Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Naj(ne)slávnejšia bitka hokejovej histórie oslavuje 30 rokov: Jej dejiskom boli Piešťany

PIEŠŤANY - Hromadnú bitku mladých hokejistov Kanady a Sovietskeho zväzu v roku 1987 počas MS do 20 rokov sledoval štadión v Piešťanoch. Táto udalosť je považovaná za jednu z najzahanbujúcejších v hokejovej histórii oboch krajín.
Zdroj: twitter.com/TheHockeyNews
Zdieľajte:

Vo vtedajšom Československu sa šampionát hral v štyroch mestách: Piešťanoch, Trenčíne, Nitre a Topoľčanoch. Vtedy sa hralo systémom každý s každým. ZSSR a Kanada vstupovali do posledného hracieho dňa turnaja. Ak by Kanada vyhrala o viac ako 5 gólov, stala by juniorským majstrom sveta.

Prečítajte si aj: VIDEO 5 zákrokov, kde tiekla krv po ľade a fanúšikom tuhla krv v žilách

Kanaďania v druhej tretine vyhrávali 4:2, no zápas museli ukončiť v čase 26:07. Vášne naštartoval už zákrok Pavla Kostičkina na Theorena Fleuryho. Ten dal prvý gól zápasu a oslávil ho napodobením streľby z guľometu, pričom mieril na sovietsku striedačku. Zákrokov pribúdalo a v spomínanej 26. minúte vypukla hromadná bitka. Rozhodcovia neboli schopní obom tímom dohovoriť, takže situáciu museli zachrániť organizátori, ktorí v hale zhasli svetlá.

Bitka trvala viac ako 20 minút a skončila sa mnohými zraneniami vrátane zlomenín. Vedenie IIHF okamžite vylúčilo oba tímy z turnaja a vymazalo aj štatistické údaje hráčov, akoby ZSSR s Kanadou na turnaji nikdy neštartovali. Majstrami sveta sa tak stali Fíni, striebro zostalo v Československu a bronzoví boli Švédi.

Je fakt, že Kanada na turnaj poslala mužstvo bitkárov, väčšina hráčov mala na konte v juniorke viac ako 100 trestných minút. Objavili sa aj politické špekulácie: Sovieti vraj vyvolali bitku naschvál, aby Kanada turnaj nevyhrala.

O rok neskôr už Kanada turnaj vyhrala a paradoxne získala aj trofej za fair play, mala najnižší počet trestných minút. Udalosti známej ako „Punch-up in Piešťany“ sa zúčastnili neskoršie legendy ako Theoren Fleury, Pierre Turgeon či Brendan Shanahan. V drese ZSSR nastúpili Alexander Mogiľnyj či Sergej Fjodorov.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: thehockeynews.com, sport7.sk

Diskusia

Podobné články