Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO SP - Semifinále: Dramatický zápas až do samého konca: Poznáme prvého finalistu!

TORONTO - Kanadskí hokejisti postúpili do finále Svetového pohára v Toronte. V noci na nedeľu potvrdili úlohu najväčšieho favorita turnaja a v dramatickom prvom semifinále vyradili Rusko po triumfe 5:3. V boji o titul sa stretnú s lepším z dvojice Švédsko a Tím Európa, v ktorom hrá aj šestica Slovákov.
Zdroj: wch2016.com
Zdieľajte:

Duel sa hral vo vypredanej hale Air Canada Centre v strhujúcej atmosfére. "Javorové listy" síce mali streleckú prevahu, no "zborná" im vďaka výbornému výkonu brankára Sergeja Bobrovského, obetavosti a vysokej efektivite dokázala konkurovať a tak diváci videli skvelé hokejové predstavenie. To sa zlomilo v prospech domácich v úvode tretej tretiny, keď domáci odskočili na rozdiel dvoch gólov, ktorý už "zborná" nedokázala zmazať.

Za hviezdy zápasu vyhlásili trojicu domácich Brada Marchanda, Sidneyho Crosbyho a Johna Tavaresa.

Druhé semifinále je na programe v nedeľu o 19.00 h. Finále sa bude hrať na dva víťazné zápasy. Víťaz turnaja bude známy najneskôr 2. októbra SELČ.

Kanada - Rusko 5:3 (1:0, 1:2, 3:1)

Góly: 8. Crosby, 38. Marchand (Crosby, Bergeron), 42. Marchand (Crosby, Bergeron), 46. Perry (Couture, Vlasic), 50. Tavares (Getzlaf, Vlasic) - 29. Kučerov (Zajcev, Malkin), 37. Kuznecov (Telegin, Dadonov), 60. Panarin (Kuľomin, Kučerov). Strely na bránku: 47:34. Rozhodcovia: Sutherland, McCauley - Racicot (všetci Kan.), Murphy (USA), vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 19.021 divákov.

Kanada: Price - Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Pietrangelo, Burns - Bergeron, Crosby, Marchand - Perry, Toews, Couture - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Duchene, OReilly, Thornton

Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Jemelin, Markov, Marčenko, Kulikov, Nesterov - Kuľomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Kuznecov, Panarin - Kučerov, Anisimov, Namestnikov - Dadonov, Telegin

Duel sa hral od začiatku vo vysokom tempe. V úvode mali trochu viac z hry Rusi, no domáca Kanada postupne prebrala taktovku a čo najskôr chcela rozhodnúť o svojom postupe do finále. Vypredané tribúny prvýkrát jasali vo 8. minúte. Hrdinom momentu bol kapitán Crosby, ktorý ukázal dôraz pri napádaní, šikovné a rýchle ruky a bekhendovým blafákom otvoril skóre - 1:0. Rusi sa mohli vymaniť spod tlaku počas svoje druhej presilovky, no takmer dvakrát inkasovali. Výborný Bobrovskij však zastavil tutovky Coutureho a potom aj Webera. V ďalších minútach si zahrali trikrát po sebe v početnej výhode aj domáci, no vyložených možností si vypracovali poskromne, najväčšiu nepremenil v závere Stamkos.

V druhej časti sa duel rozbehol už na plné obrátky. V jej úvode mal obrovskú šancu Perry, no z dvoch metrov pred bránkou namieril len do Bobrovského. Mikrosúboj dvojice vyznel lepšie pre ruského brankára aj v 24. minúte. Následne výborným zákrokom vytlačil z pozície Stamkosa a nedovolil mu zasunúť puk za svoj chrbát. Najmä vďaka jeho výkonu sa veľký nápor Kanaďanov gólom neskončil a tak sa k slovu dostala aj "zborná". V 29. minúte pri prečíslení dvoch na jedného to zobral na seba Kučerov a urobil dobre. Jeho strela z pravého kruhu sa obtrela o žŕdku a rozvlnila sieť - 1:1. Pre Rusov to bola prvá strela v tretine. Inkasovaný gól domácich trochu rozhodil a v nasledujúcich minútach zneisteli najmä v defenzíve. V 34. minúte mohol poslať hostí do vedenia Tarasenko, ale ťažký puk namieril len do Pricea, o dvadsať sekúnd neskôr napálil Getzlaf žŕdku. V 37. minúte išlo Rusko do vedenia - 2:1. Dadonov poslal spoza bránky puk do "ohňa" a Kuznecov ho dokázal prepasírovať do siete. Kanada však nezaháľala ani sekundu a okamžite sa oprela do súpera. Tavares ešte výborného Bobrovského neprekonal, no v 38. minúte už vyrovnal na 2:2 Marchand, ktorému nezištne prihral Crosby. V závere tretiny zazvonila po Orlovovej delovke žŕdka.

Domáci rozhodli o svojom triumfe a postupe za päť minút v úvode tretej časti. V 42. minúte sa opäť presadil prvý útok. Crosby pri rýchlej akcii prenechal puk Marchandovi, ktorý strelou z vrcholu ľavého kruhu cez padajúceho obrancu zvýšil na 3:2. V 46. minúte vyrazil Bobrovskij Coutureho pokus iba pred seba, puku sa zmocnil Perry a zasunul ho do odkrytej bránky - 4:2. Kanadská dominancia pokračovala a súper sa už nedokázal dostať späť do zápasu. V 50. minúte navyše pridal piaty gól po samostatnej akcii Tavares. Rusi sa s turnajom rozlúčili ešte jedným presným zásahom. Deväť sekúnd pred záverečným hvizdom dorazil puk do siete Panarin - 5:3.

Zostrih zápasu

hlasy po zápase /zdroj: oficiálny web podujatia, tsn.ca/

Sergej Bobrovskij, brankár Ruska: "Cítim sa vynikajúco, pretože som sa snažil vydať zo seba maximum pre tím. Tvrdo som pracoval, dal do toho všetko. Kanaďania ale boli dnes lepší."

Alexander Ovečkin, kapitán Ruska: "Nebojíme sa hrať proti ním, s týmito hráčmi sa stretávame v NHL. Pred prvým gólom sme stratili puk, vybojoval si ho Crosby a skóroval. Druhý gól bol o zlej hre Kuznecovovej hokejky. Môžeme hovoriť o šťastí koľko chceme, ale také chyby jednoducho robiť nemôžeme. Súper má dostatok korčuliarskych schopností, talentu, sebavedomia aj skúseností."

Sidney Crosby, kapitán Kanady: "Veľké víťazstvo. Dlho sme kontrolovali puk v hre, predviedli niekoľko pekných kombinácií, napriek tomu sme prehrávali 1:2. Vyrovnávajúci gól bol preto veľmi dôležitý. Je to skvelý pocit dosiahnuť takýto triumf."

Brad Marchand, útočník Kanady: "Crosby je skutočný líder. Je tu jedna vec, ktorá ho robí dobrým hráčom, a tou je jeho rozhodnosť. Vo veľkých zápasoch vždy zažiari. Ak je niekto schopný byť líder na tejto úrovni, je to veľký a dôležitý hráč."

ďalší program:
nedeľa 25. septembra:
19.00 druhé semifinále - Švédsko - Tím Európa

streda 28. septembra
02.00 finále - prvý zápas

piatok 30. septembra
02.00 finále - druhý zápas

nedeľa 2. októbra
01.00 finále - prípadný tretí zápas

/všetky časy sú v SELČ/

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články