Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Rada schválila nové stanovy: Prevratné novinky po deväť a polhodinovom rokovaní

BRATISLAVA - Rada Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) schválila v piatok po deväť a polhodinovom rokovaní nové znenie Stanov SZĽH.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Podľa nich sa 16. júna na mimoriadnom kongrese uskutoční voľba zväzového prezidenta aj exekutívy. Hlasovacie právo budú mať kluby združené pod SZĽH vrátane svojich mládežníckych mužstiev, jeden zástupca hokejistov, športových odborníkov a in-line hokeja.

Každý klub najvyššej domácej súťaže mal doteraz tri hlasy, po novom ich bude mať k dispozícii až päť. Tromi bude disponovať každý účastník prvej ligy a jedným druholigista, ženský klub a mládežnícke mužstvo. To znamená, že hlas môže odovzdať každý účastník súťaže mladších žiakov, starších žiakov, kadetov, dorastencov a juniorov. Okrem nich si svojho zástupcu s jedným hlasom dosadí skupina hokejistov, športových odborníkov a in-line sekcia. Delegáti schválili nové stanovy dvojtretinovou väčšinou, konkrétne 92 hlasmi a záverečné uznesenie potvrdili 87 hlasmi. Orgány zvolené 16. júna na mimoriadnom kongrese budú mať trojročné funkčné obdobie, po ďalšom kongrese budú pôsobiť vo funkciách opäť len tri roky. Až od roku 2022 sa dĺžka obdobia predĺži na štyri roky.

Novinky sa dotkli aj Výkonného výboru SZĽH, ktorý vytvorí od júnového mimoriadneho kongresu jedenásť členov. Podľa schváleného bodu 3.4.2 Stanov SZĽH bude kongres naďalej voliť členov zväzovej exekutívy. Vytvorí ju prezident SZĽH, jeden zástupca z tipsportligových, prvoligových i druholigových klubov, rovnako tak jeden zástupca z reprezentácie, športových odborníkov a hokejistov. Dve stoličky obsadia mládežnícke kluby a odborné komisie.

Na návrh Legislatívnej komisie poslali pozmenené znenie do stanovenej lehoty spoločnosť Pro Hokej, riadiaca najvyššiu domácu súťaž, ako aj klub HC´05 iClinic Banská Bystrica. Obe strany mali za to, aby mala zväzová exekutíva naďalej sedem členov. K hlasovaniu za ich návrhy však neprišlo, keďže delegáti 57 hlasmi schválili pôvodne znenie. "Je rozdiel, ak sa má dohodnúť sedem a jedenásť ľudí. Môže to byť problém najmä pre to, že slovenský hokej potrebuje akcieschopnosť, ťažké a rýchle rozhodnutia. Jedenásť ľudí bude dosť. Ak však kluby budú chcieť, môžu si to v budúcnosti zmeniť," povedal Michal Handzuš, ktorý v piatok zastupoval Banskú Bystricu.

Na úprave Stanov SZĽH pracovala Legislatívna komisia, ktorá sa venovala formálnej i obsahovej úprave dokumentu. Delegáti verejným hlasovaním odobrili všetky zmeny v prvej menovanej časti týkajúce sa lepšieho číslovania, prítomnosti vysvetľujúcich pojmov a zjednodušení niektorých textových modulácií. Problémy nastali až pri obsahových dodatkoch, ktoré vyvolali v rokovacej sále niekoľko plodných debát. Medzi schválené body sa zaradili zmeny týkajúce sa riadiaceho orgánu súťaží SZĽH či obmedzenia Výkonného výboru pri narábaní so štátnym príspevkom. Prešiel aj návrh, že prezident SZĽH a predseda Dozornej rady nemôžu vykonávať inú funkciu v zväzových štruktúrach. Po novom budú môcť hráči odmietnuť reprezentáciu z primeraných dôvodov, medzi ktoré patria okrem zdravotných aj rodinné a osobné. Rada SZĽH absolvovala v piatok dovedna tridsať verejných hlasovaní.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články