Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

René Slezák: Favoriti Lido podceňovali a tak odišli s plnými autami

Ešte pred rokom bol René Slezák pre športových fanúšikov známy skôr z hokejbalu, veď hrával extraligu a je aj majstrom sveta do 20 rokov. Túto sezónu však udivoval svojím nekompromisným štýlom a prekvapujúco vysokou produktivitou aj tých florbalových. To, že je všestranný športovec je známe, no po tomto rozhovore ho budú chcieť angažovať kluby pravdepodobne aj kvôli jeho pohodovej povahe a nezameniteľnému prínosu pre atmosféru v kabíne.
Zdroj: ašk Lido
Zdieľajte:

Vo „veľkom“ florbale pôsobíš ešte len jednu sezónu, keďže do Lida si prišiel z mestskej ligy. Aký je najväčší rozdiel medzi týmito súťažami?

Tých rozdielov je veľa, ale keby som to mal konkretizovať, tak úplne najväčší je v úrovni rozhodcov a ich nastavenej “laťke“. Aj keď SMFL chodievajú pískať chalani z Hodonína, aj tak sú častokrát v lese. No stále lepšie ako keď to pískali samotní hráči, pretože nikto z nás nebol vychovaný na florbale, ale na hokeji či hokejbale a to je obrovský rozdiel už len čo sa pravidiel týka.

V tejto sezóne si však nepôsobil ako úplný nováčik, pravidelne si bodoval a zaujímavo vyznie aj číslo trestných minút. Čiže o nejakom rešpekte asi nemôže byť reč...

Potešil som sa členstvu klubu druhého miesta v bodovaní spolu s legendami Paulikovičom a Guntherom, ale treba spomenúť, že v kolektívnom športe jedinec málokedy niečo dosiahne a ja som hral v päťke s vynikajúcimi hráčmi, takže je to aj ich zásluha. Týmto ich pozdravujem do garzóniek a na internáty. Je dôležité aby si hráč uvedomil rozdiel medzi rešpektom a rešpektom. Rešpektujem všetkých hráčov okolo mňa ako ľudí a že im nespadlo z neba to, že si mohli zahrať najvyššiu súťaž alebo boli v reprezentácii, no keď sa dostaneme na plochu, absolútne ma nezaujíma kto ten chlapec je. Beriem ho ako ďalšieho smutného protihráča.

Tvoja tvrdá hra však okrem vylúčení prinášala tímu aj veľa pozitív. Dá sa povedať, že tá tvrdosť a dravosť pramení z nedávneho účinkovania v amatérskej lige?

Áno, dá sa povedať, že som sa snažil vylúčenia nejako vynahradiť prínosom na ploche. Nechcem to naozaj hádzať na úroveň rozhodcov a pravidiel, ale keď človek nikdy nepočul od rozhodcov o tom, že “toto“ je faul a je ovplyvnení druhom športu, v ktorom to faul taktiež nie je, len ťažko sa prispôsobuje. Na konci sezóny to bolo z mojej stany už oveľa lepšie. Nemyslím si, že je to účinkovaním v iných ligách, je to jednoducho môj štýl hry agresívneho krídla.

Lido Bratislava sa od začiatku sezóny stalo šťukou ročníka, veď po minuloročnom náročnom boji v baráži ste takmer celú sezónu strávili v prvej štvorke. Aj keď si v minulom ročníku v tíme nepôsobil, vieš povedať či išlo o zohratosť kádra alebo jeho posilnenie?

Veľa tímov nás bralo iba do počtu, potom prišli do hlavného mesta a odchádzali s plnými autami. Bol to ideálny mix všetkého. Mal som tú česť odohrať polovicu baráže a už vtedy som videl, že mužstvo má obrovskú silu, no chýba mu systém a vodca. A v tom momente prišla asi najlepšia voľba pre Lido a to Gabo “Motýľ“ Meszároš. Priviedol veľmi dobrých hráčov, ktorí mu verili, keďže ho poznajú z dlhoročného pôsobenia na scéne a z kamaráta sa zrazu stal človek, ktorý premieňal náhodne zoskupených ľudí do tímu v ktorom sa ani jeden neopovážil povedať, že nevyhráme a že hral niekedy v lepšom kolektíve. Postupne sa vyformovali stále päťky a dokázali konkurovať hoci aj majstrovskému ATU. A to treba podotknúť, že tí boli tento rok podľa mňa naozaj najlepší.

Nakoniec ste obsadili po základnej časti piatu priečku a len vďaka alebo bohužiaľ špeciálnemu systému vyraďovacej časti, keď si prvé štyri mužstvá vyberali súperov, ste natrafili na druhého z dlhodobej časti ATU Košice. Nenastalo vtedy sklamanie? Veď proti Žiline by to asi vyzeralo inak...

Ja osobne som ešte stále občas nešťastný z toho, ako dopadla táto sezóna. Mali sme naviac a čo je najhoršie, že to vedia všetci. O to viac to mrzí. Pre niekoho z nás to sklamanie nebolo preto, že sme dostali vo štvrťfinále ATU. My sme sa na chalanov tešili a chceli sme im vrátiť, že nás "vypapali" dvakrát v základnej časti. Ťažko povedať, čo by bolo keby....Možno keby náš reprezentačný obranca Bachan nevypadne na play-off kvôli chorobe a Riško “Ofina“ Lelák neodíde do Žiliny, tak robíme rozhovor o niečom inom....

Vaša kabína je známa svojou súdržnosťou a nezabudnuteľnými výjazdmi. Pomohol aj tento aspekt k úspešnej sezóne?

Určite áno, pre mňa je psychická pohoda pred zápasom 50% úspechu a šatňa plná brutálnej srandy, kamarátstva a tvrdej práce bola obrazom tretieho miesta počas trištvrte sezóny. Týmto pozdravujem všetkých okrem Bachiho (smiech).

Góly oslavujete napodobňovaním mravenčiara. Ako to vzniklo?

No vzniklo to zo známeho internetového obrázku či videa mravenčiara, ktorý ide pomaly po štyroch a potom sa zdvihne a rozpaží ruky akože je všetko v kľude. Je to v podstate z dielne Gaba a Patresa a lezenie po ploche sme odkukali čiastočne z oslavy futbalistu Bafétimbiho Gomisa, ktorého touto cestou chcem taktiež pozdraviť.

Keďže momentálne študuješ v Bratislave, asi nehrozí prestup do iného mesta. Budeš teda pokračovať aj v ďalšej sezóne v Lide?

Úprimne? Netuším. Momentálne neviem na túto otázku odpovedať, zvažujem aj návrat k hokejbalu a od vedenia som nedostal ani žiadnu konkrétnu ponuku, takže budeme to musieť prejednať pri jednom zdravotnom pivku.

Ty osobne florbalom doslova žiješ, prečo by si práve tento šport odporučil mladým začínajúcim športovcom alebo ich rodičom ako ten, ktorému by sa mali venovať?

Jednoznačne áno! Ale nejde o to hrať florbal, futbal či basketbal, ale hrať čokoľvek, len nesedieť doma pri zatiahnutom okne a hrať CS-ko.


Čítajte aj:

Florbalový tréner Gabriel Mészáros: Hokej pozná každý chalan, ale florbal je dostupnejší!


Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články