Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Člen zlatej generácie Jozef Stümpel dnes slávi narodeniny

Jozef Stümpel je slovenský hokejista pochádzajúci z Nitry, hrajúci na pozícii centra. Je považovaný za tvorcu hry vďaka svojej konštruktívnej hre a presnými prihrávkami. Na klubovej i reprezentačnej úrovni vytvoril produktívnu dvojicu so Žigmundom Pálffym. Ako doplnkový šport hráva hokejbal. V októbri 2012 bol zvolený za prezidenta Slovenskej hokejbalovej únie a dnes slávi 44. narodeniny.
Zdroj: facebook.com
Zdieľajte:

S hokejom začínal v rodnom meste, v klube HK Nitra. Ako sedemnásťročný začal hrať vo vtedajšej 1. slovenskej národnej hokejovej lige, kde pomohol svojmu klubu k historickému postupu do česko-slovenskej ligy.

Kariéra v NHL:

V roku 1991 si ho vo vstupnom drafte NHL vybral Boston Bruins v druhom kole ako 40. v poradí. Nasledujúcu sezónu 1991/1992 debutoval v NHL, keď odohral za Boston Bruins 4 zápasy, prevažnú časť ročníka pôsobil v DEL za Kölner EC. Postupne sa prebojoval do základnej zostavy Bostonu, v sezónach 1995/1996 a1996/1997 už patril medzi najlepších hráčov. V rokoch 1997 – 2001 pôsobil v Los Angeles Kings, kde opäť hral v útočnej formácii s Pálffym. V úvode ročníka 2001/ 2002 ho klub vymenil do Bostonu, kde hrával dva roky a potom sa znova vrátil do Los Angeles.

Počas lockoutu v NHL v sezóne 2004/ 2005 hrával spoločne s Pálffym v českom extraligovom mužstve HC Slavia Praha. Pred ďalšou sezónou podpísal dvojročný kontrakt s Florida Panthers. V nasledujúcom ročníku však jeho výkon ovplyvňovali zranenia (odohral len 52 zápasov) a vedenie ho vyplatilo zo zmluvy.

Kariéra v Európe:

Z NHL putoval do kazašského mužstva KHL Barys Astana. V klube odohral dva roky a patril k najproduktívnejším hráčom. V ročníku 2010/ 2011 pôsobil v ďalšom klube KHL – bieloruskom Diname Minsk, pričom bol kapitánom mužstva. Nasledujúcu sezónu 2011/ 2012 začal v klube HC Spartak Moskva, kde v závere roka s ním Spartak ukončil spoluprácu a sezónu dohral v SM-lige v klube Oulun Kärpät. V ročníku 2012/ 2013 pôsobil v extraligovom mužstve HK Nitra.

Reprezentačná kariéra:

S česko-slovenskou reprezentáciou získal bronzovú medailu na Majstrovstvách Európy do 18 rokov v roku 1990 a o rok neskôr dosiahol rovnaký úspech na MS do 20 rokov.

Prvé roky po vzniku slovenskej reprezentácie sa kvôli klubovým povinostiam v NHL nezúčastňoval významných podujatí. Hral na dvoch nasledujúcich svetových šampionátoch – na MS 1997 kde mužstvo obsadilo 9. miesto a na MS 1998 7. miesto. Na MS 2002 pomohol slovenskej reprezentácii k historickému úspechu – titulu majstra sveta, keď ju posilnil v záverečnej fáze turnaja.

Ďalšiu medailu – bronz vybojoval nasledujúci rok na MS 2003. Spolu spoluhráčom z útoku Žigmundom Pálffym sa stali víťazmi kanadského bodovania celého turnaja, keď obaja dosiahli 15 bodov. Na MS 2005 bol centrom prvého útoku, kde opäť hral s Pálffym. Slovensko prehralo v dramatickom štvrťfinále s Kanadou.

Bol členom reprezentácie na ZOH 2006, avšak na tréningu pred prvým zápasom si bolestivo natiahol brušné svalstvo a nemohol nastúpiť na prvé tri zápasy, pričom zranenie poznačilo jeho výkony v ďalších stretnutiach. Slovensko prehralo vo štvrťfinále s Českom. Zúčastnil sa ZOH 2010, kde Slovensko dosiahlo najlepší výsledok v histórii olympijských hier – štvrté miesto.

Tréner Vladimír Vůjtek ho nominoval na MS 2013. Vo svojich 40 rokoch bol najstarším hráčom, ktorý nastúpil za slovenskú reprezentáciu. Na šampionáte však odohral len prvé štyri zápasy, v ďalších stretnutiach ho tréner nezaradil na súpisku.

Spolu odohral v slovenskej reprezentácii 106 reprezentačných zápasov, strelil 22 gólov.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: wikipedia.org, cas.sk

Diskusia

Podobné články