Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Nenechajte si ujsť výber tých najlepších hokejistov KHL za rok 2016

BRATISLAVA – Kvalitný hokej sa nehrá len v zámorí. Aj keď je KHL často v tieni NHL, napriek tomu ponúka veľké množstvo talentov. KHL mala pred štartom ambície vyrovnať sa NHL a preto sa do nej uchýlilo viacero osobností. My vám ponúkame výber tých najlepších hráčov za rok 2016.
Zdroj: hokejovysvet.sk / koláž
Zdieľajte:

1. ★ Sergej Mozyakin (Metallurg Magnitogorsk) ★

Nepatrí k hokejistom, ktorí sa radi prezentujú ako veľké hviezdy, je to skromný hráč. Hovoria o ňom, že je veľkorysý nielen ako hráč, ale v prvom rade ako človek. Je to inšpiratívny kapitán, oddaný otec rodiny a skvelý športovec. Leonid Vaisfeld, ktorý ho priviedol do Atlantu Mytišči, o ňom povedal: „Mozyakin veľa nehovorí, za neho hovoria jeho činy. Vždy sa s ním ľahko pracovalo, je veľkým vzorom pre ostatných. “

Prečítajte si aj: VIDEO Naj(ne)slávnejšia bitka hokejovej histórie oslavuje 30 rokov: Jej dejiskom boli Piešťany

Gennady Velichkin, viceprezident Metallurg Magnitogorsk: „Je to najväčšia hviezda KHL. Na ľade je to vrodený vodca, je vzorom slušnosti a mravnosti.“


Vjačeslav Bykov takisto v začiatkoch trénoval Mozyakina. „Boh dal Sergejovi veľký talent, ale aj veľkú kapacitu pre tvrdú prácu. Je to dobrý korčuliar a jeho postava mu umožní hrať ešte veľmi dlho.“

Do Metallurgu Magnitogorsk prestúpil v roku 2011. Talentovaný ruský krídelník disponuje veľkou škálou útočných zručností. Dokáže veľmi dobre čítať hru a je preslávený svojimi nepríjemnými strelami zápästím a vynikajúcim backhandovým zakončovaním.

Ľavý krídelník hráva v prvej formácii najčastejšie po boku Čecha Jana Kovářa a Rusa Danisa Zaripova. Chémia medzi touto trojicou funguje vynikajúco a spoločne ťahajú Magnitogorsk k tým najvyšším priečkam. Mozyakin je sám o sebe skvelý hráč a aj vďaka nim hviezdi ešte viac.

13.9. 2016 prepísal históriu ruského hokeja, keď v zápase s Dinamom Minsk strelil už 429. gól a prekonal tak pomaly 36 ročný rekord Borisa Mikhailova.


2. ★ Iľja Kovalčuk (SKA Petrohrad) ★

Jeden z najsilnejších tímov, čo sa týka obsadenia kvalitných hráčov, je v súčasnosti SKA Petrohrad. Každú sezónu v ňom hrá veľa lákavých mien. Mená ako Iľja Kovalčuk, Pavel Datsyuk, Slava Voynov či Igor Shestyorkin nie sú žiadnym prekvapením. My sa pozrieme bližšie na obávaného strelca Iľju Kovalčuka.

Prečítajte si aj: Slovenský Jágr miesto konca kariéry láme rekordy: So štatistikami sa iba trápim

Pravdepodobne najvýraznejšou osobnosťou ľadového hokeja, pôsobiacou mimo kanadsko-americkej hokejovej NHL, je ruský útočník Iľja Kovaľčuk. Na drese nosí číslo 17 ako poctu pre Valerija Charlamovova, na medzinárodnej scéne nosí číslo 71, pretože číslo 17 bolo vyradené z používania.


Už pri výluke, ktorá zasiahla NHL v sezóne 2012-2013, Iľja pôsobil v ruskom klube SKA Petrohrad, odkiaľ sa mu neveľmi chcelo vracať do NHL. Štvornásobný otec (Karolina, Philipp, Artem a Eva) vyjadril túžbu ostať v Rusku spolu s manželkou Nicole, bývalou ruskou popovou speváčkou. Sezónu 2012-2013 však nakoniec Kovaľčuk dohral v drese New Jersey.

V lete 2013 však prišiel pre zámorský hokej šok, keď sa v júli Kovaľčuk rozhodol podpísať zmluvu s bohatým SKA Petrohrad. Kovaľčuk tak pokračuje vo svojej kariére v rámci KHL. NHL opustil s bilanciou 417 gólov a 816 bodov v 816 zápasoch. Za takmer 12 sezón si vybudoval povesť jednej z najväčších osobností svetového hokeja. Energický štýl korčuľovania, obrovská rýchlosť, strelecké inštinkty i režisérske schopnosti najmä pri presilovkách, ho radia medzi najlepších predstaviteľov ruskej krídelnej hokejovej školy, ktorá zahŕňa také mená ako Pavel Bure, Maxim Afinogenov, či Alexander Ovečkin.

2. októbra 2012 zaznamenal svoj prvý gól v KHL

„Kovie“, ako ho prakticky od začiatku pôsobenia na najvyššej úrovni volali, vletel do povedomia hokejových fanúšikov tak, ako hrá. Rus dokáže nabrať plnú rýchlosť tromi-štyrmi bleskovými pohybmi nôh. Vo veľkej rýchlosti potom naznačuje zmeny pohybov a výborne pracuje s hokejkou. Nikdy neváha vystreliť. Je to bleskový útočník a na jeho hru sa vždy výborne pozerá.

