Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ruská legenda sa dočkala svetového uznania

MOSKVA - Valerij Kamenský bol prvým ruským členom Triple Gold Clubu. So Sovietskym zväzom vyhral trikrát Majstrovstvá sveta a v roku 1988 aj Zimné olympijské hry v Calgary. V roku 1996 získal Stanley Cup v drese Colorada Avalanche. Jeho kariéra zahŕňala veľa krásnych gólov.
Zdroj: fotopedia.com
Zdieľajte:

Pred niekoľkými dňami sa Valerij Kamenský dozvedel, že bude uvedený do Siene slávy IIHF. Stane sa tak 22. mája 2016 v Moskve v posledný deň nastávajúcich Majstrovstiev sveta v hokeji.

"Je nádherné, že budem uvedený do Siene slávy. Rene Fasel mi osobne zatelefonoval túto správu," povedal Kamenský pre IIHF.com. "Pre všetkých hráčov to znamená uznanie úspechov. Správa bola veľkým prekvapením pre mňa. Je radosť dozvedieť sa ju pred Novým rokom. Je to tiež skvelé preto, lebo Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa budú konať v Rusku. O to je to prestížnejšie. Celá hokejová komunita sa pripravuje na ne. Dúfam, že náš tím bude fungovať dobre."

Kariéra ľavého krídelníka začala dokonale. Pre fanúšikov NHL sa Kamenský stal známym počas Rendez-vous 1987 v Quebec City, dvojzápasu najlepších hráčov NHL proti najlepším hráčom vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Valeri skóroval dvakrát a pridal jednu asistenciu v rozhodujúcom stretnutí série pri víťazstve ZSSR 5:3 (Prvý duel vyhrali hráči NHL 4:3). Kým Wayne Gretzky bol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča domácich, tak Valerij Kamenský sa stal najužitočnejším hráčom Sovietov. Mal stále iba 20 rokov. Pre Kamenského sa vnímanie tejto udalosti zmenilo až časom.

"Keď vyhráte vo veľkej súťaži, nemusíte hneď pochopiť svoj význam a dôležitosť. Teraz chápem, že vtedy som sa zapísal do histórie. Je veľmi pekné pripomínať si to."

V roku 1996 sa Kamenský spolu s Alexejom Gusarovom stali prvými ruskými hráčmi elitného Triple Gold Clubu, keď vyhrali s Coloradom Avalanche Stanley Cup, najvýznamnejšiu hokejovú trofej v Severnej Amerike.

"V živote každého športovca sú tieto míľniky dôležité. Je ťažké ich ale porovnávať, pretože každý z nich má svoj vlastný príbeh," povedal Kamenský o všetkých tituloch, ktoré sa mu podarilo získať.

V roku 1997 strelil Kamenský ohromujúci gól. V zápase Colorada proti Floride, korčuľoval k bráne, zatiaľ čo jeho spoluhráč Gusarov preniesol puk cez modrú čiaru. Počkal, až bol Valerij pred bránkou a prihrával. Kamenský spravil krkolomnú otočku a v páde sa mu podarilo trafiť puk bekhendom pomedzi betóny brankára.

"Snažím sa udržať si kondíciu a samozrejme spraviť niečo podobné znova, ale nie je to jednoduché. Tento gól bol samozrejme brilantný. Hoci ja som zaznamenal krásne góly aj v roku 1996," povedal Kamenský.

Spolu s Kamenským budú z hráčov na MS 2016 menovaní do Siene slávy IIHF aj Sergej Fiodorov, Peter Bondra a Ville Peltonen.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: iihf.com, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články