Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

V znamení Kanady: Ako to vyzeralo na Spengler Cupe pred rokom?

DAVOS – Už o niekoľko dní nás čaká ďalší ročník Spengler Cupu, ale my sa vráťme o rok späť a pripomeňme si, ako to vyzeralo na poslednom turnaji v roku 2015.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Okrem domáceho klubu HC Davos na ňom štartoval aj európsky výber Kanady doplnený hráčmi z AHL, švajčiarske HC Lugano, účastníci KHL Avtomobilist Jekaterinburg i Jokerit Helsinki a šesticu uzavrel nemecký Adler Mannheim.

Už klasické rozdelenie do dvoch trojčelných skupín proti sebe postavilo HC Lugano, Jokerit Helsinki a Adler Mannheim, čo bola skupina Torriani. HC Davos, Kanada a Jekaterinburg súťažili v Cattini. Len dodáme, že skupiny sú pomenované podľa bývalých hráčov Bibiho Torrianiho a Hansa Cattiniho.

Už úvodný zápas ukázal, že naozaj sa je na čo pozerať, pretože aj keď Adler nad Luganom v 28.minúte viedol už 3:0, Švajčiari zbrane nezložili, ba priam naopak. Od minúty číslo 33 až do tej poslednej strelili neuveriteľných šesť gólov a predviedli jeden z najväčších obratov histórie turnaja.

Prečítajte si aj: Štatistické ukazovatele Spengler Cupu: Kto dominuje medzisviatkovému turnaju?

Nemecký klub si ale všetko vynahradil v ďalšom dueli. S Jokeritom prehrával 0:2, avšak dokázal otočiť na konečných 5:3. O tom, že v tejto skupine vyhral každý tím jeden zápas rozhodlo posledné meranie síl a víťazstvo fínskeho klubu nad Luganom 6:4. O všetkom rozhodlo skóre a to malo najlepšie Lugano, takže postúpilo priamo do semifinále.

Zápasy: HC Lugano 3:6 Adler Mannheim, Jokerit Helsinki 3:5 Adler Mannheim, HC Lugano 4:6 Jokerit Helsinki

Tabuľka: 1.HC Lugano 3 body – skóre 10:9, 2.Jokerit Helsinki 3 body – skóre 9:9, 3.Adler Mannheim 3 body – skóre 8:9

Prečítajte si aj: Predstavujeme účastníkov Spengler Cupu 2016: Kanada

V druhej skupine to bolo o niečo jednoznačnejšie a taktiež diváci videli menej gólov. Zatiaľ čo tri vyššie spomínané tímy ich dali za tri stretnutia až 27, Davos, Kanada a Jekaterinburg „iba“ jedenásť.

Napínavé to bolo hneď od úvodu, kedy Kanada iba o jeden presný zásah porazila pomerom 2:1 Jekaterinburg. Víťazstvo zariadil krátko po polovici zápasu Conacher. Ruský klub sa na druhý deň oklepal a domáci HC Davos porazil presvedčivo 5:1.

Organizátorovi tento ročník veľmi nevychádzal a podčiarkla to aj Kanada. Jeff Glass za seba nepustil ani jeden puk, zatiaľ čo Genoni dva.

Zápasy: Jekaterinburg 1:2 Kanada, HC Davos 1:5 Jekaterinburg, Kanada 2:0 HC Davos

Tabuľka: 1.Kanada 6 bodov – skóre 4:1, 2.Jekaterinburg 3 body – skóre 6:3, 3.HC Davos 0 bodov – skóre 1:7

Prečítajte si aj: Návrat do Davosu vo veľkom štýle, český kapitán Mountfieldu chce prekvapiť

Kanada a HC Lugano sa víťazstvami v skupine dostali rovno do semifinále, kde čakali na svojich súperov zo štvrťfinále. Tam sa dostali štyri tímy, v oboch skupinách umiestnené na druhej a tretej priečke.

HC Davos si dokázal opraviť zlú reputáciu v základnej skupine a v najtesnejšom zápase na turnaji porazil s mladým Sennom v bráne fínsky Jokerit 5:4 po predĺžení. V ňom rozhodol Sciaroni. Druhý duel zvládol Jekaterinburg, pomerne presvedčivo, výhrou 3:1 nad Adlerom Mannheim.

Štvrťfinále: HC Davos 5:4pp Jokerit, Jekaterinburg 3:1 Adler Mannheim

Zdalo sa, že Davos zahodí zlé výsledky zo začiatku za hlavu a pôjde do finále, avšak osud to chcel inak. Domáci viedli nad Kanadou v 27.minúte 3:1, lenže tá začala náskok skresávať. Pred treťou tretinou to bolo 3:3 a šance HC vzrástli presným zásahom Lindgrena na 4:3, no Giroux a Conacher v posledných piatich minútach rozhodli o výhre Kanady.

Do finále postúpili obaja víťazi základných skupín, pretože nezaváhalo ani HC Lugano. To nedalo Jekaterinburgu šancu a vyhralo 3:0.

Semifinále: HC Davos 5:6 Kanada, HC Lugano 3:0 Jekaterinburg

Prečítajte si aj: Predstavujeme účastníkov Spengler Cupu 2016: HC Dinamo Minsk

Dá sa povedať, že súboj tých najlepších prišiel v poslednom zápase. Kanada síce prehrávala, ale otočila na 3:1. Napriek tomu, že Lugano následne vyrovnalo, Matt D´Agostini vystrelil celkovo trinástu výhru „javorového listu“ na Spengler Cupe.

Finále: Kanada 4:3 HC Lugano

All-Stars team: Igor Ustinsky (Jekaterinburg) – Philipp Furrer (HC Lugano), Arturs Kulda (Jokerit) – Linus Klasen (HC Lugano), Cory Conacher (Kanada), Ryan MacMurchy (Adler Mannheim)

Prečítajte si aj: Predstavujeme účastníkov Spengler Cupu 2016: Avtomobilist Jekaterinburg

Kanadské bodovanie: 1. Linus Klasen (HC Lugano) 4+3, 2. Fredrik Petterson (HC Lugano) 2+4, 3. Cory Conacher (Kanada) 2+3, 4. Ryan MacMurchy (Adler Mannheim) 4+0, Damien Brunner (HC Lugano) 3+1, Chris DiDomenico (Kanada) 2+2, Tom Pyatt (Kanada) 2+2

Prečítajte si aj: Predstavujeme účastníkov Spengler Cupu 2016: HC Lugano
Zdieľajte:
Zdroje informácií: hokejovysvet.sk, hcd.ch, eliteprospects.com, spenglercup.ch, twitter.com, swisshockeynews.com, hockeycanada.ca, wikipedia.com

Diskusia

Podobné články