Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Advent #3: Vyhral tenisový Wimbledon aj MS v hokeji: Obdivuhodná kariéra československého reprezentanta

BRATISLAVA - Náš portál vám každý deň počas celého Adventu prinesie jeden článok so zaujímavou témou. Veríme, že sa vám naša nová rubrika bude páčiť a obľúbite si ju.
Zdroj: hokejovysvet.sk
Zdieľajte:

To, že v roku 1948 na Olympijských hrách vyhrala zlato Kanada nebolo žiadnym prekvapením, ale až do dnes sa objavujú názory, že rovnako si ho zaslúžilo aj skvele hrajúce Československo. Oba tímy odohrali skvelé finále a porazený tím určite nesklamal. Československo bolo vôbec prvou krajinou, ktorá dokázal potrápiť „javorové listy“ od roku 1920. Navyše, európsky tím rok pred tým vyhral Majstrovstvá sveta.

Jednou z hviezd bol člen víťazného tímu z roku 1947, útočník Jaroslav Drobný. Práve on zaznamenal hattrick vo finále MS proti USA.

Je až neuveriteľné, že zároveň to bol skvelý tenista. Len niekoľko týždňov po skončení OH 1948 nastúpil na French Open, kde sa dostal až do finále, no tam ho porazil v štyroch setoch Frank Parker. Aby sme to lepšie vysvetlili, predstavte si, že kapitán Kanady Sidney Crosby zoberie do ruky raketu a vo finále vyzve Novaka Djokoviča.

Drobný si to však vynahradil, keď rok neskôr vyhral dvojhru a štvorhru. Obrovský talent deklaruje aj fakt, že už ako 16-ročný v roku 1938 debutoval na legendárnom Wimbledone! Československý rodák hral desať rokov ako egyptský občan a čo je ešte ohromujúcejšie, po zranení, keď dostal pukom do oka, musel nosiť tmavé okuliare, no na tenisovom kurte to na jeho výkonoch nebolo ani vidieť. Stále patril k najlepším tenistom svojej generácie.

V roku 1949 prehral finále Wimbledonu s Tedom Schroederom, ale všetko napravil v rokoch 1951 a 1952, kedy dvakrát po sebe vyhral Roland Garros. Wimbledon opanoval o niečo neskôr, v roku 1954 po finále s legendárnym Kenom Rosewallom. Bol vôbec prvým ľavákom, ktorý vyhral najväčší tenisový titul.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: 

Diskusia

Podobné články