Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Zo zámoria prišla šokujúca správa: Zomrel Marek Svatoš

DENVER - Vo veku 34 rokov zomrel 5. novembra v Denveri bývalý slovenský hokejový reprezentant Marek Svatoš. Informovala o tom internetová stránka eurolanche.com, správu potvrdil na svojom facebookovom konte aj portál hokej.sk.
Zdroj: eurolanche.com
Zdieľajte:

Bývalý útočník patril k najväčším slovenským talentom na prelome tisícročí. "Podľa viacerých zdrojov fanklubu Eurolanche, Marek Svatoš, bývalý hráč Colorada Avalanche, zomrel," uviedla oficiálna stránka fanklubu Colorada Avalanche, v ktorom Svatoš odohral prevažnú časť svojej kariéry.

"Podľa našich informácií Marek zomrel v sobotu v Denveri, kde žil so svojou manželkou a dvoma deťmi. Fanklub Eurolanche rešpektuje súkromie rodiny v týchto ťažkých časoch a v tejto chvíli nebude zverejňovať žiadne detaily," oznámil fanklub prostredníctvom svojho twitterového konta.

Prečítajte si aj: VIDEO Pánik sa trafil po pár sekundách, nepriestreľný Budaj hviezdou zápasu

Marek Svatoš sa narodil 17. júna 1982 v Košiciach. V mládežníckych kategóriách patril k najväčším talentom slovenského hokeja. Ako 18-ročný sa z materského klubu pobral do zámoria a po prvej sezóne vo Western Hockey League ho draftovalo Colorado v 7. kole z 227. miesta. Na MS juniorov v roku 2002 sa stal spoločne s Kanaďanom Mikeom Cammallerim najlepším strelcom turnaja, keď v siedmich zápasoch strelil rovnaký počet gólov. Sezónu 2001/2002 zakončil víťazstvom prestížneho Memorial cupu, ale nasledujúci ročník ho hviezdami nabité "lavíny" opäť nechali v nižšej súťaži.

Vstup do najprestížnejšej ligy sveta mu skomplikovala aj výluka v sezóne 2004/2005, ale potom sa už v NHL naplno presadil. V sezóne 2005/2006 patril k najlepším nováčikom súťaže, v 61 zápasoch strelil 32 gólov a zaznamenal celkovo 50 kanadských bodov. Len tesne sa nedostal do All-star tímu nováčikov, keďže vynikajúce premiérové sezóny zaznamenali aj vtedy začínajúci Sidney Crosby, Alexander Ovečkin či Brad Boyes. Svatoš sa už na hranicu 50 kanadských bodov odvtedy nedostal, hoci sezóna 2007/2008 bola z jeho strany solídna, keď v 62 zápasoch strelil 26 gólov. Bolo to najmä vinou zranení a operácií, pre ktoré vynechal množstvo zápasov. V roku 2006 reprezentoval Slovensko na ZOH v Turíne a predstavil sa aj na MS 2010 v nemeckom Kolíne nad Rýnom. V sezóne 2010/2011 sa objavil v tímoch Nashville Predators a Ottawa Senators, ale to už bola v NHL jeho labutia pieseň. V zámorskej profilige odohral celkovo 358 zápasov, v ktorých strelil 102 gólov a pridal 77 asistencií.

V rovnakej sezóne nastúpil aj v KHL v drese Avangardu Omsk. Sezónu 2011/2012 úplne vynechal a o reštart kariéry sa pokúsil o rok neskôr v Slovane Bratislava.

Predtým neuspel v kempe Floridy Panthers a ani pôsobenie v Slovane mu nevyšlo podľa jeho predstáv. Jeho posledným pôsobiskom sa tak symbolicky stal materský klub HC Košice. V drese "oceliarov" odohral v ročníku 2013/2014 celkovo 36 zápasov, v ktorých strelil 7 gólov a pridal 16 asistencií a sezónu zakončil ziskom majstrovského titulu.

V roku 2008 sa v Chorvátsku oženil s americkou dizajnérkou Dianou, s ktorou sa usadili v Denveri. Marek Svatoš bol otcom dvoch detí.

Zdieľajte:
Pridal: Matej Kubove
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články