Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Po Nemeckom pohári: Koho Cíger najviac chváli?

BRATISLAVA - Zdeno Cíger sa vracia k vystúpeniu na Nemeckom pohári, k svojej ťažkej noci po zápase s domácimi Nemcami i k zlepšenému výkonu proti Švajčiarsku.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Dve prehry, jedno víťazstvo a posledné štvrté miesto pri skóre 6:5. Taká je bilancia slovenského hokejového tímu na uplynulom Nemeckom pohári. Tréner Zdeno Cíger, ktorý v Augsburgu absolvoval debut na reprezentačnej striedačke, napriek celkovému umiestneniu vyslovil spokojnosť s herným prejavom mužstva: "Hovorili sme, že chceme Nemecký pohár vyhrať. Hoci sme skončili poslední, naše účinkovanie hodnotím pozitívne."


Slováci vstúpili do turnaja prehrou 0:1 s USA, keď doplatili na množstvo nepremenených šancí. Po nej nasledoval "výbuch" s Nemeckom, výsledok 2:4 vzhľadom na totálny herný prepad vyznieva ešte lichotivo. Po ňom sa dokázali hráči spod Tatier rýchlo pozviechať a vystúpenie na podujatí zakončili nedeľňajším víťazstvom 4:0 nad Švajčiarskom, ktoré už ale nemohlo vylepšiť ich tabuľkové postavenie. "Zápas s Nemcami mi naozaj vadil, bol som z neho veľmi rozčarovaný. Po ňom sa mi ťažko zaspávalo. Ak by som to zažil pred niekoľkými rokmi, tak by som bol nešťastný a možno sa tu aj zrútil. Bolo to skutočne nepríjemné. Naopak, potešilo ma, ako sme zo zlého stavu dostali a išli výkonnostne nahor. V dueli so Švajčiarskom už boli hráči schopní plniť si povinnosti, nechýbalo im nasadenie, dravosť, disciplína, kolektívnosť," komentoval Cíger vystúpenie svojho tímu.


Tréner pri svojom záverečnom hodnotení pochválil výkony oboch brankárov Samuela Baroša a Michala Dzubinu, ktorý na turnaji nedostal ani gól. Vyzdvihol aj prínos mladého útočníka Martina Réwaya, ktorý opäť preukázal svoje herné majstrovstvo. "Rád vyzdvihnem "Réwyho". Nemal som s ním žiadny problém, hokejovo vyniká. Je radosť sa na neho pozerať. Dokáže niečo vytvoriť, je ctižiadostivý. Ďalších hráčov menovať nechcem. Pre mňa je dôležité, že to zobrali kolektívne. Nemáme výrazné individuality, hráči sú istým spôsobom vyrovnaní, musia sa jeden druhého navzájom potiahnuť."


Jeho predchodcovia pri reprezentačnom kormidle zvykli výkony mužstva na turnajoch oznámkovať, Cíger si na niečo podobné netrúfol. "Som však veľmi spokojný. Nehovorím o celkovom umiestení, ale o hernom prejave. Aj v zápase s USA bol dobrý, ale z nervozity sme nedokázali šance využiť. Chalani boli zozbieraní z klubov, mali sme iba dva dni na prípravu, nebolo veľa času na nejaké taktické veci. Za danej situácie by som známkoval mužstvo pozitívne. Myslím si, že to bolo veľmi dobré."


Jeho prácu mu skomplikovala početná skupina hráčov, ktorá sa rozhodla bojkotovať reprezentáciu, pokiaľ nebudú zo strany zväzu splnené jej požiadavky o zmene stanov a vypísaní nových prezidentských volieb. V náročnej situácii musel siahnuť po mnohých medzinárodne neskúsených hokejistoch. Až siedmi – Samuel Baroš, Michal Dzubina, Michal Čajkovský, Patrik Luža, Eduard Šedivý, Michal Hlinka a Tomáš Zigo – si v Augsburgu "odkrútili" reprezentačný debut. „Potrebovali sme si hráčov najmä vyskúšať a z toho budovať silný tím na budúce turnaje. Niektorí sú ešte mladí, stále sa učia. Teší ma, ako sa po sklamaní s Nemeckom dokázali vrátiť k disciplíne, rešpektu," zdôraznil Cíger.


Ďalšou reprezentačnou akciou bude decembrový turnaj vo švajčiarskej Arose. V tejto chvíli nie je jasné, či bude pokračovať reprezentačný bojkot a s koľkými hráčmi bude môcť Cíger počítať. "Všetko, čo sme zažili s bojkotom, tvorbou nominácie nebolo jednoduché. Pred Švajčiarskym pohárom to pre nás nebude jednoduchšie. Tlak bude stále rovnaký. Stále bude do toho niekto rýpať, čakať neviem čo. My sme si pred Nemeckým pohárom jasne určili cieľ, nejakú filozofiu. Našli sme chalanov, ktorí chcú reprezentovať a podávajú solídne výkony. Dajú si povedať, nie sú tvrdohlaví. Máme ešte v talóne pár hráčov, ktorých sme nestihli zavolať, či už z našej, českej extraligy, či vo Švédsku. Nie všetky kluby nám umožnili, aby sme dostali hráčov na prvý zraz. Na turnaji vo Švajčiarsku určite vyskúšame ďalších adeptov, ktorých sme mali v širšej nominácii."


Pred Nemeckým pohárom sa podarilo trénerovi spoločne s generálnym manažérom Róbertom Švehlom "zlomiť" Romana Kukumberga, Tomáša Marcinka a Lukáša Cingeľa, aby napriek svojmu pôvodnému postoju a podpisu pod vyhlásenie prišli reprezentovať. Názor postupne menia aj ďalší bojkotujúci hráči. Švehla prezradil, že už aj obranca Slovana Bratislava Michal Sersen sa ozval a chcel by hrať v národnom tíme. "U niektorých hráčov, ktorých sme kontaktovali, boli už predtým nejaké náznaky na zmenu postoja. Napríklad bratia Hudáčkovci boli naklonení k návratu do reprezentácie. Myslím si, že je to normálne. Nechcem na nikoho tlačiť, sami musia porozmýšľať, je to na nich. Ja budem rád, keď sa pridajú a pomôžu nám. Aby sme išli na majstrovstvá sveta so zostavou, ktorá môže uspieť," dodal Cíger.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články