Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Aj rok 2016 nám priniesol momenty, na ktoré sa nezabúda

Top
BRATISLAVA - Ako v iných športoch, tak aj v hokeji sme počas roka zažili momenty, ktoré stoja za to pripomenúť si ich. Nebolo ich málo a my Vám priblížime tie, na ktoré by sa nemalo zabudnúť.
Zdroj: hokejovysvet.sk/koláž
Zdieľajte:

1. John Scott: Hráč, ktorý ovládol hviezdy NHL

★ 2. február 2016 ★

John Scott ovládol All Star Game NHL. Strelil dva góly a stal sa najužitočnejším hráčom večera. Z neznámeho bitkára sa zrazu stala hviezda, ktorá však nechcela na akciu vôbec prísť.

Prečítajte si aj: VIDEO Naj(ne)slávnejšia bitka hokejovej histórie oslavuje 30 rokov: Jej dejiskom boli Piešťany


Keď sa spustilo hlasovanie do tohtoročného Zápasu hviezd NHL málokto čakal, že fanúšikovia vyberú medzi elitu aj bitkára. John Scott bol v tom čase hráčom Arizona Coyotes, keď sa zrazu začal šplhať medzi mená ako Patrick Kane či Jaromír Jágr. Po uzavretí hlasovania bolo jasné, že popri novom formáte Zápasu hviezd uvidia diváci ešte jednu novinku. Bitkára medzi hviezdami.

Radosť z prvého gólu

"Myslím si, že všetci videli, aký je John veľký človek a zábavný chlapík," vravel po zápase Joe Pavelski, ktorý bol na strane víťazného tímu Pacifickej divízie.

Diváci a hráči boli neuveriteľní


6. novembra 2016 ukončil aktívnu kariéru

V NHL odohral celkovo 290 zápasov, v ktorých strelil 5 gólov, pridal 6 asistencií a nazbieral aj 566 trestných minút.

2. Zákrok roku? Neuvirth čaroval a uchvátil NHL

★ 25. február 2016 ★

Český brankár Michal Neuvirth sa postaral o jeden z najúžasnejších brankárskych zákrokov v aktuálnej sezóne zámorskej NHL. Navyše ním dve sekundy pred koncom zachránil svojmu tímu tesné víťazstvo.


Philadelphia viedla na konci zápasu 3:2, hráči Minnesoty hrali záverečnú power-play bez brankára a vytvorili pred Neuvirthom naozaj veľký závar. Mikael Granlund krásnou prihrávkou našiel voľného Charlieho Coyla, ktorý strieľal do odkrytej bránky. Všetci hosťujúci hráči zdvíhali ruky nad hlavu, ale puk nebol v sieti.

Rozhodca rozpažil a hokejisti Minnesoty neverili vlastnými očiam. Michal Neuvirth ležiac na ľade dokázal v poslednej chvíli nejakým spôsobom reflexívne zachytiť letiaci puk na bránkovej čiare a skryl ho pod seba. Videorozhodca, samozrejme, potvrdil, že Flyers si teda 1,6 sekundy pred koncom zápasu udržali tesné vedenie.

Neuvirth a jeho fantastický zákrok


3. Historická výhra Maďarska na MS v hokeji 2016 v Rusku

★ 14. máj 2016 ★

Maďarskí hokejisti urobili dôležitý krok k záchrane v elitnej kategórii MS. V dueli B-skupiny zdolali Bielorusov 5:2 a odsunuli ich na zostupovú ôsmu priečku. Ak by prehrali, po roku by sa vrátili späť do A-skupiny I. divízie MS. Duel viedol v pozícii hlavného rozhodcu Slovák Jozef Kubuš.

Prečítajte si aj: Slovenský Jágr miesto konca kariéry láme rekordy: So štatistikami sa iba trápim


Maďari zaznamenali víťazstvo na svetovom šampionáte po vyše 77 rokoch. Naposledy sa z triumfu na MS tešili 3. februára 1939, keď vo Švajčiarsku zdolali Belgicko 8:1.

