovská sezóna vyšvihla cenu tejto jeho „rookie“ sady nad 12,000 dolárov a stala sa tak nedostupnou pre obyčajného zberateľa. „Blonďavý diabol“, aj napriek rovnakému počtu nešťastných situácii v súkromnom živote či na ľade, dodnes zostal nezabudnuteľným medzi fanúšikmi, nielen Canadiens.

7. Bobby Hull – 1958 Tops PSA 8 (13,000 dolárov)

„Golden Jet“ zaznamenal svoj debut ako hráč Chicaga Black Hawks na nováčikovskej karte Topps v roku 1958. Ďalší z členov Siene slávy, vážny uchádzač o najlepšieho hráča 21. storočia a určite najlepšie ľavé krídlo histórie najrýchlejšej kolektívnej hry.

6. Georges Vezina – 1911 Imperial Tobacco PSA 7 (13,200 dolárov)

Tento brankár – priekopník má tú česť byť v pozícii hráča na najstaršej karte výberu najdrahších svetových hokejových kariet. Veľká postava histórie športu, po ktorej je pomenovaná jedna z najznámejších individuálnych trofejí, je na svojej najcennejšej karte zobrazená ešte len ako vychádzajúca hviezda hokejového neba.

5. Gordie Howe – 1954 Topps SGC 96 (13,200 dolárov)

Druhá karta z produkcie firmy Topps v rebríčku, a takisto druhá účasť legendy Howeho. Hoci spravidla bývajú najcennejšie nováčikovské edície, u Gordieho sa v zberateľskom svete vysoko cení aj karta spred jeho štvrtej profesionálnej sezóny.

Prečítajte si aj: Stanley Cupy ale aj tragická smrť. Ako dopadli bronzoví juniori 1998/99?

4. Mario Lemieux – 1985 O-Pee-Chee BVG 10 (14,500 dolárov)

Mario dosiahol počas svojej dlhej a strastiplnej kariéry zo strany fanúšikov toľko uznania ako zatiaľ nikto iný. Táto strelecká mašina dokázala skórovať v každom možnom hernom okamihu: v oslabení, presilových hrách, do prázdnej brány či v power play. Lemieux spolu s Howem a Lafleurom, jediným hráčom, ktorý bol uvedený do siene slávy pred ukončením aktívnej kariéry.

3. Gordie Howe – 1951 Parkhurst PSA 9 (17,980 dolárov)

„Rookie card“ akéhokoľvek kolekcie tohto hráča bude už naveky jedna z najhľadanejšou, no u tej od spoločnosti Parkhurst to platí obzvlášť. Karty tejto edície sa rozlišovali od ostatných menšími rozmermi, a takisto oveľa tenším papierom, čo spôsobovalo časté natrhnutie či iné poškodenie. To znamená, že po takmer 65-tich rokoch sa ich zachovalo, v dobrom stave, veľmi málo. Každá jedna karta Parkhurst z roku 1951, je medzi zberateľmi veľmi žiadaná. Avšak tie s hráčom, ktorý svojou dlhovekosťou dokázal poraziť „zub času“, je treťou najdrahšou na svete.

2. Bobby Orr – 1966 Topps PSA 9 (47,600 dolárov)

Tak ako Orr bojuje o post najuznávanejšieho hráča všetkých dôb, aj jeho karta zo série Topps 1966 patrí medzi tie úplne najvzácnejšie. Cena tejto karty sa na zberateľskom trhu približuje k závratným 50 000 dolárom, a spolu s nasledujúcou kartou sú pravdepodobne cenovo už nedostihnuteľné. Zaujímavosťou je, že do prvej desiatky sa dostala aj ďalšia Bobbyho karta z produkcie Topps toho istého roku…

1. Wayne Gretzky – 1979 O-Pee-Chee BVG 9.5 (50,000 dolárov)

„The Great One“, pre mnohých najkomplexnejší hráč histórie a držiteľ väčšiny individuálnych rekordov NHL. Táto karta OPC z roku 1979 zobrazuje mladého Gretzkeho v drese Edmonton Oliers. Muž, ktorý sa v minulosti snažil získať do vlastníctva aj najdrahšiu baseballovú kartu, sa nakoniec dostal na najvyššiu priečku medzi tými hokejovými, a pravdupovediac inú osobu si na vrchole asi ani nevieme predstaviť.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články