Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Keď sa Slovensko zmenilo na hokejovú republiku

BRATISLAVA - Návrat k 75. Majstrovstvám sveta v ľadovom hokeji, ktoré hostilo Slovensko v roku 2011.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Prvýkrát sa organizátorskou krajinou svetového hokejového šampionátu stala samostatná Slovenská republika. Dejiskami podujatia boli Bratislava a Košice. Oficiálnou hymnou MS sa stala pieseň Life Is A Game od Kristíny. Hymnou slovenského národného tímu bola pieseň od skupiny Gladiátor: Slovensko – hokejová republika. Maskotom turnaja bol vĺčik Goooly.

Slovenskú reprezentáciu viedli Glen Hanlon, Ľubomír Pokovič a František Hossa. Na rozdiel od predchádzajúcich šampionátov chceli všetci hráči reprezentovať Slovensko na MS pred domácim publikom. Tréneri vsadili na zlatú generáciu slovenského hokeja, hoci do reprezentácie sa tlačili aj mladé pušky. Kapitánom výberu SR sa stal Pavol Demitra. Slovensko odohralo všetky duely v hlavnom meste krajiny v Bratislave.

75. MAJSTROVSTVÁ SVETA V ĽADOVOM HOKEJI


(BRATISLAVA, KOŠICE: 29. APRÍL – 15. MÁJ 2011)

Prvý zápas – piatok 29.4.

Od začiatku do konca duelu malo Slovensko jasnú streleckú prevahu. Úvodný gól však vsietili Slovinci, keď Kranjc využil v 23. minúte ich prvú presilovku. Prvýkrát sa “hokejová republika“ otriasla až v 36. minúte, keď Šatan vyrovnal. Do vedenia poslal Slovensko teč Podhradského strely. Bartečko poistil výhru domácich gólom do prázdnej bránky osem sekúnd pred koncom.

SLOVENSKO – Slovinsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Góly SR: 36. Šatan (Surový), 48. Marcel Hossa (Podhradský, Zedník), 60. Bartečko

Druhý zápas – nedeľa 1.5.

Nemci v prvom dueli zdolali Rusov 2:0. O to viac ich potrebovali poraziť Slováci. Do zápasu nastúpil už aj Marián Hossa. Po jeho faule mal Reimar v 9. minúte možnosť trestného strieľania, nepremenil ho. V druhej tretine ale prišli až tri nemecké góly. Nemci v nej vyslali na Haláka dvakrát viac pukov, ako Slováci na Pätzolda. V tretej tretine sa pomer otočil na 19:6 v prospech Slovenska. Schütz najprv vsietil gól na 4:0, hneď po ňom prišiel slovenský gólový uragán. Demitrov gól na 3:4 zostal ale posledným v zápase.

SLOVENSKO – Nemecko 3:4 (0:0, 0:3, 3:1)
Góly SR: 46. Nagy (Bartečko), 48. Stümpel (Nagy, Šatan), 53. Demitra (Marián Hossa)

Tretí zápas – utorok 3.5.

Do turnaja zasiahol prvý raz aj doráňaný Višňovský. Duel o druhé miesto v skupine začali lepšie Rusi, keď Radulov v 58. sekunde prekonal Haláka. Už o tridsať sekúnd bolo vyrovnané po golfovom údere Šatana. V závere prvej tretiny prinavrátil Rusku vedenie Nikulin. Na začiatku druhej polovice stretnutia Slováci dvomi gólmi otočili jeho priebeh. Neistého Nabokova vymenil v ruskej bránke Barulin. Pri presilovke sa presadil potom opäť Nikulin. O víťazstve Ruska rozhodol v 44. minúte Morozov. Slovensko nevyužilo viaceré ponúknuté početné výhody. Do osemfinálovej fázy MS si neprenieslo žiaden bod.

SLOVENSKO – Rusko 3:4 (1:2, 2:1, 0:1)
Góly SR: 2. Šatan (Nagy, Jurčina), 31. Gáborík (Demitra), 33. Nagy (Majeský, Višňovský)

TABUĽKA ZÁKLADNEJ SKUPINY A: 1. Nemecko 8 bodov, 2. Rusko 6 b, 3. SLOVENSKO 3 b, 4. Slovinsko 1 b

Štvrtý zápas – piatok 6.5.

