Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Siedmym Slovákom v elitnej spoločnosti

MOSKVA – V záverečný deň Majstrovstiev sveta v nedeľu 22. mája 2016 sa opäť rozšíri Sieň slávy Medzinárodnej hokejovej federácie o ďalšie hokejové osobnosti. Bude medzi nimi aj Slovák Peter Bondra.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Peter Bondra priviedol Slovensko k zlatu na Majstrovstvách sveta v roku 2002, keď gólom sto sekúnd pred koncom finále rozhodol o historickom triumfe Slovenska. Na MS 2003 sa podieľal víťazným gólom aj na bronzovom zisku. V pamäti zostali aj viaceré iné z celkových 35 gólov, ktoré zaznamenal v drese s dvojkrížom na hrudi. V základnej časti NHL vsietil celkovo 503 gólov, z toho 472 za Washington Capitals, klub za ktorý odohral 14 sezón a v roku k 1998 ho priviedol aj do finále Stanley Cupu. Mal dve 52-gólové sezóny za Capitals a strelil minimálne 30 gólov až v deviatich sezónach. V play-off zaznamenal spolu 30 gólov. Bondra hral v NHL aj za kluby: Ottawa Senators, Atlanta Thrashers a Chicago Blackhawks. Mimo NHL hral ešte za Košice a Poprad.

Peter Bondra bude celkovo siedmym Slovákov uvedeným do Siene slávy IIHF. Z hráčov sú v nej už Vladimír Dzurilla, Jozef Golonka, Peter Šťastný a Ladislav Troják, z trénerov Ladislav Horský a Ján Starší.

Okrem Bondru sa v nedeľu dočkajú rovnakej pocty aj ruskí útočníci Fiodorov, Kamenský a Fín Peltonen. Sergej Fiodorov a Valerij Kamenský sú trojnásobnými majstrami sveta, okrem toho je Fiodorov trojnásobným víťazom Stanley Cupu. Kamenský vyhral Stanleyho pohár síce “iba“ raz, ale keďže bol v roku 1988 aj súčasťou zlatého olympijského výberu ZSSR, je členom Triple Gold klubu. Ville Peltonen reprezentoval Fínsko na štyroch olympiádach a na trinástich MS. V roku 1995 mal výraznú zásluhu na historickom zisku zlatým medailí pre Fínsko na MS, keď pri finálovej výhre nad odvekým rivalom zo Švédska 4:1 vsietil hetrik.

Rovnako ocenení budú aj americký tréner Ben Smith a in memoriam aj kanadský tréner Pat Quinn. Smith priviedol ženskú americkú reprezentáciu k zlatu na ZOH 1998, k striebru na ZOH 2002 a k bronzu na ZOH 2006. Quinn priviedol Kanadu na ZOH v Salt Lake City 2002 k zisku zlatých medailí po dlhých päťdesiatich rokoch.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: nhl.com, iihf.com, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články