Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Zapísali sa do histórie NHL: Traja Slováci strelili v najlepšej lige sveta cez päťsto gólov

BRATISLAVA - Stan Mikita, Peter Bondra a naposledy Marián Hossa. To sú mená Slovákov, ktorí v NHL vsietili aspoň 500 presných zásahov. Zaujímavosťou je, že všetci túto métu pokorili ako hráči klubu Chicago Blackhawks.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Stan Mikita

Dnes už 76-ročný rodák z dediny Sokolce pri Komárne celú svoju kariéru hráča NHL zasvätil "jastrabom." Od roku 1958 vydržal v tomto klube až do 1980, teda celých 22 rokov. V dvoch sezónach dokonca nosil kapitánske céčko. Iba Nicklas Lidström, Alex Delvecchio a Steve Yzerman odohrali počas kariéry za jeden klub NHL viac ročníkov.

Stanley Cup síce nezískal ani raz, ale za to bol neuveriteľne produktívny. Nastúpil až na 1394 duelov. Celkovo mal priemer 1,05 získaného kanadského bodu na jeden zápas. Zastavil sa až na počte 1467. 541 z toho bolo gólov a 926 asistencií.

Päťstý gól strelil vo svojom 1221.dueli, 27.februára 1977. Išlo o meranie síl s Vancouverom Canucks, kde si v tom čase predposlednú sezónu kariéru odkrúcal brankár Cesar Maniago.

Peter Bondra

Autor zlatého gólu zo Švédska v roku 2002 je právom považovaný za jedného z najlepších hokejistov v slovenskej histórií. Strieľanie gólov mal v krvi a tak ako jeden z mála prekonal číslo 500 v najlepšej lige sveta.

Rodák z ukrajinského mesta Luck síce väčšinu kariéry zasvätil Washingtonu Capitals, ale významné okrúhle jubileum zaznamenal vo svojej poslednej sezóne kariéry, ako hráč Chicaga.

Stalo sa tak tesne pred Vianocami, 22.decembra 2006. V súboji proti Torontu Maple Leafs prekonal Jean-Sebastiena Aubina. Bondra do konca sezóny pridal už len tri presné zásahy a jeho kariéra sa tak zastavila na čísle 503. K tomu nazbieral ešte 389 asistencií, no ani jeden Stanley Cup.

Marián Hossa

Najčerstvejší člen prestížneho klubu 500 a najúspešnejší zberateľ Stanley Cupov narodený pod Tatrami je Marián Hossa, ktorý ich získal už tri, aj keď to dlho nevyzeralo ani na jeden. Celú jeho kariéru však zmenil prestup do Chicaga. V súčasnosti v tomto meste začína už ôsmy ročník.

A odštartoval ho naozaj skvele. Dlho čakal na svoj päťstý zásah, až sa dočkal 18.októbra 2016. K víťazstvu nad Philadelphiou Flyers prispel jedným presným zásahom a po ňom mu aplaudovala celá hala.

Na túto métu potreboval 1239 stretnutí. Zároveň má na konte aj 593 asistencií.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: eliteprospects.com, youtube.com

Diskusia

Podobné články