Zostrih zo zápasu s Bieloruskom


Radosť maďarského fanúšika


4. Višňovského pôsobivá rozlúčka

★ 11. august 2016 ★

Ľubomír Višňovský dal oficiálnu bodku za svojou úspešnou hokejovou kariérou. Hokejový obranca sa rozlúčil s kariérou v deň svojich 40. narodenín exhibičným zápasom, v ktorom sa medzi legendami Slovana Bratislava a Zlatými chlapcami zrodila v riadnom hracom čase remíza 8:8.

Partneri na rozlúčkovom zápase #lubomirvisnovsky #blackeyecompany #visna17 #eventagency #team17

Fotka uverejnená používateľom Black Eye Company (@blackeyecompany),

Viac ako o výsledok však išlo o zábavu, o ktorú sa starali majstri svojho umenia. Na strane Zlatých chlapcov sa predstavili kapitán svetových šampiónov z Göteborgu Miroslav Šatan, autor zlatého gólu z finále MS 2002 Peter Bondra, ďalší lídri z úspešnej generácie Žigmund Pálffy, Jozef Stümpel, Michal Handzuš, ktorých doplnili ďalšie esá ako Marián Hossa, Marián Gáborík či Andrej Meszároš. Za legendy miestneho Slovana nastúpili Zdeno Cíger, Richard Kapuš, Ján Lipiansky či Sasu Hovi.

Rozlúčka Ľuba Višňovského s hokejovou kariérou exhibičný zápas Legendy Slovana vs. Zlatí chlapci, kde sa stretli snáď všetci Šatan, Bondra, Pálfy, Hossa, Gáborík, Chára, Handzuš, Cíger, Lintner a v 38.minúte aj Demitra, prostredníctvom krásnej spomienky, pri ktorej stálo a tlieskalo celé vypredané hľadisko zimáku ... inak to bol klasický "spomalený" exhibičný hokej, ktorý náhodou skončil remízou 8:8 a zhodou okolností posledný góóól v rámci nájazdov dal hádajte kto ... #lubovisnovsky #lubomirvisnovsky #zlatichlapci #hcslovan #hcslovanbratislava #vernislovanu #hokej #zimnystadionondrejanepelu #plnystadion #pavoldemitra #exhibicia #legendyslovanavszlatichlapci #icehockey #rozlucka #visnovsky17

Fotka uverejnená používateľom Braňo Hudec (@brano.hudec),

Populárny "Višňa" si zahral za oba tímy. So zlatou generáciou zažil tri medailové úspechy, ten najveľkolepejší v Göteborgu. Výraznú pečať zanechal aj v Slovane, ktorému pomohol vybojovať tri extraligové tituly.

Rozlúčka s hokejovou kariérou


5. Hrdá Európa vo finále Svetového pohára 2016

★ 17. september - 1. október 2016 ★

Spoločný Tím Európy si na Svetovom pohári našiel cestu, ako reprezentovať svoje krajiny. Reprezentovať svoju krajinu je jedinečný pocit. Tie chvíle, kedy si obliekate národný dres, počúvate hymnu a pozeráte sa na vlajku. O tom sníva každý mladý hokejista, či už pochádza zo Švédska, Fínska alebo Nórska, či sa narodil v Kanade, USA alebo v Slovinsku. Ale hrať za Tím Európy, to je trochu niečo iné.


"Toto mužstvo je nové, takže sa naňho nedívame vyslovene ako na národný tím. Je to rozhodne zábava - a my sa hokejom dobre bavíme. Ideme na ľad, predvádzame maximum a užívame si to. Tak k tomu pristupujeme. Inú šancu zahrať si na takomto turnaji nemáme. Snáď to jedného dňa Nórsko zvládne, ale teraz by sme sa s gigantmi porovnávali len ťažko. Nastupovať za Tím Európy je super vec." povedal Zuccarello.

A víťazom sa stáva...

Hokejisti domácej Kanady sa stali víťazmi Svetového pohára 2016. V druhom súboji o titul otočili skóre až v samom závere, vyhrali v Toronte nad Tímom Európa 2:1 a vo finálovej sérii triumfovali 2:0.

