Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

100 dní vo funkcii: Kohút našiel prácu Handzušovi či Staňovi, intrigy a hádky sú minulosť

BRATISLAVA - Za uplynulé mesiace sa výrazne zmenila dôvera vo vnútri hokejového hnutia, znesvárené strany zanechali intrigy a hádky a začali sa konečne venovať tomu, ako hokeju pomôcť. Tak zhodnotil prvých 100 dní jeho pôsobenia vo funkcii prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

"Myslím si, že zväz prešiel obrovskou cestou, rovnako sa to dá povedať o všetkých členoch výkonného výboru a zamestnancoch zväzu. Verím, že v najbližších 10-12 mesiacoch aj ľudia vonku postrehnú, že sa niečo zmenilo. Najmä sa výrazne zmenila dôvera vo vnútri. Vo výkonnom výbore už všetky strany, ktoré boli ešte nedávno v spore, pochopili, že sa nebudeme baviť o intrigách a hádkach, ale o tom, ako hokeju pomôcť. Samozrejme, diskusia je stále búrlivá, ale na konci pri hlasovaní to vyzerá jednotne. Vždy prídeme k tomu, čo je dobré pre hokej a neriešime nejaké bočné či klubové záujmy," uviedol šéf slovenského hokeja na štvrtkovej tlačovej konferencii v tréningovom centre Zdena Cígera v Bratislave.

Prečítajte si aj: Kongres menil stanovy SZĽH, disciplinárna komisia má nového predsedu?

Jednou z najdôležitejších úloh nového vedenia SZĽH je rozvoj mládežníckeho hokeja na Slovensku. "Už pri prvých zasadnutiach výkonného výboru sme výrazne navŕšili objem finančných prostriedkov, ktoré pôjdu do mládežníckeho hokeja. Takisto chceme oveľa lepšie nastaviť systém motivácie, najmä motivácie klubov, aby práca s mládežou bola kvalitnejšia. Je to o vzdelávaní, kvalite, prístupe, práci s rodičmi, ktorí sú nevyhnutnou súčasťou celého procesu. Na základe toho pripravíme jednotlivé projekty, ktoré sa budeme snažiť implementovať. Na to bude slúžiť tzv. kancelária projektov. Ide aj o motiváciu trénerov a všetkých ľudí, ktorí s mládežou robia. Tých najkvalitnejších trénerov treba dať dole k deťom," zdôraznil Kohút, ktorý zároveň predstavil jednotlivé oddelenia SZĽH.

Najzaujímavejším je spomínaná projektová kancelária, kde dostanú príležitosť aj bývalí reprezentanti. "Michal Handzuš, Martin Cibák a Rastislav Staňa sú už v tíme a začali pracovať v konkrétnej oblasti. Ide celkovo o 17 oblastí, napríklad oblasť infraštruktúry, vzdelávania a prípravy koncepcií jednotlivých súťaží."

Kohút by bol rád, keby mohol zapojiť do zväzu aj ďalších bývalých úspešných hokejistov, napríklad Miroslava Šatana, ktorý si v súčasnosti plní úlohy generálneho manažéra Tímu Európa na Svetovom pohári v Toronte. "Chcel by som ho zapojiť do hnutia, rovnako ako ostatných členov zlatej generácie. Už niekoľkokrát som sa vyjadril, že Mira Šatana považujem za najlepšieho kandidáta na pozíciu generálneho manažéra reprezentácie. Jeho práca na Svetovom pohári to iba potvrdzuje. Miro bol výborný hokejista, presadil sa v NHL, je držiteľom Stanleyho pohára. Teraz už má za sebou manažérsku skúsenosť, pozná už cestu k úspechu, lebo postup európskeho výberu do finále Svetového pohára považujem za úspech. Po skončení jeho pracovných povinností v Kanade ho budem určite kontaktovať. Bol by som najradšej, keby sa zapojil čo najskôr. Boli by sme radi, aby v pozícii generálneho manažéra pracoval človek, ktorý nastaví komunikáciu a atmosféru tak, aby sme nemuseli nikoho presviedčať, aby prišiel na majstrovstvá sveta. Aby hráči z NHL chodili na svetové šampionáty ako Alexander Ovečkin, ktorý zakaždým posilní Rusko hneď po vypadnutí Washingtonu."

Ďalšou dôležitou úlohou nového vedenia SZĽH je výstavba nových, respektíve prestavba existujúcich zimných štadiónov. "Držím sa toho, čo som spomenul v kampani, teda že budeme veľmi pracovať na tom, aby sme sa v tejto oblasti posunuli. V súčasnosti je to brzda rozvoja hokeja na Slovensku. Ľudia nechodia na štadióny aj pre to, v akom sú stave. Okrem arén v Bratislave a Košiciach nemáme štadióny vhodné pre medzinárodné podujatia. Oslovil som listom všetkých primátorov, aby pripravili svoju predstavu o tom, ako prestavať štadión vo vlastníctve ich mesta na multifunkčné centrum pre rodiny. Aby povedali, čo by mohlo byť v priestore štadióna, čo v konkrétnom meste chýba, lebo každý prípad je odlišný. Do konca októbra by nám mali prísť návrhy, zatiaľ sme pod obrovskou paľbou všetkých primátorov, ktorí vyjadrili záujem o osobné stretnutia. Postupne s nimi diskutujeme o jednotlivých návrhoch, aby sme pripravili podklady pre konkrétne plány. Mali sme spravenú pasportizáciu štadiónov, vedeli sme, v akom sú stave, pre mňa je však obrovským prekvapením, že v jednotlivých mestách neexistujú projekty, ako daný stav zmeniť. Všetci rozprávali o tom, ako chcú zmeniť štadión, ale nikto nerobil reálne kroky. Videl som možno jednu-dve vizualizácie..."

Na uvedené kroky bude treba veľké množstvo financií, nový šéf SZĽH má aj konkrétnu predstavu, kde ich vziať. "Keď postavíte dobrý biznis model, prídu aj partneri. Dnes sme napríklad predstavili generálneho partnera I. hokejovej ligy. Je to o tom, aby sme postavili modely pre investorov a aby nám pomohol štát nejakými investíciami. Chceme postaviť štadióny, aký má Slovan v KHL, aby mohli ľudia chodiť do kultúrneho prostredia a od toho sa môžeme odraziť k tomu, aby sme mali aj oveľa kvalitnejšiu ligu a kvalitnejšie podmienky pre výchovu mládeže."

Kohút ocenil aj prínos Richarda Lintnera, ktorý je už druhý rok na čele Tipsport Ligy. "Pod jeho vedením liga zaznamenáva stúpajúci rast, čo nás všetkých teší," poznamenal prezident SZĽH.

Pri nástupe do funkcie si podľa svojich slov vypočul názory všetkých zamestnancov zväzu. "Pýtal som sa, čo fungovalo a čo naopak treba zlepšiť a akým spôsobom. Podľa toho sme nastavili štruktúru a parametre rozvoja," pokračoval.

"Vždy som tvrdil, že SZĽH nie je a nemá byť riadiacim orgánom nášho hokeja. Rovnako dôležitý je servis, podpora a pomoc hokejovému hnutiu na všetkých jeho úrovniach. To je úloha zväzu, a takto ju ja a moji kolegovia vnímame," dodal.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články