Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Marek Pitka: Parádna sezóna pre náš Eindhoven, slovenčinu som nepočul štyri mesiace

Dvadsaťtriročný odchovanec popradského hokeja zamieril počas tejto sezóny do Holandska. Obranca so 40 extraligovými duelmi na svojom konte momentálne bojuje za Eindhoven a aj napriek exotickejšiemu hokejovému prostrediu uvažuje nad pokračovaním svojej kariéry v BeNe lige aj v budúcej sezóne.
Zdroj: súkr. archív Marek Pitka
Zdieľajte:

Ako sa hokejista z Popradu dostane do Holandska hrať hokej?

Bol už skoro september a ja som stále nemal tím. Agent mi ponúkol túto možnosť a ja som už nechcel dlhšie čakať, tak som to zobral.

Tvoje mužstvo pôsobí v BeNe lige. Aký je hrací systém ligy a kto všetko hrá v súťaži?

BeNeligu tvorí desať tímov z Holandska a štyri z Belgicka. Tímy sú rozdelené do dvoch skupín. V základnej časti sa odohrá 19 zápasov. Pomedzi to hrajú tímy ešte pohár, čiže sú tam plus aj nejaké ďalšie zápasy.

Ako by si opísal kvalitu hokeja v tejto lige? Objavujú sa tam len domáci hráči, alebo je o ňu záujem aj medzi legionármi?

Kvalita oproti našej najvyššej a druhej najvyššej súťaži je výrazné nižšia. Pár zápasov proti lepším tímom sa aspoň trochu približuje kvalite našej prvej ligy. Ligu tvoria prevažne domáci hráči. Každý tím môže mať dvoch zahraničných hokejistov, čo aj väčšina má.

Ako sú na tom kluby finančne, dá sa hovoriť o profesionálnych štatútoch hokejistov? Čo všetko máte od klubu k dispozícii?

Väčšina ľudí tvrdí, že pred približne piatimi rokmi bola liga kvalitou úplné niekde inde ako je teraz. Tímy mali viac finančných prostriedkov a každý tím mal minimálne päť zahraničných hráčov. Domáci hráči sú buď študenti, alebo majú prácu, čiže o štatútoch profesionálnych hokejistov sa tu nemôžeme baviť . To, ale neznamená, že hokej neberú vážne, práve naopak. Platy zahraničných hráčov sú teda výrazné vyššie ako tie domácich. Čo sa týka financií v tímoch, je to rozdielne asi ako všade, ale najlepšie finančne zabezpečené sú tímy ako Heerenven alebo Den haag. Od klubu máme k dispozícii aj ubytovanie a hokejovú výstroj.

Pri podobných ligách v krajinách s vyššou životnou úrovňou majú hokejisti možnosť popri hokeji pracovať či študovať. Je to aj prípad vášho mužstva?

Ako som už spomínal, domáci hráči majú popri hokeji prácu alebo sú študenti. Zahraničný hráč dostane väčšinou možnosť trénovať deti, čo je aj môj prípad.

Ako sa vám darí v lige ako mužstvu a čo hovoríš na svoje výkony?

Mali sme výborný štart a momentálne sa nachádzame na druhom mieste v tabuľke, takže pravdepodobne budeme hrať play-off . Pre Eindhoven je to veľký úspech, lebo posledné štyri roky skončili vždy mimo pozícii, ktoré zaručujú play-off. S mojimi výkonmi som zatiaľ spokojný, čo dokazuje aj záujem o moje služby z iných tímov BeNeligy pre budúcu sezónu.

Je to tvoj prvý zahraničný angažmán. Keby sa taká možnosť naskytla aj v budúcej sezóne, ostal by si za hranicami naďalej?

Ak príde nejaká ponuka, budem nad ňou uvažovať , ale nechcem predbiehať. Uvidíme ako nakoniec dopadne táto sezóna.

Ako si vyriešil bývanie?

Bývanie máme zabezpečené klubom. Dostali sme dom, v ktorom bývam spolu s mojim spoluhráčom, ktorý je z Litvy.

Čo hovoríš na život v Eidhovene? Máš nejaké obľúbené miesta na trávenie voľného času?

Eindhoven je krásne a ideálne miesto pre život, ale to je asi skoro každé mesto v Holandsku. Nejaké zvlášť obľúbené miesto nemám, ale veľmi sa mi páči centrum mesta.

Ostal ti vôbec čas aj na návrat do Popradu počas sezóny, alebo teraz na sviatky?

Počas posledných štyroch mesiacov na to nebol čas, až teraz cez vianočné sviatky som sa konečne dostal aj domov, keďže mame v lige dvojtyždňovú prestávku.

Stretávaš sa v Eidhovene aj s nejakými Slovákmi?

Musím povedať, že slovenčinu som už nepočul štyri mesiace, keď si odmyslím telefonáty domov. Inak v lige pôsobí pár hráčov z Česka a teraz nedávno som si všimol príchod Slováka Adama Bezáka do Heerenvenu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články