Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Hokejové Bielorusko

MINSK - Pohľad do histórie bieloruského hokeja.
Zdroj: belarus.by - Ruslan Salej
Zdieľajte:

Bielorusko je členom Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF od 6. mája 1992. Z celkového počtu cca 9,6 milióna obyvateľov hrá hokej takmer 5 tisíc z nich, čo tvorí približne 0,05 percenta. Z toho je cca 1600 mužov, 3300 juniorov a oficiálne len 5 žien. V krajine je 31 krytých ľadových plôch a 3 nekryté. V aktuálnom svetovom rebríčku IIHF sú Bielorusi deviati. Bielorusky sa v ňom nenachádzajú.

MUŽI

Ľadový hokej sa začal v Bielorusku rozvíjať na začiatku 40-tych rokov 20. storočia. Popredný hokejový klub z Minska, ktorý veľakrát zmenil názov (“Torpedo”, “Spartak”, “Burevestnik”, “Krasnoye Znamya”, “Vympel”, opäť “Torpedo”, “Dinamo”, “Tivali”) reprezentoval krajinu v Sovietskej lige ľadového hokeja a v Mládežníckej hokejovej lige. Neskôr sa k nemu do sovietskych líg pridali aj kluby z Homeľa, Bobrujsku, Hrodna a Novopolocku.

Bielorusko bolo do konca roka 1991 súčasťou Sovietskeho zväzu, možno aj preto boli v krajine na začiatku 90-tych rokov len tri kryté haly. Bieloruská hokejová federácia bola založená 6. marca 1992 a o dva mesiace sa Bielorusko už stalo členom IIHF.

Nástupníckym štátom Sovietskeho zväzu v najvyššej kategórii hokejových MS sa stalo Rusko. Všetky ostatné postsovietske republiky vrátane Bieloruska museli začínať od C kategórie. Na MS “C“ 1993 sa museli dokonca kvalifikovať. Bielorusi ale nezvládli svoj oficiálne prvý duel, ktorý bol kvalifikačným a prehrali 7. novembra 1992 doma s Ukrajincami 1:4. Potom síce zdolali Kazachov, ale iba 3:1. Keďže tí predtým porazili Ukrajincov 5:4, postúpili vďaka lepšiemu skóre spolu s nimi na MS “C“.

O rok neskôr už Bielorusi hrali v “Céčku“ aj bez kvalifikácie. Na Slovensku mali výborne rozohraný turnaj. Na postup do “Béčka“ im stačil v záverečnom zápase s domácimi bod, ale napokon prehrali tesne 1:2. Dočkali sa až v roku 1995, keď vyhrali turnaj v Bulharsku. V roku 1996 im potom nevyšiel postup do “Áčka“, hoci zdolali favorizovaných Švajčiarov, ale prehrali s Lotyšmi i Britmi. Potom v roku 1997 slávili postup nielen do A skupiny, ale podarilo sa im uspieť aj v olympijskej kvalifikácii a zabezpečiť si tak historickú účasť aj pod piatimi kruhmi.

Bielorusom nevyšli šampionáty v rokoch 2001 a 2003, po ktorých opäť zostúpili do nižšej kategórie, po roku sa im ale podarilo postúpiť naspäť a od roku 2005 sú trvalými účastníkmi najvyššej kategórie.

V roku 2014 prvýkrát organizovalo Bielorusko Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, a to v hlavnom meste Minsk. Ich víťazmi sa stali Rusi. Domáci splnili pod taktovkou kanadského trénera Glen Hanlona základný cieľ, ktorým bol postup do štvrťfinále.

Na uplynulých MS v Rusku 2016 obsadilo Bielorusko dvanástu priečku. Juniori Bieloruska po roku zostúpili opäť do nižšej I A divízie. Reprezentantom do 18 rokov sa naopak podarilo postúpiť do najvyššej kategórie MS. Najbližším cieľom seniorov Bieloruska je zabezpečiť si miestenku na ZOH v Pchjongčchangu 2018. V septembrovom kvalifikačnom turnaji sa o ňu v Minsku pobijú s hokejistami Dánska, Slovinska a Poľska.