Derby zápas začali lepši Česi, keď v 18. minúte využili svoju prvú presilovku. To sa nepodarilo predtým Slovákom. Vyrovnania sa Slovensko dočkalo v úvode druhej tretiny. V nej mali Česi jasnú streleckú prevahu, všetky puky však pochytal Halák. Na začiatku záverečnej časti už nemal toľko šťastia a českí hokejisti ho dvakrát prekonali. Slovensku sa podarilo ešte znížiť, ale vyrovnať už nie.

SLOVENSKO – Česko 2:3 (0:1, 1:0, 1:2)
Góly SR: 23. Nagy (Višňovský, Stümpel), 58. Surový (Radivojevič, Cibák)

Piaty zápas – sobota 7.5.

Slováci mali pred duelom už iba teoretickú šancu postúpiť, a to práve na úkor Fínov, ktorých v poslednom zápase čakali ešte Rusi. Slovensko využilo svoju druhú presilovku na vedúci gól. Slovenské vedenie trvalo až do 48. minúty, keď Haláka prekonal Tuomo Ruutu. O tri minúty sa presadil znova a vybojoval pre Fínsko tri body.

SLOVENSKO – Fínsko 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)
Gól SR: 17. Gáborík (Handzuš, Demitra)

Šiesty zápas – pondelok 9.5.

Duel Slovenska s Dánskom bol pre oba tímy rozlúčkou so šampionátom. Zároveň to bol pre slovenského kapitána Pavla Demitru posledný duel v (nielen) reprezentačnom drese. Christensen už v piatej minúte otvoril skóre, ale Slováci v prvej tretine stihli ešte otočiť. Slováci mali jednoznačnú streleckú prevahu najmä v strednej časti hry, ale ďalšie góly pridali až v tej záverečnej. Na konci diváci potleskom a zborovým „ďakujeme“ vyjadrili svoju vďačnosť celému reprezentačnému celku Slovenska, osobitne však Pavlovi Demitrovi, ktorý sa neubránil slzám do dojatia.

SLOVENSKO – Dánsko 4:1 (2:1, 0:0, 2:0)
Góly SR: 11. Stümpel (Jurčina, Šatan), 16. Šatan (Ružička, Majeský), 41. Marián Hossa (Gáborík, Halák), 51. Zedník (Handzuš, Graňák)

TABUĽKA OSEMFINÁLOVEJ SKUPINY E: 1. Česko 15 bodov, 2. Fínsko 10 b, 3. Nemecko 8 b, 4. Rusko 7 b, 5. SLOVENSKO 3 b, 6. Dánsko 2 b

KONEČNÉ PORADIE: 1. Fínsko, 2. Švédsko, 3. Česko., 4. Rusko, 5. Kanada, 6. Nórsko, 7. Nemecko, 8. USA, 9. Švajčiarsko, 12. SLOVENSKO: Halák, Lašák, Hamerlík – Sersen, Baranka, Majeský, Višňovský, Podhradský, Graňák, Jurčina, Štrbák – Cibák, Gáborík, Ružička, Stümpel, Šatan, Zedník, Bartečko, Handzuš, Nagy, Demitra, Surový, Marián Hossa, Marcel Hossa, Radivojevič, tréner Glen Hanlon, 11. Dánsko, 12. Francúzsko, 13. Lotyšsko, 14. Bielorusko, 15. Rakúsko, 16. Slovinsko

FINÁLE: Fínsko – Švédsko 6:1
O BRONZ : Česko – Rusko 7:4

Najproduktívnejšími hráčmi Slovenska boli na šampionáte Ladislav Nagy a Miroslav Šatan s 5 bodmi za 3 góly a 2 asistencie.

Pamätný víťazný gól Mikaela Granlunda zo semifinále Fínsko – Rusko 3:0

ČLÁNOK O PREDCHÁDZAJÚCICH MS 2010 TU

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hockeyslovakia.sk, iihf.com, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články