Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Do Česka cestujú dvaja slovenskí arbitri, obaja si odbijú premiéru

Rozhodcovia - Kubuš a Šefčík premiérovo, hlavný si berie tri píšťalky
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Na svetovom šampionáte v Prahe a Ostrave bude mať slovenský hokej zastúpenie aj v osobách rozhodcov - hlavného Jozefa Kubuša a čiarového Petra Šefčíka. Obaja zažijú na elitnom turnaji premiéru.

Kubuš dosiaľ účinkoval iba na juniorských majstrovstvách sveta, resp. na MS "dospelých" nižšej divízie. O svojej nominácii do Česka sa dozvedel v marci, keď Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) zverejnila konečný zoznam 16 hlavných a rovnaký počet čiarových arbitrov pre MS 2015. "Gratulovali mi mnohí blízki, kamaráti i ďalší známi. Je to určite pekný pocit, okolie vás začína hneď ináč vnímať. Všetky tie gratulácie a esemesky boli veľmi príjemné, človeka to určite poteší," priznal Kubuš v rozhovore pre TASR.

Do Česka si Popradčan berie tri píšťalky. Zatiaľ žiadne veľké napätie nepociťuje, skôr v ňom stále pretrváva radosť z nominácie. "Teším sa na každý jeden zápas, ktorý ma čaká, a takisto aj atmosféru, ktorá bude panovať počas celých majstrovstiev sveta. Zatiaľ neviem, ktoré a koľko zápasov odpískam. Dozviem sa to až na mieste, nominácie rozhodcov sa budú zverejňovať jeden-dva dni pred jednotlivými stretnutiami. Možno v prvom zápase budem cítiť trochu trému, ale snáď to rýchlo pominie," verí Kubuš, ktorý čerpal informácie a rady aj od skúseného slovenského arbitra Vladimíra Balušku.

Spolu s Petrom Šefčíkom sa ocitol v skupine rozhodcov, ktorá bude bývať v Prahe. Na šampionát sa nejako špeciálne nepripravoval. "Príprava bola štandardná, akurát som trochu zvýšil intenzitu tréningov. Ide predsa len o vrchol sezóny a u mňa aj o vrchol doterajšej kariéry," poznamenal Kubuš. "Všetci rozhodcovia sa stretávame dva dni pred turnajom v Prahe. Tam nás čakajú spoločné tréningy na ľade a mítingy, na ktorých sa odprezentujú požiadavky na arbitrov a výklady pravidiel."

Šampionát v Česku bude špecifický tým, že bude prvým, na ktorom budú platiť pozmenené pravidlá - hybridné zakázané uvoľnenie či zväčšené útočné pásmo. "Hráči aj my rozhodcovia sme si už na zmeny zvykli a prispôsobili sa im. Preto si myslím, že s tým nebude problém," tvrdí Kubuš, ktorý bude komunikovať s kolegami i hráčmi na ľade po anglicky. "Oproti ligovým duelom očakávam, že zápasy na MS budú určite náročnejšie po rýchlostnej stránke. Na šampionát predsa len príde to najlepšie z každej ligy a predstavia sa tu tí najlepší hráči. Hokej bude na vysokej úrovni. Už v prípravných zápasoch bolo vidieť, že rýchlosť je iná ako v našej extralige, hrá sa omnoho viac do tela, dohrávajú sa súboje."

Ako dlho zostane v Česku, bude záležať od jeho výkonov. "Na turnaji zvykne každý rozhodca odpískať v skupine v priemere päť až sedem zápasov. Keďže je to môj prvý šampionát, nemám nejaké veľké oči. Každý z rozhodcov to chce dotiahnuť čo najďalej, teda na to finále. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať počas turnaja," dodal Kubuš, v civile riadiaci letovej prevádzky na oblastnom stredisku riadenia v Bratislave.

Na výkony mužov v pruhovanom bude v Česku v pozícii supervisora dohliadať Peter Ország, predseda Komisie rozhodcov Slovenského zväzu ľadového hokeja. V širšej nominácii na MS boli aj hlavní rozhodcovia Vladimír Baluška a Daniel Konc, do konečného výberu sa však nedostali.

Najskúsenejším spomedzi hlavných rozhodcov je Čech Vladimír Šindler, ktorý sa predstaví už na jedenástom svetovom šampionáte. Na deviate MS cestuje Rus Vjačeslav Bulanov, šiesty turnaj čaká Daniela Piechaczeka z Nemecka, Jyriho Rönna z Fínska a Marcusa Vinnerborga zo Švédska.

Rozhodcovia na MS v Prahe a Ostrave:

Hlavní: Jozef KUBUŠ (SR), Tobias Björk, Mikel Nord, Marcus Vinnerborg (všetci Švéd.), Vjačeslav Bulanov, Roman Gofman, Konstantin Olenin (všetci Rus.), Pavel Hodek, Vladimír Šindler (obaja ČR), Timothy Mayer (USA), Daniel Piechaczek (Nem.), Aleksi Rantala, Jyri Rönn (obaja Fín.), Maxim Sidorenko (Biel.), Daniel Stricker, Tobias Wehrli (obaja Švajč.)

Čiaroví: Peter ŠEFČÍK (SR), Paul Carnathan, Fraser McIntyre (obaja USA), Jimmy Dahmen, Henrik Pihlblad (obaja Švéd.), Nicolas Fluri (Švajč.), Jon Kilian (Nór.), Gleb Lazarev (Rus.), Vít Lederer, Miroslav Lhotský, Rudolf Tosenovjan (všetci ČR), Bevan Mills (Kan.), Masi Puolakka, Sakari Suominen (obaja Fín.), Andre Schrader (Nem.), Anton Semjonov (Est.)

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články