Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Veľké preview: Všetko, čo je potrebné vedieť pred štartom Spengler Cupu 2016

DAVOS - Spengler Cup sa každoročne koná počas Vianoc už od roku 1923. Tento turnaj je pokladaný za najstarší oficiálny v ľadovom hokeji. Pozrieť si ho pri vianočných koláčikoch môžete na tento rok na Digi Sporte.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Akciu organizuje miestny bohatý hokejový klub HC Davos už tradične počas vianočných sviatkov v romantickom prostredí pod Alpami vo svojej nádhernej Vaillant Arene. Začiatok je 25. decembra a veľké finále na Silvestra o 12:00, aby sa stihli prichystať a uskutočniť oslavy nového roku.

Prečítajte si aj: Štatistické ukazovatele Spengler Cupu: Kto dominuje medzisviatkovému turnaju?

Oficiálna hudba Spenglerovho pohára: Váš prehliadač nepodporuje prehrávanie audio prvkov, aktualizujte ho na najnovšiu verziu.

Si hviezda a nudíš sa cez sviatky? Poď si privyrobiť!

Turnaj je taký prestížny, že zúčastnené kluby si naň vypožičiavajú hviezdy iných tímov, aby ho vyhrali. Každý jeden tím si môže požičať z ľubovoľného klubu až štyri „dočasné posily“ (tri do poľa a jedného brankára). Tie odohrajú v jeho drese celý turnaj, teda niečo ako krátke hosťovanie. Do roku 2010 to bolo až šesť (5+1).

Prečítajte si aj: Predstavujeme účastníkov Spengler Cupu 2016: Kanada

V praxi sa nie každý tím rozhodne využiť túto možnosť v rovnakom rozsahu a väčšinou je tento „trik“ v prospech domáceho HC Davos. Hostiteľ, pre ktorého je akcia významným zdrojom príjmov, má tendenciu zlepšiť svoju súpisku známymi menami, aby zaručil konkurencieschopnosť tímu a zároveň udržal vysoký divácky záujem.

Kde sa veľké peniaze snúbia s bohatou tradíciou

Turnaj vymyslel Dr. Carl Spengler ako prostriedok na podporu tímov z nemecky hovoriacich krajín po 1. svetovej vojne, ale veľmi rýchlo prekonal očakávania a začali sa ho zúčastňovať aj kluby zo ZSSR, Švédska či Československa.

Z mimoeurópskych tímov je už prakticky stálym účastníkom výber Kanady, ale v minulosti prišla aj repre USA, výber univerzitnej súťaže NCAA či niekoľko klubov z AHL. Najexotickejším účastníkom bol v roku 1971 tím Japonska, ktorý sa „učil hrať hokej“ mesiac pred domácimi ZOH v Sappore.

Prečítajte si aj: Predstavujeme účastníkov Spengler Cupu 2016: HC Lugano

Od Angličanov po Kanadu

Kde sú tie časy, keď boli britské tímy najlepšie. Pohár bol prvýkrát udelený Oxfordskej univerzite, ktorej tím bol zložený z kanadských študentov. Od roku 1965 do 1983 mu vládli najmä sovietske a československé tímy. Trikrát vyhral turnaj náš Slovan Bratislava.

Ročník 1984 priniesol prvú účasť Kanady a odvtedy ho vyhrala krajina „javorového listu“ už dvanásťkrát. Jej výber sa väčšinou skladá z hráčov pôsobiacich v Európe, najmä vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku alebo Taliansku.

Až do roku 1978 sa hralo na odkrytom klzisku, čiže pod holým nebom. Súčasná trofej dostala svoju podobizeň v roku 1956. Turnaj sa kvôli vojne neuskutočnil v rokoch 1939, 1940, 1949 a 1956.

Prečítajte si aj: Predstavujeme účastníkov Spengler Cupu 2016: Avtomobilist Jekaterinburg

Krásavica spod Álp

Nádherná Vaillant Arena slúži primárne na hokej, ale taktiež aj na rýchlokorčuľovanie a odvetvie hokeja s názvom bandy. Aréna bola postavená v roku 1979 a odvtedy prešla štyrmi rekonštrukciami (1981, 1998, 2005 a 2006). Pohltí presne 7 080 divákov, z ktorých môže 3 820 sedieť. Vedľa sa nachádza ľadová plocha, kde sa hrávalo pred postavením štadióna, ale využívaná je aj v súčasnosti.

