Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Stopka pre meldónium už aj v NHL

NHL
NEW YORK - Vedenie zámorskej hokejovej NHL oznámilo, že zaradilo meldónium na listinu zakázaných látok. Informáciu pre agentúru AP potvrdil zástupca komisára NHL Bill Daly.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Nariadenie je okamžité, bude platiť od novej sezóny. S rozhodnutím profiligy súhlasila aj Hráčska asociácia NHL (NHLPA).

Svetová antidopingová agentúra (WADA) zaradila meldónium na listinu zakázaných substancií 1. januára 2016. Po tomto dátume bolo pozitívne testovaných niekoľko desiatok športovcov, väčšina z nich z Ruska. Boli medzi nimi elitná tenistka Maria Šarapovová, bývalá majsterka Európy v krasokorčuľovaní Jekaterina Bobrovová, ale aj najlepší slovenský zápasník súčasnosti, majster Európy z Belehradu 2012 István Lévai.

Podstatou toho, prečo je meldónium používané športovcami, je podpora prekrvovania a práve zrýchlenie okysličovania organizmu, čo vedie k väčšej vytrvalosti a rýchlejšej regenerácii tela. Na princípe okysličenia organizmu fungoval aj neslávne známy krvný doping, ktorý bol v minulosti rozšírený v cestnej cyklistike.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články