Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO: Sergej Všemohúci

MOSKVA - Do Siene slávy IIHF bude 22. mája 2016 uvedený aj trojnásobný majster sveta Sergej FIODOROV. Pri tejto príležitosti poskytol iihf.com rozhovor, z ktorého vyberáme.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Vlaňajší rok bol určite jedným z pamätných pre legendárneho útočníka a dnešného generálneho manažéra CSKA Moskva. Jeho klub vyhral Kontinentálny pohár za víťazstvo v základnej časti KHL a on podpísal nový kontrakt s CSKA. Fiodorov bol uvedený do Hokejovej siene slávy v Toronte a teraz ho čaká vstup aj do Siene slávy IIHF.

Veci nemohli dopadnúť lepšie. Začalo sa to 5. augusta 2014. CSKA po neúspešnej sezóne vyhodilo trénera Johna Torchettiho. Na jeho miesto nastúpil Dmitrij Kvartalnov a odletel s CSKA na sústredenie do fínskeho Rovaniemi v Laponsku. Do oficiálneho "rodného" mesta Santa Clausa. A tak sa mu, dokonca uprostred leta, rozhodol Sergej Fiodorov napísať obsažný list: "Drahý Santa! Chcel by som sa Vás požiadať o pár vecí, ak je to možné. Prosím, zabezpečte, že počas budúcej hokejovej sezóny nebude CSKA trpieť mnohými zraneniami! Želám Vám veľa zdravia a veľa šťastia vo vašej tvrdej práci." Dnes sa Fiodorov len pousmeje: "Keď sa pozriete spätne na pár riadkov z toho listu, ktorý som napísal, tak potom áno, dalo by sa povedať, že nám to prinieslo trochu šťastia."

On je jedným z najväčších centrov v histórii hokeja. Až do konca roka 2015, bol aj najlepším ruským strelcom v histórii NHL so 483 gólmi, než ho prekonal Alexander Ovečkin. Alexander "Veľký" vraví, že Sergej bol najlepším spoluhráčom, s ktorým si zahral v kariére. "Vždy som sa na neho pozeral ako na vzor, na ľade i mimo neho."

Keď bol Sergej Fiodorov uvedený do Hokejovej siene slávy NHL, tak povedal čakajúcim divákom: "Toto je najdôležitejší okamih môjho života." Bolo to určite veľké vyjadrenie. Fiodorov vyhral trikrát Stanley Cup, trikrát Majstrovstvá sveta a získal aj dve olympijské medaily. Avšak to bol len vrchol ľadovca. Fiodorov určite nevezme svoje slová späť, ale dodáva: "Sieň slávy IIHF je rovnako dôležitá. Máme dva svety - starý a nový. Keď ste ocenený na oboch stranách Atlantiku, je to úžasné privilégium. Znamená to, že aj ľudia v Amerike a aj ľudia v Európe nezabúdajú na to, ako ste hrali hokej. Môžem s istotou povedať, že 22. máj bude tiež najdôležitejším dňom v mojom živote."

Ktoré momenty považuje Fiodorov za najdôležitejšie v súťažiach IIHF? "Povedal by som, že tie na začiatku. Keď som hral za CSKA Moskva a začal som sa objavovať na súpiske národného tímu Sovietskeho zväzu. Spomínam si na Majstrovstvá sveta v Štokholme 1989 a v Berne 1990. Vyhrali sme zlato na oboch podujatiach. To bolo úžasné!"

Nie každý videl 19-ročného centra CSKA v tejto fáze jeho kariéry. Hoci uplynulo 25 rokov a Sovietsky zväz už dávno neexistuje, ale ohromujúca prihrávka Sergeja Fiodorova Iľjovi Kovaľčukovi, po ktorej rozhodol o finálovej výhre Ruska nad Kanadou 5:4 po predĺžení na MS v Quebecu 2008, zostanú žiť v pamäti ešte dlho. Puk bol poslaný pozdĺž modrej čiary, ale neopustil útočne pásmo. Kovaľčuk prevzal prihrávku a poslal strelu zápästím na brankára Cama Warda. Rusko vyhralo Majstrovstvá sveta prvýkrát za 15 rokov.

"Puk nemohol opustiť pásmo," vysvetľuje Fiodorov. "Všetko bolo urobené s absolútnou presnosťou. Hráči z našej generácie posielali tento typ prihrávok, ktoré tvorili 50 percent zo všetkých. Ak by bola prihrávka zachytená, tak by som bol dobehnutý hráčom Kanady. On stále ešte hrá za Arizonu – Shane Doan. Viem ako hráva. Sa mi podarilo vyhrať tridsať sekúnd predtým vhadzovanie proti nemu. Tiež viem, čoho je Iľja Kovaľčuk schopný. Zastavil puk na modrej čiare zhruba o centimeter. A potom vytiahol zlatú víťaznú strelu. Keď si spomeniem na tento moment, tak stále mám husiu kožu."

Fiodorov tiež spomína s úsmevom na finále MS 2010, v ktorom Rusko nečakane prehralo s Českom 1:2. Na konci druhej tretiny bol narazený Alexandrom Ovečkinom. Mohutný útočník, ktorého bývalý ruský tréner Viačeslav Bykov opísal ako "jadrovú elektráreň na ľade", nešťastne narazil do neho z boku a potom vzápätí Česi skórovali. "Môj krk stále bolí, ale nebol som naštvaný na neho. Nemal som čas."

Spolu so Sergejom Fiodorovom budú v záverečný deň Majstrovstiev sveta 2016 menovaní do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie aj ďalší útočníci, jeho krajan Valerij Kamenský, Fín Ville Peltonen a Slovák Peter Bondra. Rovnakej pocty sa dočkajú aj kanadský tréner Pat Quinn a americký tréner Ben Smith. "Bude to jedna z hlavných udalostí v Moskve v ten deň. Jedinou, ktorá by to mohla prekonať, je tá, keď sa Rusku podarí dostať do finále domácich MS." Pre Fiodorova budú MS vrcholom roka aj napriek Svetovému poháru v Toronte. "Majstrovstvá sveta a Olympijské hry sú oveľa dôležitejšie pre Európanov. Tie boli vždy pre mňa udalosťou," dodáva Fiodorov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: iihfworlds2016.com

Diskusia

Podobné články