Prečítajte si aj: FOTO+VIDEO Vaillant Arena - Krásavica spod Álp

Výluka v NHL - výnimočné galapredstavenie

Posledná výluková sezóna, 2012/13, znamenala, že na turnaji sa predstavilo obrovské množstvo hviezd. Domáci Davos už mal v tíme Louia Erikssona (vtedy Dallas Stars) a Joea Thorthona (San José Sharks), ale ešte sa aj tak posilnil o trojicu hráčov na „hosťovanie.“ Prišli top Švajčiari z NHL - obranca Raphael Díaz (Montréal Canadiens), Damien Brunner (Detroit Red Wings) a okrem nich aj hviezdny Patrick Kane (Chicago Blackhawks). Ten sa stal s bilanciou 4+1 naproduktívnejším hráčom turnaja.

Celkový triumf si ale odniesol iný tím a to práve výhrou vo finále nad Davosom. Perfektne hráčsky obsadené finále zvládol lepšie výber Kanady, ktorý ponúkal súpisku preplnenú hviezdami. Pod kapitánom Ryanom Smithom hrali Matt Duchene, Patrice Bergeron, John Tavares, Jason Spezza, Jason Williams, Sam Gagner, Tyler Seguin, Carlo Colaiacovo, Jason Demers, Cam Barker, Devan Dubnyk, Jonathan Bernier a ďalší.

Adler Mannheim si „zohnal“ Denisa Seidenberga, Jasona Pominvilleho, Nicka Bonina, Marcela Goca i Lucu Sbisu a za Fribourg-Gottéron nastúpili okrem iného David Desharnais, Max Talbot, Patrick Hornqvist, Bruno Gervais a Cory Schneider. Ufa a ani Vítkovice nikoho z NHL nemali, ale v drese českého klubu bol najlepším hráčom slovenský útočník Rudolf Huna.



Prečítajte si aj: Návrat do Davosu vo veľkom štýle, český kapitán Mountfieldu chce prekvapiť

Na koho sa tešiť na Spenglerovom pohári tento rok?

Už tradičnými účastníkmi sú domáci HC Davos a výber Kanady. Tieto dva celky sú zároveň najúspešnejšie, Davos zvíťazil 15-krát, Kanada má 13 triumfov. Posledný minulý rok

Pre slovenského diváka je zaujímavý hlavne český klub HK Mountfield Hradec Králové, kde nastupuje pätica Slovákov. V Avtomobiliste Jekaterinburg sa predstaví Michal Čajkovský. Šesticu uzatvárajú HC Lugano, finalista posledného ročníka a víťaz z roku 2009 Dinamo Minsk.

Prečítajte si aj: Predstavujeme účastníkov Spengler Cupu 2016: HC Dinamo Minsk

Program

Skupina Torriani

26.12. 15:00 HC Lugano - Avtomobilist Yekaterinburg

27.12. 15:05 HK Mountfield Hradec Králové - HC Lugano/ Avtomobilist Yekaterinburg (neúspešný tím z 1.zápasu)

28.12. 15:05 HC Lugano/ Avtomobilist Yekaterinburg (úspešný tím z 1.zápasu) - HK Mountfield Hradec Králové

Skupina Cattini

26.12. 20:15 Dinamo Minsk - Kanada

27.12. 20:15 HC Davos - Dinamo Minsk - Kanada (neúspešný tím z 1.zápasu)

28.12. 20:15 Dinamo Minsk - Kanada (neúspešný tím z 1.zápasu) - HC Davos

Štvrťfinále

29.12. 15:05 2. Torriani - 3. Cattini

29.12. 20:15 2. Cattini - 3. Torriani

Semifinále

30.12. 15:05 1.Cattini - 2. Torriani/3. Cattini

30.12. 20:15 1.Torriani - 3. Torriani/ 2. Cattini

Finále

31.12. 12:00 Víťaz semifinále 1 - Víťaz semifinále 2

Prečítajte si aj: Tretia účasť s tretím rozdielnym tímom: Picard verí v úspech outsidera aj so slovenskými spoluhráčmi

Top hráči, top technika

Turnaj využíva aj kamery GoPro, ktoré sú okrem iného umiestnené na prilbách rozhodcov a tak vznikajú zaujímavé zábery.

Prečítajte si aj: V znamení Kanady: Ako to vyzeralo na Spengler Cupe pred rokom?



Zdieľajte:
Zdroje informácií: hokejovysvet.sk, hcd.ch, eliteprospects.com, spenglercup.ch, twitter.com, swisshockeynews.com, hockeycanada.ca, wikipedia.com

Diskusia

Podobné články