Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Za faul na Marcinka a následné besnenie doživotný dištanc, mladý Rus si už nezahrá!

KHL
MOSKVA - Vedenie KHL udelilo kazašskému hokejistovi Damirovi Ryspajevovi doživotný dištanc.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Ešte len 21-ročného útočníka tvrdo potrestalo za "besnenie" v prípravnom dueli Barys Astana - Červená Hviezda Kchun-lun, v ktorom napadol slovenského reprezentanta v službách čínskeho nováčika Tomáša Marcinka.

Inkriminované momenty sa udiali 8. augusta. Už po troch minútach od úvodného buly Ryspajev knokautoval Marcinka do tváre, následne sa pustil do ďalších hráčov čínskeho klubu. Keď sa druhý vyzvaný odmietol biť, zamieril rovno k striedačke Kchun-lunu, kde napadol ďalšieho hráča. Vedenie KHL mu ihneď stoplo ďalšiu účasť na prípravných dueloch a vo štvrtok večer definitívne ukončilo jeho kariéru. "V súvislosti s článkami 1, 11 a 33 disciplinárneho poriadku KHL ako aj porušením pravidiel číslo 527 (hrubosť) a 528 (hrubosť a bitka) potrestalo vedenie súťaže Damira Ryspajeva doživotným zákazom športovej alebo akejkoľvek kooperačnej činnosti na aktivitách súťaže. Proti tomuto trestu nie je možné podať odvolanie. Prerokuje sa len v tom prípade, ak sa tak rozhodne Disciplinárna komisia KHL z vlastného podnetu," píše sa na oficiálnom webe ligy.

Nadnárodná súťaž vzala do úvahy aj minulé Ryspajevove previnenia, ktoré sa v mnohom podobali "besneniu" na ľade z 8. augusta. Tvrdý trest udelila i preto, že nikto zo spoluhráčov či realizačného tímu Barysu Astana sa ho nepokúsil zastaviť. "Pri rozhodovaní sme, samozrejme, vzali do úvahy, že hokej je kontaktný šport. So všetkou úctou, aj v tomto smere je však potrebné zachovať si rešpekt k súperovi, ducha fair play a rovnako je potrebné dodržiavať pravidlá športovej etiky. Liga, ako hlavný propagátor týchto pravidiel, nemôže dovoliť, aby sa systematicky porušovali. Je neakceptovateľné, ak je ohrozené zdravie a bezpečnosť hráčov. Medzi povinnosti profesionálov patrí tvrdá hra, ale aj tá musí byť založená na plnom rešpekte k súperovi, akémukoľvek športovcovi a fanúšikom," vyjadril sa člen vedenia KHL Gennadij Timčenko.

Riadiace zložky súťaže si na vyhodnotenie celej situácie vzali dostatok času. Za desať dní preskúmali všetky stanoviská a doložené materiály, na základe ktorých dospeli k potrestaniu. "V hokeji bolo vždy miesto pre férový súboj medzi rovnako zdatnými súpermi podľa pravidiel fair play. Je to profesionálny šport, v ktorom nemá čo robiť násilie, akým sa uviedol Damir Ryspajev voči nováčikovi. Neustále pracujeme na tom, aby sme súťaž zatraktívnili a k tomu patrí aj geografický rozvoj. Ryspajevove správanie sa našim zámerom veľmi uškodilo, doslova zanechalo na našej práci čiernu škvrnu. Preto sme tento incident nenechali len tak a dospeli sme k prísnemu rozhodnutiu," dodal prezident KHL Dmitrij Černyšenko.

Marcinka po tvrdom knokaute previezli do nemocnice v Astane s podozrením na otras mozgu, ten sa však podľa lekárskych vyšetrení nepotvrdil a hneď na ďalší deň po ataku sa vrátil k mužstvu.

Zdieľajte:
Pridal: Matej Kubove
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články