Medzi päticu najlepších hráčov histórie Bieloruska, s bohatými skúsenosťami z NHL, patria: Sergej Bautin, Andrej a Sergej Kosticynovci, Michail Grabovský a Ruslan Salej. Svoje za reprezentáciu odohrali aj: Andrej Mezin, Konstantin Koľcov, či Alexej Kaľužný.

REPREZENTAČNÉ ÚSPECHY

Najväčším úspechom Bielorusov je doposiaľ štvrté miesto na olympijskom turnaji v Salt Lake City 2002. Tím vedený Vladimírom Krikunovom šokujúco vyradil vo štvrťfinále Švédov kurióznym gólom Vladimíra Kopata. Úspechom je aj siedme miesto v Nagane 1998. Maximom na svetových šampionátoch pre Bielorusko zostáva štvrťfinále a konečné šieste miesto z Rigy 2006.

ÚČASTI NA OH: 1x 4. miesto (2002); 7. miesto (1998); 9. miesto (2010)

TOP NA MS: 1x 6. miesto (2006); 7. miesto (2014, 2015); 8. miesto (1998, 2009); 9. miesto (1999, 2000, 2008); 10. miesto (2005, 2010)

LIGOVÉ SÚŤAŽE

V sezóne 1992/93 sa začala hrať Bieloruská národná liga. Bieloruské kluby potom spoločne s tímami z Lotyšska, Litvy, Ukrajiny, Ruska a Poľska vytvorili Východoeurópsku hokejovú ligu (EEHL). Tá existovala v rokoch 1995 až 2004.

Najlepší bieloruský tím Dinamo Minsk hrá od roka 2008 v Kontinentálnej hokejovej lige. Jeho juniorsky tím hrá v Bobrujsku Bieloruskú Extraligu. Tá ma spolu 12 členov a jej aktuálnym majstrom je Junosť Minsk, ktorý je držiteľom aj Bieloruského pohára. O stupeň nižšou súťažou je Bieloruská Vyššia Liga, v ktorej hrá desať tímov, z toho je ale až osem B-tímov mužstiev Extraligy. Jedným zo zvyšných dvoch tímov je litovská Energia Elektrenai, ktorá prišla do druhej bieloruskej súťaže v roku 2013 ako 19-násobný majster Litvy so skúsenosťami z EEHL a z Lotyšskej ligy. V uplynulej sezóne hrali juniori dvoch bieloruských tímov v ruských mládežníckych súťažiach (MHL; MHL B).

V medzinárodnej konfrontácii klubov sa víťazom Kontinentálneho pohára stalo dvakrát mužstvo Junosť Minsk (2007, 2011), raz aj Neman Grodno (2015).

ŽENY

Bielorusko stále nemá ženský reprezentačný celok. Bieloruská hokejová federácia vytvorila v roku 2010 ženský tím HK Pantera, ktorý mal časom slúžiť ako základ reprezentácie, to sa ale nestalo. Družstvo fungovalo len do jesene 2013. Vtedy stroskotala jeho ďalšia budúcnosť na financiách, keďže klub opustil hlavný sponzor. Za tri roky existencie stihli ženy HK Pantera Minsk vyhrať nielen Lotyšsko-estónsko-bieloruskú ligu, ale v sezóne 2012/13 aj Elitnú ženskú hokejovú ligu (EWHL) vytvorenú IIHF pre krajiny Strednej Európy a okolia.

SIEŇ SLÁVY IIHF

ČLEN: 1x hokejista (Ruslan Salej)

ODPORÚČAME PREČÍTAŤ:
HOKEJOVÁ KANADA - I. ČASŤ
HOKEJOVÁ KANADA - II. ČASŤ

Zdieľajte:
Zdroje informácií: iihf.com, hockey.by, eliteprospects.com, eurohockey.com, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články