Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Mathew Maione – Malý postavou, veľký výkonmi

BANSKÁ BYSTRICA – Keby ste ho stretli na ulici, pravdepodobne okolo neho prejdete a nebude mu venovať žiadnu pozornosť. Ale...
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

... ak zavítate na zimný štadión v Banskej Bystrici, okamžite vás zaujme a už z neho nespustíte oči. Na hokejové pomery nízky kanadský obranca s bujným účesom pripomínajúcim Jaromíra Jágra z jeho najlepších rokov a skvostným pohybom, vďaka ktorému sa zo všetkých strán ozývajú prirovnania k osobe Ľubomíra Višňovského, sa zapísal do vedomia širokej slovenskej verejnosti prakticky okamžite.

Už fakt, že slovenskú Tipsport ligu si vybral z ohromného množstva ponúk, ktoré ako najproduktívnejší bek East Coast Hockey League (ECHL) dostal, veštila, že sa máme na čo tešiť.

Aklimatizoval sa veľmi rýchlo a svoje predpoklady i kvality začal napĺňať okamžite. 25-ročný rodák z Toronta lieta po ľade a je ho cítiť v každej situácií. Má neskutočný prehľad v hre a puk ovláda priam dokonale. Jeho kľučky sú mnohokrát nečakané, ale za to veľmi účinné. Z hráčov protivníka sa často stanú len ďalší prizerajúci sa diváci. Miestami to dokonca vyzerá, ako keby obchádzal nachystané kužele, ktoré sa nedokážu pohnúť tak, aby puk z jeho čepele akýmkoľvek spôsobom odobrali.

Zároveň vie vyvinúť expresnú rýchlosť. Už niekoľkokrát sme boli svedkami toho, ako po strate puku v útočnom pásme prepol na obranný mód a dobehol protihráčov, ktorí mali náskok aj niekoľko metrov, čím zahasil hroziace nebezpečenstvo.

Samozrejme, čas od času sa naskytne malá chybička, alebo zaváhanie, no nik nie je bezchybný a na to je tu hlavne jeho defenzívny parťák Ty Wishart, ktorý má o niečo väčšie defenzívne povinnosti.

Tréner Vladimír Országh si veľmi dobre uvedomuje, aký klenot sa skrýva v jeho kádri a preto ho využíva vždy, kedy len môže. Pri presilových hrách takmer neschádza z ľadu. Svoje miesto má na modrej čiare, odkiaľ posiela puky smerom do bránkoviska súperov.

Tie ale mnohokrát nie sú iba prudko nastreľované s vidinou, že možno to niekto tečuje. Mathew má vždy hlavu hore a cielene hľadá spoluhráčov prudkými prihrávkami s dobre premyslenou myšlienkou. Málokedy v jeho podaní uvidíme nepremyslenú strelu z prvej. A keď už zakončenie príde, gólman súpera sa vždy musí mať na pozore. Jeho strela patrí medzi najlepšie.

Takisto je nesmierne platný aj v obrannej tretine. Nízky, no za to veľmi tvrdý a nezdolný v súbojoch jeden na jedného, má svoje miesto taktiež pri hre v oslabení. Aj na vyššieho a ťažšieho súpera sa vie prisať ako kliešť a svojou hokejkou odstrániť puk z čepele protihráča.

Do našej najvyššej súťaže prišlo od začiatku ročníka 2016/17 predĺženie troch proti trom, kde samozrejme nemôže Maione, ako prvá voľba na pozíciu obrancu, chýbať. V stretnutiach „baranov“, ktoré sa dostali do tejto fázy prakticky neodišiel z ľadu. Vynikajúci pohyb ho k tomu aj uprednostňuje.

Navyše, Mathew je najproduktívnejším hráčom tímu. V čase, kedy vznikal tento článok mala HC´05 iClinic Banská Bystrica za sebou desať stretnutí a počas nich nazbieral pätnásť bodov. Okrem troch gólov vyniká najmä v asistenciách, ktorých zaznamenal dvanásť.

Už teraz je isté, že Maione prekonal stále sa zlepšujúcu úroveň Tipsport ligy. Je teda iba vo hviezdach, či si ho na strednom Slovensku dokážu udržať, alebo pôjde skromný Kanaďan za lepším.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články