Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Vladimír Országh: Ukážkový príklad premeny hráč - tréner

Vladimír Országh patril medzi hokejistov, ktorí nevypustili ani jedno striedanie. Aj keď nikdy nepatril medzi bodových rekordérov, fanúšikovia ho zaraďovali medzi svojich najobľúbenejších hráčov v každom mužstve kde pôsobil. Aj napriek ťažkým zraneniam ostal pri hokeji a momentálne patrí medzi našich najperspektívnejších trénerov.
Zdroj: hc05.sk
Zdieľajte:

Vladimír Országh sa narodil v Banskej Bystrici, kde aj začal s hokejom. Už v mládežníckych kategóriach vynikal oproti svojim rovesníkom a tak nebolo prekvapením, keď už v sedemnástich rokoch patril medzi najproduktívnejších hráčov vtedy druholigovej Bystrice. Sezóna 1995/96 bola pre mladé pravé krídlo prelomová. V extralige zaznamenal 14 bodov v 31 zápasoch a parádne mu vyšli aj MS do 20 rokov, kde zaznamenal bod na zápas. Práve v roku 1995 bol draftovaný z piateho miesta klubom New York Islanders.

Svoju zámorskú kariéru začal v súťaži IHL v drese Utah Grizzlies, kde pôsobil dve sezóny. Práve v tej druhej dostal od svojho draftového klubu prvé šance ukázať sa v najprestížnejšej súťaži sveta. V dvanástich zápasoch sa mu podarilo raz skórovať. Islanders mu ale nedokázali poskytnúť dostatok priestoru v prvom tíme a tak v sezóne 2000/2001 zamieril do Škandinávie. Severský štýl hokeja mu náramne sadol a stal sa jedným z najdôležitejších hráčov tímu Djurgardens IF. Zákonite musela prísť aj pozvánka na Majstrovstvá sveta a Vlado sa stal v Nemecku jedným z naproduktívnejších hráčov nášho výberu (7 zápasov, 7 bodov).

Táto skvelá sezóna presvedčila vedenie Nashville Predators angažovať Országha do svojich štruktúr. Ten sa im odvďačil tromi kvalitnými sezónami, v ktorých zaznamenal vždy viac ako 30 bodov. Práve toto obdobie bolo najvydarenejším vo Vladimírovej hokejovej hráčskej kariére. Okrem úspešného účinkovania v NHL sa výrazne podpísal aj pod medailové úspechy našej reprezentácie, keďže bol prítomný na zlatom aj bronzovom šampionáte.

V sezóne 2004/05 sa rozhodol pre návrat na Slovensko a v drese Zvolena vytvoril úderný útok s Handzušom a Zedníkom. Nasledujúci rok podpísal zmluvu so švédskou Luleou, no v polovici sezóny využil klauzulu o bezproblémovom presune do NHL. Tam sa bez väčších problémov uchytil v St. Louis Blues, no práve vtedy sa začali jeho problémy s kolenom, ktoré ho stáli hráčsku kariéru. Na ľad sa už vrátil len v drese Banskej Bystrice a aj to len dovedna na 15 zápasov.

Svoje skúsenosti z domácich ale aj medzinárodných súťaži začal využívať ako tréner v sezóne 2010/11 v rodnom meste. Najprv pôsobil dva roky ako asistent, aby sa na dve sezóny stal hlavným lodivodom mužstva spod Urpína. V rokoch 2013 až 2015 asistoval aj pri slovenskej reprezentácii a v tejto úlohe absolvoval dva svetové šampionáty či Oympijské hry v Soči. Následne sa presunul na asistentskú lavičku Slovana Bratislava (KHL) aby sa v uplynulej sezóne vrátil domov ako hlavný tréner "Baranov".

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články