A takto ho poznáme dodnes


3. ★ Nikita Gusev (SKA Petrohrad) ★

Nikita Gusev svojimi výkonmi mnohých prekvapil. V sezóne 2013-14 bol vymenený z CSKA Moskva do Chanty-Mansijsku Ugra a bola to jeho prvá kompletná sezóna v KHL. Odohral v nej 44 zápasov, strelil 8 gólov a pridal 6 asistencií.

V sezóne 2015-2016 si Gusev si vyslúžil prestup do Petrohradu, kde v závere sezóny skvele zapadol do útoku medzi Vadima Šipačova a Jevgenija Dadonova. Nakoniec sa stal druhým najproduktívnejším hráčom, strelil 20 gólov a pridal vynikajúcich 29 asistencií. Jeho technické zručnosti naznačujú, že má potenciál byť nebezpečným útočníkom na úrovni NHL.


ROZHOVOR S NIKITOM GUSEVOM

‐ Je pravda, že keď si študoval v CSKA škole, musel si opustiť domov a ísť do internátnej školy?

Áno, mal som vtedy 17 rokov. Potom, čo som sa dostal do druhého tímu CSKA, musel som odísť. Avšak, v internátnej škole som zostal iba jeden rok. Po tom som si prenajal vlastný byt.

‐ Bolo to ťažké rozhodnutie opustiť domov?

Nemal som na výber. Nechcel som cestovať dve hodiny každý deň. Zmenu som prijal normálne.

‐ S Nikitom Kucherovom ste veľmi dobrí kamaráti. Hrali ste dlho spolu na juniorskej úrovni?

Áno s Nikitom sa poznáme od siedmych rokov, prestúpili sme spolu do CSKA a trávili sme spolu veľa času.

‐ Nikita Kucherov je teraz hráč NHL. Zostali ste stále v kontakte?

Áno sme v kontakte, hovorí mi veľa o NHL. Vždy v lete sa stretneme.

‐ Jugra sa dostala do KHL po niekoľkých úspešných sezónach v VHL. Aké to bolo hrať za tím, ktorý nemá vysoké ambície?

Musíte stále hrať pre tím a pokúšať sa vyhrať bez ohľadu na to, kde ste v tabuľke. Musíte vyhrať proti akémukoľvek súperovi.

‐ Prišiel si do Petrohradu, keď mal tím nového trénera. Čo sa zmenilo?

Teraz má tím skvelú atmosféru. Jednoducho musíme splniť herný plán a vyhrať každý zápas.

(zdroj: ska.ru)

Bláznivý nájazd v All-Star Game Gusev zakončil lakrosovou otočkou


4. ★ Jan Kovář (Metallurg Magnitogorsk) ★

Dvakrát za posledné tri roky ovládol s Magnitogorskom ruskú Kontinentálnu hokejovú ligu, prečíta azbuku, ovláda jazyk, pochopiteľne pozná aj Moskvu.

Začiatky

Najúspešnejšia sezóna v rámci českej najvyššej súťaži bola tá v rokoch 2012 a 2013, v ktorej sa Janovi Kovářovi a jeho spoluhráčom podarilo získať historicky prvý titul pre HC Plzeň. Za týmto úspechom samozrejme stálo viacej hráčov, ale Kovář sa na ňom podieľal veľkou mierou, za čo bol odmenený aj v individuálnych hodnoteniach. Nielenže sa stal najlepším hráčom play-off, ale tiež celej sezóny 2012/2013.


S Gagarinovým pohárom

Fotka uverejnená používateľom @jan_kovar43,


V roku 2013 podpísal trojročnú zmluvu s Metallurgom Magnitogorsk. Hneď vo svojej prvej sezóne vyhral pod vedením kanadského trénera Mike Keenena ruskú KHL a získal Gagarinov pohár. Počas celej sezóny nastupoval v elitnom útoku s ruskými esami Sergejom Mozyakinom a Danisom Zaripovom, s ktorými boli ocenení ako najlepší útok sezóny 2013/14. Okrem toho bol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča KHL v sezóne 2013/14. V sezóne 2014/2015 dosiahol v základnej časti KHL v drese Metallurg Magnitogorsk 68 kanadských bodov (24+44).


Vyrovnanie v posledných sekundách


5. ★ Vadim Shipachyov (SKA Petrohrad) ★

Začnime tým, že Shipachyov je v KHL naozaj dobrý hráč. Je veľmi dobrý korčuliar a skúsený tvorca hry. V priebehu svojej kariéry hral v troch ligách. Svoju profesionálnu kariéru začal v tíme Severstal Čerepovec v roku 2003 a strávil tam desať sezón.


Tiež reprezentoval HC Belgorod. Zaujíma sa o neho veľa tímov NHL, po tom ako pôsobivo hral na MS 2016 v Rusku. Viedol turnaj s 18 bodmi (6 gólov, 12 asistencií). "Je to ruský Crosby" povedal o ňom Evgeny Kuznetsov, keďže nosí na drese číslo 87. Momentálne patrí medzi najlepších hráčov v KHL a najmä vo svojom klube SKA Petrohrad.


Ocenenia

KHL All-Star Game – 2012, 2015

Zlatá medaila na MS v roku 2014

Víťaz Gagarinovho pohára v roku 2015

V zápase proti Dynamu Moskva strelil hetrik



PRIEBEŽNÉ KANADSKÉ BODOVANIE HRÁČOV KHL V SEZÓNE 2016/17

ANKETA: Ktorý z týchto hokejistov je podľa Vás najlepší?

  • Sergej Mozyakin

    14%

  • Iľja Kovalčuk

    14%

  • Nikita Gusev

    36%

  • Jan Kovář

    21%

  • Vadim Shipachyov

    14%

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, iihf.com, khl.ru, ska.ru, instagram.com

Diskusia

Podobné články