Radosť hokejistov Kanady s víťaznou trofejou po druhom finálovom zápase Svetového pohára

"Bolo to dramatické vyvrcholenie turnaja. Európsky tím hral úžasne, odviedol výbornú prácu a dokázal, že si finále zaslúžil. Je to pre nás skvelý začiatok sezóny. Pre toto sme sem prišli, je to fantastický pocit. Teraz sa začnú oslavy. Po triumfe na zimnej olympiáde v Soči je to môj druhý najväčší úspech v kariére." Matt Duchene, útočník Kanady.

6. 500. gól Mariána Hossu v NHL

★ 18. október 2016 ★

Najčerstvejší člen prestížneho klubu 500 a najúspešnejší zberateľ Stanley Cupov narodený pod Tatrami je Marián Hossa, ktorý ich získal už tri, aj keď to dlho nevyzeralo ani na jeden. Celú jeho kariéru však zmenil prestup do Chicaga. V súčasnosti v tomto meste začína už ôsmy ročník.


A odštartoval ho naozaj skvele. Dlho čakal na svoj päťstý zásah, až sa dočkal 18.októbra 2016. K víťazstvu nad Philadelphiou Flyers prispel jedným presným zásahom a po ňom mu aplaudovala celá hala. Na túto métu potreboval 1239 stretnutí.

Chicago si uctilo Mariána Hossu a jeho 500 gólov


7. V Trenčíne odhalili pamätník Pavla Demitru

★ 27. november 2016 ★

Legendárny slovenský hokejista Pavol Demitra má v Trenčíne svoj pamätník. Architektonický skvost je vytesaný do kameňa a má formu čepele hokejky s pukom. Iniciátorom myšlienky, a aj verejnej zbierky, boli fanúšikovia Dukly Trenčín, ktorých snahu pri príležitosti slávnostného odhalenia ocenili aj známe hokejové osobnosti.


Spomedzi hokejových osobností boli prítomní František Hossa, Jerguš Bača či Richard Lintner. „Odkaz tejto snahy je výstižný a veľavravný. Mňa teší, že Paľo tu s nami žije naďalej a tento pamätník je toho nezlomným dôkazom,“ povedal Lintner.

Pavol Demitra by sa 29. novembra dožil 42 rokov. Termín odhalenia pamätníka nebol preto náhodný.

8. Andrew Cogliano sa zápísal do histórie NHL

★ 21. december 2016 ★

Kanadský hokejista strelil jediný gól Anaheimu pri prehre 1:5 na ľade Montrealu, ale už len to, že nastúpil, mu prinieslo zápis do histórie. Dvadsaťdeväťročný útočník odohral 738. zápas v NHL bez prerušenia a v tejto štatistike sa posunul na piate miesto, keď prekonal "železnú" sériu obrancu Jaya Bouwmeestera (737).


Majiteľom najdlhšej série je bývalý útočník Doug Jarvis, ktorý v rokoch 1975 - 1987 odohral v profilige 964 stretnutí v rade bez jedinej prestávky a počas kariéry nevynechal ani jeden duel v základnej časti.


Coglianova šnúra je najdlhšia aktívna, ťahá ju od začiatku kariéry v NHL, teda od 4. októbra 2007. Odohral osem plných 82-zápasových porcií v základnej časti, ako i celú skrátenú sezónu 2012/2013. "Mal som veľké šťastie, že sa mi počas kariéry vyhli zranenia. Rád sa ale pochválim, ako pristupujem k hokeju počas letnej prípravy a tiež tým, že sa obklopujem dobrými ľuďmi. To mi v tomto smere pomohlo," vyznal sa Cogliano pre agentúru AP. Ak sa mu budú vyhýbať zranenia, môže útočník Ducks v tejto sezóne poskočiť aj na štvrté miesto v historickom poradí, ktoré drží Craig Ramsey so 776 zápasmi bez prerušenia.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, nhl.com, twitter.com

Diskusia

Podobné články